Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


  0 0


  Looking for cermin mata rayban??
  Want to buy but doesnt know so much about rayban?
  Not enough money to buy original one??
  Rayban Wayfarer, Aviator, Outdoorsman, Shooter, Wayfarer folding which one is the best??  HERE IS THE SOLUTION
  http://www.rayban-malaysia.com
  At Rayban Malaysia you can make a choice buying high grade quality rayban with the highest grade 100% like the original!!!!! I just get shock when try buy rayban wayfarer 2140 here and the quality totally like original.

  All the rayban come together with hard-casing,soft cloth (rayban printed),tag,manual guided,put inside silver box.


  ** Im not get any single comercial promote this site since i was bought it and the quality very good!!!

  I listed all Rayban selling at Rayban Malaysia:-
  1)rayban wayfarer 2140
  2) rayban wayfarer folding
  3)rayban aviator chromax
  4)rayban outdoorsman
  5)rayban shooter
  6)rayban new model (number)
  7)rayban caravan
  8)rayban diamond hard
  9)rayban flight extreme
  10)rayban warrior
  11) rayban B&L USA wing


  this is rayban wayfarer. Very awful design.  Make a wise choice. I dont say all rayban boutique sell fake rayban, but in fate there are!!! but not all of them... My friends working at rayban boutique and said some rayban boutique/sunglasses shop there sell the fake one but in high price. So beware...

  p/s - my favourite cermin mata is rayban wayfarer 2140 =)  0 0

  Seriously, mesti ramai yang dah pernah tengok filem Titanic yang sweet ni kan? Maybe ada yang dah tengok lebih daripada 10 kali. Titanic merupakan salah satu filem yang paling berjaya pada zamannya dan berjaya merangkul pelbagai anugerah yang amat berprestij ketika itu.

  Tapi tahukah korang, sebenarnya filem Titanic pun tak lari daripada kesilapan dan kesalahan. So kali ni apa kata korang tengok beberapa kesalahan yang berjaya direkodkan dalam filem Titanic tu. Enjoyy~

  0 0
 • 04/18/12--05:45: Seks bagi pelaut
 • Kehidupan seks bagi pelaut amat berbezaberbangding kehidupan mereka diluar sektor perkapalan terutamanya. 
  (sekadar gambar hiasan)

  Sedikit perkongsian info agama, berkisar tentang bagaimana kehidupan seks bagi pelaut yang berbulan-bulan mahupun bertahun di lautan tanpa mendapat seks yang halal dari pasanganya (isteri). Di sini persoalan yang mungkin dapat merungkai persoalan pelaut Malaysia, malahan mungkin persoalan ini juga bermain difikiran para isteri pelaut.

  Satu soalan ditanya kepada seorang ustaz:

  Assalaamu'alaikum wr wb

  Ustaz yang saya hormati, semoga ustaz sekeluarga dilimpahi keberkatan dari Allah SWT. Dan semoga sentiasa diberi kesihatan agar dapat berdakwah dan mengembangkan syariah islam. Disini saya ada beberapa soalan yang mana mungkin agak jarang didengar kerana bidang pekerjaan saya agak sedikit berbeza dengan orang lain.

  Soalan saya:

  1. Bagaimana kehidupan seks pelaut (yang belayar kapal berbulan-bulan) atau musafir yang mereka sampai berbulan-bulan meninggalkan isteri dirumah? Adakah dengan onani menjadi halal bagi mereka? Kerana pelaut kebanyakan merantau berbulan-bulan diatas kapal untuk mencari rezeki yang halal untuk anak dan ister.

  2. Bagaimana pula dengan para sahabat yang sering bertugas berdakwah atau berperang dalam masa yang lama?
  JAWAPAN:-

  Waalaikumusalam ' warahmatullahi wabarakatuh,

  Barangkali kalau hanya sekadar bekerja di luar negeri tetapi menetap di suatu tempat, masih ada beberapa alternatif penyelesaian. Tetapi yang agak sukar keadaannya bagi para pelaut yang belayar di lautan seperti yang anda sebutkan sebagai contoh.

  Pelaut sememangnya bekerja di tengah-tengah lautan dan terus berpindah dari satu negara ke negara-negara lain. Keadaanya sama sekali mustahil untuk membolehkan mengajak isteri dalam untuk mengikuti mereka, juga tidak mungkin untuk berpoligami di negara-negara lain, kerana sering berubah-berubah tempah dan negara sebab negara yang disinggahinya sangat banyak, tidak mungkin seorang pelaut berkahwin di semua negara yang disinggahinya.

  Walaubagimanapun kesempatan untuk pulang bercuti, waktunya memang pasti tidak terlalu lama (sama ada 1-3 bulan mengikut company). Tidak mungkin boleh memenuhi keperluan seksual yang mana barangkali diperlukannya suatu masa.

  Berbeza dengan pelajar atau pekerja yang menetap di suatu bandar. Masih mungkin bagi mereka untuk berkahwin secara rasmi dengan wanita tempatan, atau mengajak isteri tinggal di luar negeri.


  Mengikut kajian seks yang tidak betul akan mempengaruhi kehidupan individu terbabit.

  Hukum Onani

  Umumnya para ulama sepakat untuk mengharamkannya, dengan pelbagai dalil yang mereka kemukakan. Salah satunya adalah ayat Quran berikut ini:

  Dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela.Barang siapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas . (Surah Al-Mukminum: 5-7)

  Ayat ini dapat kita simpulkan, bahawa haram hukumnya mendapatkan kenikmatan seksual kecuali dari isteri atau wanita yang dihalalkan Allah. Sedangkan bila kenikmatan itu didapati di luar dari kedua-dua orang di atas, maka hukumnya dilarang.

  Namun Al-Imam Ahmad memberikan pengecualian mengikut fatwa dari Ibnu Abbas radhiyallahu a'nhu . Ibnu Abbas ra pernah ditanya oleh seorang pemuda tentang undang-undang beristimna '(onani), maka beliau menjawab:

  نكاح الأمة خير منه, وهو خير من الزنا

  Menikahi wanita lebih baik dari perbuatan itu (onani), tetapi (onani) lebih baik dari zina.


  Pada waktu lain, beliau didatangi oleh seorang pemuda yang belum berkahwin.Pemuda itu menyatakan bahawa suatu saat dirinya dilanda nafsu seksual yang sangat hebat. Sampai akhirnya dia menggesek-gesekkan kemaluannya hingga terjadi inzal (ejakulasi). Ibnu Abbas kemudian berkata,

  "Hal itu lebih baik dari zina."

  Ada sebuah hadis yang secara terang-terangan menyebut tentang haramnyaistimna ' . iaitu

  ناكح اليد ملعون

  Menikahi tangan (onani) adalah perbuatan terlaknat.


  Namun ternyata hadis ini dihukumi oleh sebahagian ulama sebagai hadis yang tidak ada dasarnya ( laa ashla lahu ).

  Syeikh Said Ramadhan Al-Buthi, ulama besar Syria dan guru besar syariah, ketika ditanya tentang kes onani 'terpaksa' mengatakan bahawa kira-kira jalan tengah dari perbezaan dua pendapat ini bahawa bila seorang hampir tidak boleh terhindar dari zina dan hanya ada satu-satunya jalan untuk menghindarinya adalah dengan onani, maka onani itu lebih baik baginya daripada berzina. Ertinya, onani dibolehkan bagi dirinya kerana kecemasan.

  Barangakali pendapat Syeikh Said Ramadhan Albuthi ini boleh dijadikan sebagai salah satu dasar fatwa untuk kes pelaut yang berbulan-bulan tidak 'bertemu' dengan isteri mereka.
  p/s : Mungkin ada pelaut Malaysia, merasakan tidak berpuas hati dengan  pendapat diatas. Saya bukanlah orang yang arif dalam ilmu agama, pendapat diatas mungkin dapat dibincangkan lebih lanjut dengan guru-guru agama yang bertauliah. Saya sedakar menyampaikan info buat pelaut-pelaut Malaysia=)

  0 0

  Duit bukalah segalanya, tetapi segalanya memerlukan duit.

  Sebenarnya mitos ini dikatakan sedikit benar dan juga dikatakan kurang tepat. Mengapa dikatakan sedikit benar ?


  Pelaut bukan “Bergaji besar” namun “Bergaji sedikit lebih besar” mengapa? Salah satu jawabanny karana pelaut harus menanggung risiko seperti Mabuk laut, suasana pekerjaan yang cukup berisiko, dan Jauh dari keluarga. Tapi dapatkah orang yang berkerja didarat membayangkan apakah yang kita lakukan ketika menyambut hari ulang tahun, hari perayaan, bagaimana seorang pelaut mengatasi kerinduan terhadap keluarga, dan org yang tersayang?

  Inilah kisah kehidupa seorang pelaut, seharusnya seorang pelaut harus mencintai perkerjaannya sebagai pelaut, kerana jika kita mencitai sesuatu kerjaya, segala kesulitan dapat diatasi dengan mudah.

  Kerjaya pelaut bukan semudah yang disangkan oleh mereka yang tidak pernah merasai sendiri pengalaman naik kapal.

  Lalu mengapa mitos mengatakan “pelaut bergaji besar” juga dapat dikatakan salah?
  Didalam sesebuah kapal terdapat beberapa department iaitu deck, engine dan masakan.Bayangkan gaji kapten ngn gaji OILER atau AB, sungguh jauh berbeza, tapi kenapa mahu menjadi seorang pelaut ?? kerana MINAT atau mugkin "lagi bagus dari tak berkerja"

  Untuk berjaya bukan ia semudah memetik jari, tapi kita sebagai manusia harus berusha untuk mencapai kejayaan, seorang kepten pon takkan dapat menjadi kapten kalau dia tak mula dari mengetok KARAT DI DECK.

  0 0
 • 04/18/12--14:38: Cinta seorang pelaut
 • Cinta pelaut amat tinggi nilainya. Hargailah cinta mereka.

  Ramai orang tahu pelaut sememangnya akan meninggalkan keluarga, anak, isteri, orang tersayang mahupun teman wanita dalam tempoh yang agak lama. Bukan mereka mahu itu terjadi.tapi iulah yang harus pelaut dan orang yg hampir dengan mereka terima.

  Berbalik kepada cinta sang pelaut, siapkah yang layak untuk cinta sang pelaut ini?
  Apa yang boleh saya katakan orang yang paling layak menerima cinta pelaut haruslah seorang yang sangat-sangat istimewa dan luar biasa.

  Kenapa?  • Bila bercinta pasangan harus mempunyai tahap kesabaran yg tinggi, mempunyi tahap kepercayaan yang tinggi dan harus sentiasa berdoa agar pasangan mereka (pelaut) berada dalam keadaan sihat dan sejahtera serta selamat dalam pelayaran. Dimana mereka semasa sang perempuan memerlukan tempat untuk bermanja? Disinilah terujinya kesabaran hati sang kekasih untuk menerima kekasihnya bergelar pelaut.

  • Bila berumah tangga sememangnya ditahap ini terbuktinya keistimewaan dan luar biasanya pasangan pelaut, semasa pelaut dalam pelayaran maka semua tanggungjawab harus dipikul sendiri oleh isteri. Kekuatan tanpa seorang suami disisi menjalani kehidupan sangat mencabar. Dialah isteri dan dialah suami.

  • Tanpa suami dalam membesarkan anak-anak dan menyelesaikan masaalah tanpa seorang suami disisi adalah tugas yang tak mampu ditanggung oleh sebarangan isteri. Sesungguhnya pelaut pergi meninggalkan pasangannya itu adalah tandanya pelaut sayangkan isterinya dan anaknya kerana mereka sanggup bergelut dengan ombak yang besar demi memberikan nafkah yang halal kepada anak dan isteri mereka, maka hargailah mereka. Jika seseorang sanggup menerima pelaut sebagai pasanganya, maka percayalah CINTA DENGAN SEORANG PELAUT AMAT TINGGI NILAINYA.  Kepada Pelaut Malaysia terutamanya marilah kita selami sejenak hati dan perasaan pasangan kita,bagaimana dia menempuh hidup tanpa kita disisi, maka hargailah pasangan kita kerana dia yg lebih banyak berkorban untuk kita.

  0 0
  Dunia pelaut selalunya menjadi milik kaum lelaki. Memang wajar, mengingat kerasnya hidup di atas kapal laut selama berbulan-bulan, ditambah cabaran alam seperti badai yang boleh menyerang tiba-tiba.
  Siapa sangka, sesungguhnya ada wanita-wanita hebat yang tercatat sebagai pelaut ulung. Jom kita tengok siapa antara pelaut wanita anatara kalangan pelaut yang hebat.

   

  1. Grace Malley (1530 – 1603)

  Dianggap salah satu pelaut wanita terbaik di dunia, wanita kelahiran Ireland ini menjadi pelaut secara keturunan selepas kematian ayahnya. Tapi ketika dia melakukan itu, dia tidak hanya turun ke laut untuk melakukan apa yang ia cintai, tetapi juga untuk membuktikan kepada dunia bahawa dia hanya ingin membuktikan bahawa dialah yang terbaik dari semua rakan-rakan lelakinya yang juga pelaut.

  Sejarah dunia mencatatkan Grace sebagai perempuan ”bijak laut” terhebat dunia. Tidak ada yang menyangkal kenyataan bahawa kemahiran berlayarnya lebih baik daripada kebanyakan lelaki pelaut pada waktu itu, maka hal itu akan membuatnya menjadi pelaut terkenal.
  2. Skipper Thuridur

  Thuridur Einarsdottir lahir tahun 1777, terkenal sebagai kapten nelayan wanita dari Iceland.Di usia 11 tahun, ia mula ikut berlayar dengan ayahnya. Sejak itulah kerjayanya sebagai pelaut bermula.
  Dia berjinak ke laut dalam cuaca yang sangat mencabar semakin membuat namanyaterkenal, jolokan ”Skipper” sebagai penanda buku Thuridur adalah seorang kapten (Skipper = kapten) Kerjanya terus sehingga bersara di usia 63. Keunikan Thuridur lain, ia juga mempunyai anak-anak kapal yang juga dari golongan wanita. Begitu hebatnya Thuridur, namanya tetap dikenang sampai sekarang. Replika kabin kapalnya bahkan dibuat di tempat kelahirannya, Stokkeseyri untuk mengenang kehebatannya.

  3. Krystyna Chojnowska- Liskiewicz

  Pada 21 April 1978,sejarah tercatat yang tidak pernah dilupakan di dunia.Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, lahir 15 Julai 1936 di Poland adalah pelaut wanita pertama yang belayar sendirian (solo) di seluruh dunia. Dia belayar dari Kepulauan Canary padatarikh 28 Februari 1976, dan kembali pada tarikh 21 April 1978, menghabiskan perjalanan mengelilingi dunia dengan jarak 31.166 batu laut (57.719 km) dalam 401 hari.

  4. Naomi James

  Naomi James lahir di New Zealand di sebuah ladang penternakan, dan tidak tahu bagaimana caranya untuk berenang sehingga usia 23 tahun. Namun dia berjaya memecahkan rekod dunia dengan belayar sendirian (solo) mengelilingi dunia selama 272 hari. Dia belajar belayar dari suaminya sendiri, Rob James yang menikahinya setelah dia kembali dari perjalanan mengelilingi dunia itu.


  5. Kay cottee 

  Khabarnya, Kay disebut sebagai pelaut wanita terbaik zaman sekarang. Pelaut wanita berasal dari Australia ini membuat dunia melihat kehadirannya dari perjalanan keliling dunia dengan belayar sendirian (solo) dalam masa 189 hari. Pelayaran dalam masa 189 hari itu mencipta namanya menjadi pelaut wanita utama yang berjaya mengelilingi dunia dengan belayar sendirian.

  6. Laura Dekker 

  Di abad ke-21, mungkin Laura Dekker boleh dikataka sebagai pelaut wanita termuda yang belayar mengelilingi dunia seorang diri. Bayangkan, ketika itu usianya baru 16 tahun. Sebagai seorang remaja perempuan dari Belanda, Laura tiba di kepulauan Caribbean, SaintMaarten, Sabtu 21 Januari 2012 satu tahun dan satu hari, setelah ia memulakan pelayaran dengan kapal bersaiz 11×5 meter, yang ia beri nama Guppy.


  Remaja Belanda ini merayakan ulang tahun selama perjalanan. Perjalanan mengelilingi dunia ini sempat ditentang oleh jabatan pendidikan Belanda. Alhasil, Guinness World Records menolak untuk mengakui pelayaran itu kerana tidak mahu memancing anak-anak muda lain mengambil risiko.Yang menarik, Laura Dekker sendiri lahir di kapal dan pada usia enam tahun ia telah berlayar melintas tasik seorang diri. Pada usia 13 tahun, ia berlayar dari Belanda ke Inggeris. Ia kemudian memutuskan untuk mencari cabaran lain dengan belayar keliling dunia seorang diri.

  Orang tua Laura pada mulanya menolak tetapi akhirnya bersetuju untuk menyokong permintaannya. Kerajaan Belanda sempat mengajukan kes ini ke mahkamah yang memutuskan untuk mencegah rencana Laura ini kerana ia terlalu muda untuk belayar dilautan seorang diri.Setelah berjuang lama melalui proses undang-undang, Laura akhirnya memenangi hak untuk belayar secara solo.

  0 0

  IPOH - Majlis Amanah Rakyat (Mara) Negeri bercadang menjalin kerjasama dengan agensi atau institusi pengajian tinggi (IPT) yang menawarkan pengajian berkaitan bidang perkapalan sempena penganjuran Karnival Pendidikan Mara pada masa depan.  Pengarah Mara Negeri, Rusnah Yusoff berkata, kerjasama itu juga secara tidak langsung akan membantu menarik lebih ramai golongan belia Bumiputera yang jarang menceburi bidang berkenaan.

  Menurutnya, kerjasama itu juga diharap dapat membantu menyediakan peluang-peluang kerjaya dalam bidang berkenaan dalam usaha membantu meramaikan lagi graduan Bumiputera yang dilihat sedikit menceburi bidang pengajian sedemikian.

  “Setelah kejayaan penganjuran Karnival Pendidikan Mara 2012, kita terfikir untuk bekerjasama pula dengan pihak IPT termasuk daripada agensi yang berkaitan dalam bidang perkapalan.

  “Bagaimanapun, kita juga sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang berminat untuk bekerjasama dengan kita, seperti karnival yang kita anjurkan dengan kerjasama daripada Majlis Bandar Raya Ipoh (MBI) kali ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

  Beliau mengulas kejayaan penganjuran Karnival Pendidikan Mara 2012 yang dianjurkan di Stadium Indera Mulia mulai 7 hingga 8 April baru-baru ini.

  Katanya, karnival yang menggabungkan bidang keusahawanan dan pengajian itu diyakini berjaya menyalurkan pelbagai info berhubung kedua-dua bidang berkenaan kepada para pengunjung.

  “Selain dapat melihat dengan lebih jelas skop kerjaya mereka kelak, mereka juga berpeluang melihat beberapa bidang perniagaan kecil-kecilan seperti bidang kosmetik, kraf, kraf tangan termasuk produk makanan,” katanya.


  Sumber: Sinar Harian Online.

  0 0  About Geng Kapal

  Geng Kapal ialah satu group yg ahli-ahlinya terdiri dari pelaut Malaysia dan pasangannya. Mula diasaskan di Facebook oleh Cik Sofi dan kini mula berkembang kepada penubuhan satu persatuan. Di blog geng kapal kami berkongsi semua yang berkenaan kehidupan kami. If u are one of us, you are welcome to join us and if u are not one of us, you can learn more about our life here( seafarer and seafarer's wife life). Kami cuma orang biasa yg rezekinya datang nun jauh di laut biru.

  Di Geng Kapal, hanya kami yang melaluinya akan memahami.


  p/s: Jika anda merupakan pelaut Malaysia, Isteri Pelaut, Tunang Pelaut, Awek Pelaut, anda bolehla menyertai group geng kapal ini. Rujuk sini http://gengkapal.blogspot.com/

  0 0

  Anda boleh lihat  Epaulet rank-rank ditas kapal dari Kadet (uncertified junior officer) hingga kepada Kapten. Begitu juga untuk engine side iaitu dari Kadet(uncertified junir engineer) hingga kepada chief engineer.

  Epaulet menunjukan pangkat seseorang diatas kapal. Seseorang yang berada pelaut harus menghormati pelaut yang lebih berpangkat dari mereka biarpun dibezakan dengan usia. Contohnya Bosun harus respect junior officer biarpun Junior Officer baru 1st Ship dan jauh lebih muda darinya.

  Seniority langsung tidak patut diamalkan seperti di sekolah, "kau muda dari aku so ko kena respect aku".....Biarpun begitu seharusnya mereka yang ada rank yang lebih tinngi dari yang lain seharusnya perlu menghormati mereka dibawah mereka. We all in one ship, we must respect each others. - Malaysia Seafarer


  0 0
 • 05/03/12--23:26: Dugaan isteri pelaut


 • Disaat kita sah berumah tangga..hati mula merancang untuk menimbang cahaya mata..mengimpikan anak yg lahir dari ikatan suci murni antara isteri dan suami..alangkah indah tatkala disahkan sudah berbadan dua..gembiranya hati tidak dpt digambarkan.lebih indah jika saat dikhabarkan berita gembira si suami ada disisi...bersama merasa betapa syukur dan sayunya dikurniakan Allah rezeki yg sangat bermakna ini..tapi adakala,dalam perjalanan selama 9 bulan tu..terpaksa kita menempuhnya sendirian..:(

  Hidup kita sebagai isteri pelaut bukannya mudah.Tiap dugaan dikala mengandung sendirian tanpa suami cukup menguji ketabahan hati.teringat saat saya mengandungkan wafiy dulu.Hubby pergi belayar ketika saya pregnant 4 bulan. Alahan punyalaa teruk. Tiap masa tak kira pagi petang malam muntah jer.Tiap malam masa awal2 hubby pergi tu saya menangis sendirian.sedih sangat..lebih sedih bila mula2 dapat merasa wafiy bergerak..hubby tak ada untuk turut merasa.sayunya hati..Tapi saya kuatkan hati kerana saya tahu ada lagi isteri2 yg senasib dengan saya yg turut kuat menghadapi dugaan ni.Bila saya dah masuk 9 bulan..Hubby kemungkinan besar tidak dapat balik kerana tak ada reliever.saya berdoa sentiasa moga hubby ada dikala saya bertaruh nyawa melahirkan anak kami.

  Alhamdulillah terima kasih pada Asrul iaitu hubby eqa sekarang kerana sudi gantikan hubby. Seingat saya masa tu hubby balik jer dari kapal tanpa ada reliever.kitaorg siap jumpa asrul di stesen bas bahau tuk handing over..hehehe...sian asrul sebab terpaksa sambung tugas hubby yg tergesa2 turun.we owe you asrul. sebab tu laa tiap kalau puan eqa teringin nak makan apa2..akan cuba gak mamawafiy ni usahakan..:)...

  Antara pengalaman yang dapat di share :-

  Faizal Hanani

  "pregnant sensorg.. then br hubby sign off esoknye dh deliver baby.. tk leh minta mkn itu ini ngan hubby. the worse part ble mengidam nk mkn pau daging @ ayam time bln pose last year, dan2 sume kedai tutup.. last2 nanges ngadu kt hubby jela bgtau kempunan nk mkn pau.. huhuhu.. "

  Hasmiza Md Rashid

  "sy alhamdulillah setakat ni xde lg dugaan yg betul2 mencabar...yg paling besar pun just pregnant sorang2...rasanya ramai lg kwn2 yg mcm sy kan...cuma kita as seafarers' wives ni kena kuat mental n fizikal cos kita send...iri yg pilih utk hidup dgn org laut...jd walau mcm mana berat dugaan sekalipun kita tetap kena face dgn hati n fikiran yg tenang...sy dulu masa mengandungkan zahra...semuanya sy urus sorang2...masa tu plak still keja n alahan sy habis bila kandungan dah masuk 5 bln....masa tu nk kata sedih sgt tak la...just tawakal jer...sy start packing baju utk ke hospital masa kandungan 6 bln...1 beg standby dlm keta n 1 beg lg standby kat rumah...no tel pakcik teksi pun sy dah simpan...:-)...mak suruh ambik cuti sebulan awal tp memandangkan position sy x membenarkan sy bercuti pnjg...jd sy tawakal jer...n alhamdulillah sy bersalin after 3 mgu hubby sign off...jd bg sy...walau apa pun yg kita buat or yg kita hadapi...one thing...kita kena sentiasa tenangkan hati n berdoa...plus tawakal...insyaallah Allah sentiasa akan permudahkan segalanya..."

  Zurena Zakaria

  "Sama lah, ena pun dua dua pregnant sengsorang.. semua urus sendiri... g klinik sendiri, mengidam nak makan apa cari sendir, beli brg persediaan baby sendiri... mmg tak sempat nak bermanja-manjaan time pregnant...nasib baik org sekeliling semua sedia membantu.. syukur alhamdulillah... dia balik jerk, seminggu or dua minggu lepas tu terus bersalin... rasanya lagi best dia ada time berpantang...


  apapun, mmg kita harus tabah dan cekal bila memilih sang pelaut menjadi suami...kuat fizikal dan mental.. "


  Harlinda Mohd Mokhtar


  "mase first pregnancy,keguguran...tumpah darah kat ofis...ke hospital kakak dan adik yang uruskan...kena d&c semua...huhuhu...mase pregnant kedua......memang sorang2...dahla mabuk sangat2...keje lagi,drive sampai langgar blkg kete orang cox pening...nasib baik sikit jer...sahur,buke pose sorang2 tu semua perkara biasakan kakak2 semua...mase kapal kena tawan lanun tue,hubby punye kapal x kena...tapi mase hari kejadian..saye dapat kol dari semua orang tanye hubby naik kapal ape....heran saye cox mase tue saye x dengar n tgk news....bile dah tau,terkejut sangat2..tapi alhamdulillah kapal die x kena...tapi memang mase lalu kawasan tue...bile dah konvoi ngan tldm...baru lega rase"


  Yat Ekhram


  "yat pon sama palings sedey mase dapat tau preggy then hubby the last person yg tau cite besh tu coz lost contact dkt sebulan.pastu mabok terokk 3 mth tu dia takde,dgn demam segala alahan sorg2 kat umah.syukur time deliver dia ade & jd mr mama till qies 3 mth..tapi memori preggy tanpa hubby mmg sgt sedey,tak bole lupe.klo igt alik mmg taching + bangga sbb bole harunginyaa.."

  0 0


  Setelah syarikat perkapalan negara MISC ditubuhkan pada tahun 1968,
  dengan nama asalnya "Malaysian International Shipping Corporation
  Berhad (MISC)," kapal pertamanya diberi nama M.V. Bunga Raya,
  mengambil sempena nama Bunga Kebangsaaan Malaysia. ("M. V." bermaksud
  "Motor Vessel" atau "Kapal Berinjin").

  Khabarnya nama kapal-kapal MISC diberi nama awalan "Bunga" selepas itu hasil dari idea Perdana Menteri kita yang pertama, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
  Di antara kapal-kapal terawal kepunyaan MISC, dua buah daripadanya,
  iaitu MV Bunga Orkid dan MV Bunga Tanjung mempunyai keistimewaan yang
  tersendiri.

  Ini ialah kerana dua buah kapal inilah yang diberikan oleh
  kerajaan Jepun kepada kerajaan Malaysia, sebagai 'membayar hutang
  darah' (blood debt), ekoran daripada perang yang dipaksakan ke atas
  negara ini oleh tentera Jepun dalam Perang Dunia Kedua.

  Walau pun tidak mungkin setimpal harga dua buah kapal itu dengan nilai
  entah berapa puluh, malah ratus ribu nyawa rakyat negara ini yang
  terdiri dari berbilang kaum, Melayu, China dan India, yang terkorban
  akibat dari peperangan itu; namun itulah sahaja yang Jepun berikan.
  Berbaloi atau tidak, tertebus atau tidak kesesengsaraan warga negara
  ini memang boleh dibahaskan.


  Namun dua kapal sebagai 'bayaran darah' turut kekal dalam lipatan
  sejarah maritim negara ini, sebagaimana juga Perang Dunia Kedua kekal
  dalam lipatan sejarah dunia.

  0 0
 • 05/04/12--10:54: Cewek-cewek pelaut
 • pelaut malaysia
  cover depan movie cewek-cewek pelaut

  Ini adalah sebuah filem indonesia yang agak keterlauan dan boleh menjatuhkan mertabat pelaut. Walaupum cerita ini hanya rekaan, tetapi  boleh katakan akibat movie ini, pandangan orang darat terhadap pelaut akan bertambah negatif.


  Filem ini di terbit kan pada tahun era 80'an oleh Imam Putra Pillang G. Tak taulah siapa dia? Adakah dia seorang pelaut atau pun hanya orang biasa, saya pun xtahu, boleh cuba google tengok biodata dia=) tetapi yang pasti beliau mengaibkan dan menggambarkan pelaut sebuat pekerjaan yang negatif dan buruk.

  p/s:- Filem ini berunsurkan 18sx dan tak elok di tonton oleh kanak-kanak.

  0 0
 • 05/05/12--08:21: Captain is always right

 • Rule # 1 The Captain is always right
  Rule # 2 If the Captain is wrong, see Rule #1

  0 0

  The certificate of competency (COC) is a form of licence every mariner is granted to work on ships. The certificate ensures that the concerned person has the sufficient knowledge and skills to sail on ocean going vessels.

  However, COC is not something that once awarded cannot be taken back, cancelled, or suspended. Its validity is directly proportional to the conduct and performance of a seafarer.

  If the concerned authority is not satisfied or receives complain about any kind of wrongdoing by a seafarer, his or her COC can be cancelled or suspended for an indefinite period.

  It is therefore important that every seafarer should know all the important points related to cancellation or suspension of the certificate of competency (COC).  5 Reasons for cancellation or suspension of certificate of competency (COC)

  1. Incompetency: A seafarer’s COC can be suspended if any action resulting from incompetency has lead to a shipping accident involving injury, death of a person, or damage to ship’s property.

  2. Misconduct: If a seafarer is found guilty of acts of misconduct which has lead to any kind of damage to the ship (collision, stranding, or abandonment), the concerned person’s COC can be temporarily or permanently suspended until proper investigation is not carried out.

  3. Providing Misleading Information: COC of a seafarer can also be suspended if the person is found of intentionally providing misleading information which has lead to a shipping casualty, injury, or death of a person.

  4. Drunkenness: If a seafarer under the effect of alcohol has lead to a major shipping accident involving loss of life and property, his or her COC can be cancelled.

  5. Tyranny/Misbehaviour: In case a seafarer is found guilty of actions involving violence, misbehavior with fellow seafarers, or physical harassment which has lead to serious injury, death of a person or damage to the ship, his or her COC may be suspended or permanently cancelled.  Important Points to Note.

  However, it is to note that cancellation or suspension of a seafarer’s COC will be done only after proper investigation and inquiry has been made by the concerned authority.

  An order for cancellation of COC will be passed only after the guilty person has been given a reasonable opportunity to provide an explanation for his or her wrongdoing. This can be done through an appropriate show cause notice.

  A seafarer, whose COC has been cancelled or suspended can appeal to the concerned authority against such an order. This has to be done only within a certain number of days after the order of suspension of COC has been given.

  A mariner should always keep a check on his actions while on ship and ensure that no action of his is resulting harmful to the ship or its crew members.

  0 0

  Solat diatas kapal juga adalah wajib

  Solat adalah rukun Islam dan ibadat badan yang wajib dilakukan di mana saja, sama ada di daratan atau lautan. Bahkan Nabi Muhammad menunaikan solat ketika atas kenderaannya juga.

  Seorang kelasi yang ada lama di lautan atau seorang pekerja pelantar minyak juga tidak terlepas daripada kewajipan ini. Tempoh yang lama bermusafir atau ada di lautan bukan alasan untuk tidak menunaikan solat. Bagi penentuan arah kiblat, kompas digunakan bagi melihat arah Kaabah.

  Mereka yang menaiki kapal terbang biasanya dapat maklumat daripada juruterbang dan rasanya tidak susah juga untuk pelayar mendapat arah Makkah dan kaabah. Cara menentukan arah kiblat ketika di laut ialah dengan berpandukan kompas atau melihat arah mana matahari terbenam, maka itulah kiblatnya.

  Jika terlalu sukar, anda boleh menghadap ke mana-mana arah seperti mana fatwa Muzakarah Ulama ke-76 pada 21— 23 November 2006 mengenai pelaksanaan ibadat di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS). Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor ketika di ISS menunaikan solat sebagai tanggungjawab seorang muslim.

  Sembahyang Jumaat adalah satu kewajipan kepada lelaki, kecuali dalam keadaan musafir. Oleh itu, terpulang kepada saudara untuk menunaikan solat Jumaat ketika bekerja di pelantar minyak kerana berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Ke-14 pada Oktober 1985 menyatakan, adalah harus bagi kakitangan kerajaan seperti polis dan tentera meninggalkan solat Jumaat kerana menjalankan tugas rasmi yang dikira sebagai uzur syar’ie dengan syarat tidak meninggalkan solat Jumaat tiga kali berturut-turut.

  Bagaimanapun, jika saudara tidak solat Jumaat, hendaklah digantikan dengan solat Zuhur. Syarat sah solat Jumaat ialah jemaah tidak kurang 40 orang yang bermukim, jika tiada syarat ini, tidak sah melakukan solat jumaat dan hanya dilakukan solat Zuhur.  Cara sembahyang ketika berlayar.
  Tarikh: Thursday, April 16 @ 23:09:59 MYT.
  Tajuk: Harian Metro.

  0 0

  Civic Type R

  Nasihat : Sesiapa yang baru memulakan kerjaya adalah bijak dengan membeli kereta second hand. Antara saranan ambil julat usia kereta 5 tahun. 5 tahun tu masih lagi belum outdated. Condition still tip top, murah, insurance dan road tax murah, dapat jimat banyak. Lagi best mampu beli cash. Takde la banyak hutang. Bila dah kawin dan stabil lepas 3-4 tahun nak tukar keta lain baru la tuka. takde pening kepala.

  Tapi kalau masih nak beli kereta baru, berikut adalah perkara yang anda perlu tahu.

  1. Memiliki kereta sendiri!


  Keinginan untuk memliki kereta sendiri bagi setiap manusia boleh menjadi keinginan yang sukar dikawal. Memiliki kereta sendiri lebih2 lagi buat pertama kali mungkin akan membuatkan anda rasa bebas untuk bergerak ke mana saja. Tapi apakah anda benar2 tahu apa syarat untuk memiliki kereta anda?

  Lebih dari satu syarat, terdapat pelbagai syarat yang membuatkan anda pembeli yang bijak! Walaupun ini mungkin bukan pertama kali anda memiliki kereta anda, anda mungkin tersilap beli kali ini, atau tersilap membuat keputusan untuk kali kedua! Jika anda bercadang untuk membayar ansuran selama 9 tahun, bayangkan.. selama 9 tahun anda perlu berpuas hati dengan kesilapan sendiri. Jadi bagaimana anda boleh membuat pilihan yang betul?

  Pilihan yang betul tidak wujud sebenarnya. Apa lagi kalau pada waktu seperti ini, terdapat pelbagai model kenderaan, dan setiap jenis model mempunyai kriteria tertentu. Tak ada satu pun 'manufacturer' kereta yang akan membuat kesilapan secara sengaja. Setiap jenis model dan setiap kelebihan dan kekurangan telah pun dikaji bertahun2. Terpulang pada pembeli menentukan kegunaan kenderaan tersebut.

   

  2. Memilih model kenderaan


  Memilih model kereta yang sesuai sangat penting. Ini akan membantu anda bergerak ke sana sini dengan lebih mudah. Model yang anda pilih juga melambangkan identiti anda sendiri, seorang yg gemar berkeluarga, gemarkan aktiviti lasak, yg bergaya ataupun mementingkan prestasi lebih dari segalanya.

  Tetapi identiti anda harus seiring dengan keperluan anda, ini untuk memudahkan aktiviti seharian anda melainkan anda mampu memiliki lebih dari sebuah kereta.

  Biasanya ramai antara kita memilih kereta jenis sedan 4 pintu. Sedan 4 pintu terbahagi kepada 3 jenis. D-segmen C-segment dan B-segment

  D-segmen

  Mazda 6

  Mewakili kereta jenis Luxury Sedan. kereta ini biasa bersaiz besar dengan beberapa gadget mewah. Contoh kereta jenis D-segmen adalah Honda Accord, Toyota Camry, Hyundai Sonata, Kia Optima, Mazda 6, dan BMW 5 Series. Jika kereta Nasional, Proton Inspira boleh juga dimasukkan dalam kategori ini.

  C-segmen


  Proton Persona

  Merupakan Kereta jenis sedan yang sederhana besar, sesuai untuk yang berkeluarga. Contoh kereta seperti ini adalah Proton Persona, Proton Waja, Hyundai Avante, Kia Forte, Honda Civic, Mazda 3, Toyota Altis, dan Chevloret Cruze, yang tebaru seperti Proton Preve, Hyundai Elentra (2012).

  B-segmen

  Toyota Vios

  Kereta sedan bersaiz kecil. Biasanya boleh memuatkan 4 orang dewasa. Kereta jenis ini adalah seperti Proton Saga, Hyundai Ascent, Toyota Vios, Honda City dan Mazda 2. Proton Preve juga dikatakan tergolong dalam segmen ini.

  Compact Car
  Produa Kancil

  Kereta Seperti Perodua Kancil, Perodua Kelisa, Perodua Viva, Perodua Myvi, Chevrolet Aveo, Kia Picanto dan Hyundai i1o pula adalah dalam kategori Compact car. Bersaiz kecil, mempunyai 2 hingga 4 pintu dan bonet yang kecil. Kereta jenis ini lebih ringan dan enjin lebih kecil. Sesuai untuk mereka yang tinggal di bandar kerana mudah untuk bergerak dan lebih jimat.


  MPV
  Kini model MPV juga digemari oleh orang muda kerana ia sangat sesuai untuk mereka yang merancang untuk berkeluarga. Dengan 6 hingga 11 tempat duduk, MPV lebih selesa dari van dan lebih praktikal.

  Perodua Alza

  Perodua Alza dan Honda Freed, merupakan rupa baru MPV di Malaysia dengan 7 tempat duduk dan bersaiz sebuah kereta sedan. Tetapi oleh kerana ruangnya yang begitu terhad, ia tidak sesuai untuk orang dewasa pada tempat duduk belakangnya.

  Mini MPV pula seperti Mazda 5, Toyota Innova, Toyota Avanza, Honda Stream, Naza Citra, Kia Rondo dan Nissan Grand Livina lebih popular dengan saiz yang lebih kecil dari MPV tetapi mempunyai ruang yang lebih selesa.

   

  3. Survey kereta?


  Dah tentukan jenis kereta yang anda inginkan? MPV saiz penuh? mini MPV? atau compact MPV? atau sedan? 2 door coupe? compact car? 4 pintu? 2 pintu? cc 1300 kebawah? 1600? atau 2.0 liter? atau lebih?

  Prestasi, penjimatan, kos servis perlu diambil kira. Kadang2 kita inginkan kereta yang cantik, tapi sebelum beli survey dulu harga alat ganti. Mudah didapati atau tidak? mahal atau berpatutan?

  Jangan percaya kata pakcik/makcik/adik/ mak atau sape2 je yang ade dalam dunia ni untuk kereta idaman anda. Cara paling baik adalah:

  1. Dapatkan 3-4 jenis model kereta yang anda inginkan .Catit atas kertas.
  2. di bawah setiap model pilihan anda, listkan Lampu belakang, lampu hadapan, tayar, dan servis
  3. pergi ke pusat servis dan dapatkan salinan servis sehingga 10,000km. pastikan salinan ini mempunyai harga servis sekali. Dengan ini anda dapat mencari perbezaan yang mana lebih berbaloi.
  4. pergi ke kedai alat ganti dan tanyakan harga lampu, bumper atau apa saja yang mungkin rosak bila dilanggar. bezakan harga yang paling baik. ini termasuklah brek pad, oil filter, air filter, fuel filter dan apa saja yang terlintas di fikiran anda.

  Dengan cara ini anda dapat melihat bajet kereta anda apabila beberapa perkara rosak atau perlu diganti. Adakah anda sanggup membayar untuk harga itu? Setengah kereta yang reputasi agak baik, seperti jarang rosak atau tahan lama, mungkin mempunyai harga alat ganti yang lebih mahal kerana alat gantinya jarang dibeli.

  Lancer

  4. Pinjaman/ Loan kenderaan


  Dah survey? dah berminat? dah tau harga utk service dan maintainance? kite cite pulak bab duit... part yg orang semua tak suke sangat bercakap bile hal2 berkaitan kereta ni... kat sini la punca beberapa orang hilang minat nak beli kereta baru..

  Layak ke anda pakai kereta berkenaan?
  Loan biasa dibuat dengan bank, tapi sesetengah syarikat menyediakan loan mereka sendiri seperti Toyota dan Nissan yang mungkin menawarkan interest yang lebih rendah. Berbeza dengan kereta terpakai, kereta yang dah lebih 10 tahun bank tak benarkan buat loan, melainkan ade sesetengah syarikat kereta terpakai yg bg berhutang... yang ini.. pandai2 la korang!

  Harga kereta bulanan didarab dengan 3. Itulah yg menentukan anda layak atau tidak memiliki kenderaan berkenaan. Contohnya, harga bulanan kereta berkenaan yang perlu dibayar setiap bulan adalah RM 700, didarab dengan 3 menjadikan RM 2100. Jika gaji anda lebih dari RM 2100, anda layak memiliki kenderaan berkenaan.

  Tapi tak habis di situ lagi, bank statement anda, kukuh atau tidak? kalau tiap2 bulan balance tinggai RM10... susah jgk tu.. pastikan tiap2 bulan anda ada menyimpan sebelum menghantar dokumen anda untuk membeli kereta anda.

  CCRIS!! ni yang paling susah ni... anda pernah beli kereta? personal loan? guna kredit card? atau beli rumah? ada terlambat bayar? kalau ade, kene la tunggu 6 bulan untuk nama anda clear... jadi elakkan la terlambat bayar. Kalau anda ada rekod yang baik, lagi mudah la urusan peminjaman.

  dan jika anda berusia bawah 25 tahun dan pertama kali membeli kenderaan, sediakanla seseorang yg sanggup jadi gerento. ini akan memudahkan urusan anda.


  Elakkan o downpayment atau downpayment rendah. Kalau dah plan nak beli kereta, pastikan anda boleh bayar 10% downpayment. Lebih baik kalau ade lebih dari 20%. Dan kalau boleh berhutang bawah 7 tahun lebih elok. Nanti bila nak jual kereta, kereta masih ade harga dan ade baki untuk bayar downpayment kereta baru. Ramai yang berhutang lama ni bila nak tukar kereta baru je tak kesampaian kerana banyak lagi baki dengan bank, tambah dengan downpayment kereta baru... tak semua mampu. Jadi plan la untuk masa depan anda.

  Jika anda tak yakin, cari wakil penjual yang sanggup membantu anda secara percuma untuk melihat status anda samada layak atau tidak membeli kereta. Kalau dia mintak RM100 pun ok, jangan lebih dari tu. Itu kalau anda tak pasti dengan status anda...

  Banyak yang perlu anda fahami sebelum berhutang, jadi fikir masak2 dan survey habis-habisan. Lainla kalau wang bukan masalah bagi anda.

  5. Kadar Faedah Pinjaman Kenderaan


  Secara umumnya, kadar faedah berbeza mengikut:
  1. Brand kereta
  2. Tempoh pinjaman
  3. Bank

  Untuk menarik pembeli, terdapat brand dan model tertentu yang menawarkan faedah yang lebih rendah atau tiada faedah langsung, contohnya Naza Spectra, BMW, Chevrolet, melalui skim Credit mereka sendiri. Misalnya, BMW Credit menawarkan kadar faedah 1.38% untuk kereta mereka.

  Contoh 1 :

  LAST UPDATED: 30 April, 2012
  LOCAL CARS INTEREST RATES :
  Proton : From 2.80 – 3.00 % (Grad Scheme: 3.1%)
  Perodua : From 2.80- – 3.00% (Grad Scheme: 3.1%)
  IMPORTED CARS INTEREST RATES:
  Honda : From 2.38- 2.60 %
  Toyota : From 2.48 – 2.60 %
  Hyundai : From 2.50 – 2.60 %
  Naza : From 2.50 – 2.60 %

  USED CARS INTEREST RATES:
  The rate should be higher 0.8 – 1.5% than the rates listed above.
  TERM & CONDITION:
  Kindly note that the rates listed above exclude any specific promotion available on certain model. Please be advised that if your financial conditions do not meet the bank’s requirements, the interest rate could be higher than the rates listed above. Click on the financing tab to find out the lists of our bank panels.

  Contoh 2 ;


  This apply to Perodua and Proton Cars only! Update : 23 May 2011  Loan
  Amount
  1-5
  years
  7
  years
  9
  years
  RM
  20,000
  3.89%
  3.92%
  4.03%
  RM
  22,000
  3.84%
  3.87%
  4.00%
  RM
  24,000
  3.78%
  3.83%
  3.96%
  RM
  26,000
  3.73%
  3.80%
  3.94%
  RM
  28,000
  3.70%
  3.76%
  3.91%
  RM
  30,000
  3.67%
  3.74%
  3.89%
  RM
  32,000
  3.63%
  3.72%
  3.87%
  RM
  34,000
  3.61%
  3.70%
  3.86%
  RM
  36,000
  3.59%
  3.69%
  3.84%
  RM
  38,000
  3.57%
  3.67%
  3.83%
  RM
  40,000
  3.55%
  3.66%
  3.81%

  Please note that these rates will be the same at
  all banks in Malaysia.


  6. Insuran kereta


  EH? Nak beli kereta dah? Nanti dulu!! Betul ke nak beli ni? Cukup ke kemampuan tu? Okla.. ade yang kata cukup nak bayar bulan-bulan kan? Tapi betul ke cukup nak bayar yang tahunannye?

  Kereta anda pun ada Hari Jadi jugak! Happy Birthday!! Tidak! bukan itu yang anda patut ucapkan, tapi ucapkan selamat tinggal kepada duit dalam bank anda! Kenapa tu?

  Setiap tahun bila tiba hari jadi kereta anda, iaitu tarikh ianya didaftarkan, anda perlu memperbaharui Insuran dan cukai jalan kereta anda. Anda fikir murah?

  Setiap kereta mempunyai nilai insurannya, Jika anda membeli kereta anda RM40,000 tahun ini, nilai insurannya mungkin berharga RM37,000, dan pada tahun hadapan, ia mungkin menjadi RM35,000. Jumlah yang anda perlu bayar untuk nilai insuran RM35,000 adalah RM1,121 tanpa sebarang penambahan polisi. Berikut adalah jumlah kasar harga insuran yang anda perlu bayar mengikut harga kenderaan diinsurankan. Jumlah mungkin berbeza mengikut kapasiti enjin kenderaan anda:

  Nilai diinsurankan Harga insuran
  RM40,000 RM1,251
  RM50,000 RM1,500
  RM60,000 RM1,700
  RM70,000 RM2,087


  Nilai insuran akan berubah setiap tahun mengikut harga pasaran kereta anda pada tahun berkenaan.

  NCD atau No Claim Discount
  Mahal tak insuran tu? Mahal kan? Ni insuran tau, bukan road tax atau cukai jalan! jangan korang salahkan kerajaan pulak bab ni! ni memang polisi insurans seluruh dunia.

  Tapi jangan takut, kalau anda pemandu yang cermat dan mampu manjauhkan kemalangan dari kenderaan anda atau anda bernasib baik atau anda tidak mengharapkan pihak insuran menyelesaikan masalah kemalangan anda, anda akan dihadiahkan NCD atau No Claim Discount setiap tahun sehingga tahun ke 5 apabila NCD anda mencecah 55%, ia akan berhenti setakat itu!

  Bagaimana NCD berfungsi? Jika anda tidak pernah menuntut sebarang ganti rugi dengan pihak insuran anda, anda akan dihadiahkan diskaun seperti berikut:

  25% diskaun untuk tahun pertama
  30% diskaun untuk tahun kedua
  38.33% diskaun untuk tahun ketiga
  45% diskaun untuk tahun keempat
  55% diskaun untuk tahun kelima

  dan tiada kenaikan diskaun untuk tahun keenam dan seterusnya.. cukupla dah diskaun separuh harga tu!

  Jadi bagaimana ia berfungsi?

  Misalnya jika anda pernah gunakan kereta anda selama setahun tandap sebarang tuntutan insuran:

  Kes 1
  Nilai insuran kereta anda tahun berkenaan: RM40,000
  Nilai NCD yang anda terima: 25%
  Jumlah yang perlu anda bayar: RM938

  Kes 2
  Nilai insuran kereta anda pada tahun berkenaan: RM40,000
  Nilai NCD yang anda terima: 55%
  Jumlah yang perlu anda bayar: RM368

  Dan jangan lupa, setiap tahun nilai insuran kereta anda akan menurun, dah jumlah yang perlu dibayar jauh lebih rendah dari tahun sebelumnya kerana NCD dan harga pasaran kenderaan anda.

  Penambahan Insuran Cermin hadapan
  Atau Windscreen... anda cuma perlu menambahkan 15% dari jumlah insuran anda setahun!

  Lain-lain penambahan sila rujuk wakil insuran anda!

  NCD boleh dipindahkan kepada kereta baru anda atau insuran baru dengan syarat kereta baru dan lama mestilah keduanya atas nama anda! Jadi jika anda pemandu yang mempunya NCD, tak perlulah risaukan insuran kereta baru anda.


  Setelah melakukan sedikit kajian dan pemerhatian di perbincangan forum-forum internet, di dapati kebanyakan pengguna mengesyorkan menggunakan insurans kenderaan berasaskan ‘Takaful‘ seperti Takaful Ikhlas dan Takaful Malaysia ataupun mana-mana penyedia insurans yang mempunyai nama ‘Takaful‘. Ini kerana insurans yang bersifatkan takaful adalah lebih menepati syariat Islam dan bebas daripada unsur riba. Malahan harga bayaran insurans kenderaan sama sahaja di antara kesemua Penyedia Khidmat Insurans. Jadi adalah lebih baik mengambil insurans yang terbaik di antara yang terbaikkan.

  Contoh under-insured yang senang difahami ;

  1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.
  - bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

  2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.
  - kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

  Untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

  kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

  (cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

  10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

  Tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah.


  (a) Cara ingin tahu nilai premium insurans kereta anda ;
  - Kalkulator premium kenderaan peribadi kami membolehkan anda mengira jumlah premium insurans yang akan dibayar oleh anda bila anda mengambil insurans bagi kenderaan anda. Premium ini berubah bergantung kepda perincian polisi seperti jenis perlindungan, kapasiti enjin, diskaun tiada tuntutan dan manfaat tambahan.
  Sila klik link di bawah ;

  http://www.insuranceinfo.com.my/help_and_advice/useful_tools/car_premium.php?intPrefLangID=2


  (b) Cara untuk tahu nilai Insurans kereta anda apabila memperbaharui insurans (Secondhand) ;
  - Kalkulator Memperbaharui Insurans
  Sila klik link di bawah ;

  http://www.einsuran.com/B001001.aspx

  (c) Untuk tahu harga pasaran kenderaan anda boleh mencuba di ;
  Sila klik link di bawah ;

  http://www.autoclaims.com.my/agv1/home.php

  -Masukkan data maklumat kenderaan yang dikehendaki.

  (d) 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai insurans dan cukai jalan(roadtax)

  Masa- Pasti ramai di antara anda akan memperbaharui cukai jalan pada saat akhir. Mungkin paling awal pada minggu yang terakhir. Mungkin ada juga yang memperbaharui cukai jalan selepas tamat tempoh. Sebenarnya, cukai jalan boleh diperbaharui 60 hari sebelum tarikhnya tamat. Ini akan memudahkan lagi anda untuk merancang masa yang sesuai untuk pergi memperbaharuinya tanpa mengganggu kerja harian. Anda boleh merujuk geran kereta sekiranya anda berasa tidak yakin.

  Urusan- Pada kebiasaannya, anda akan menyerahkan 100% kepada ejen takaful/insurans untuk menyelesaikan segala urusan sehingga memperoleh roadtax. Anda dinasihatkan untuk menyemak maklumat perlindungan takaful/insurans yang anda ambil supaya tidak diperguna. Selaku pengguna, anda berhak untuk mendapatkan segala maklumat berkenaan perkhidmatan yang anda bayar, seperti jenis perlindungan, sum-insured (jumlah perlindungan), NCD (non-claim discount) dan yang paling penting premium perlindungan takaful/insurans kenderaan.

  Jumlah perlindungan- Jumlah perlindungan takaful/insurans adalah hak anda untuk tentukan, bukan ejen. Anda dinasihatkan untuk memilih jumlah yang bersesuaian dengan harga semasa kenderaan. Cara paling selamat untuk mengetahui harga semasa kenderaan adalah dengan menghubungi pihak bank. Ini kerana pihak bank akan mengemas kini harga kereta setiap 3 bulan sekali. Cara seterusnya adalah mendapatkan maklumat daripada kedai kereta terpakai. Mereka mempunyai perkiraan harga kereta tersendiri. Dan cara termudah untuk mengetahui harga semasa ialah dengan mencari harga purata sesebuah kenderaan.

  Below/Over insured- Tidak guna untuk meletakkan jumlah perlindungan yang tinggi kerana sekiranya berlaku claim, anda hanya boleh membuat tuntutan mengikut harga semasa(over insured). Sebaliknya, sekiranya anda meletakkan harga perlindungan kereta anda di bawah harga semasa, apabila berlaku tuntutan, syarikat hanya akan meluluskan sehingga jumlah yang anda insuranskan(below insured). Tetapi sesetengah syarikat masih boleh mengambil kira sekiranya perbezaan jumlah perlindungan dengan harga semasa tidak terlalu jauh sekitar 5%-10%. Amat penting untuk anda mengetahui harga semasa kenderaan anda.

  Faedah- Anda juga perlu mengetahui mengenai faedah yang anda dapat sekiranya mengambil insurans daripada mana-mana syarikat. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada ditipu. Bandingkan faedah-faedah yang diberikan oleh beberapa buah syarikat kemudian buatlah keputusan yang anda rasakan paling sesuai. Antara contoh faedah adalah sepeti diskaun atau bonus apabila tidak berlaku kemalangan pada satu tahun tempoh perlindungan dan


  7. Cukai Jalan / Road Tax


  Kadar Cukai Jalan (Road tax) ditentukan oleh beberapa perkara seperti berikut: -

  • Jenis pemilikan (individu/syarikat)
  • Jenis kenderaan (Engin desel/petrol)
  • Kapasiti Enjin/CC
  • Kawasan (Semenanjung,Sabah,Sarawak)

  (a) KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) MALAYSIA

  GARIS PANDUAN PENGIRAAN KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) BAGI KENDERAAN DI SEMENANJUNG MALAYSIA, SABAH DAN SARAWAK (PINDAAN SELEPAS BAJET 2009) [as at 29 Mei 2011]


  1. SEMENANJUNG MALAYSIA, PULAU PANGKOR & PULAU
  LANGKAWI

  1.1 SEMENANJUNG MALAYSIA

  1.1.1
  Motosikal
  Kod
  kegunaan : AA (Motosikal)

  i.
  LKM bagi motosikal dengan kapasiti enjin 150ccdan ke bawah dikekalkan pada
  kadar sedia ada.
  ii.
  Kadar LKM bagi motosikal dengan kapasiti melebihi 150cc adalah ditetapkan
  pada kadar tetap seperti berikut:-

  Kapasiti Enjin Kadar
  151cc
  hingga 200cc  ---->RM 30.00
  201cc
  hingga 250cc ----> RM 50.00
  251cc
  hingga 500cc ----> RM 180.00
  501cc
  hingga 800cc ---->RM 250.00
  Melebihi
  800cc  ---->RM 350.00

  1.1.2
  Motokar Saloon Persendirian Milik Individu
  Kod
  Kegunaan : AB (Individu) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau

  i)
  Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah
  dikenakan
  kadar tetap (flat) seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar
  1000cc
  dan ke bawah ----> RM 20.00
  1001cc
  hingga 1200cc  ---->RM 55.00
  1201cc
  hingga 1400cc ---->RM 70.00
  1401cc
  hingga 1600cc  ---->RM 90.00

  ii)
  Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
  tambahan kadar progresif seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
  1601
  hingga 1800cc    ----> RM 200.00 RM 0.40 untuk
  setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
  1801cc hingga 2000cc
  ----> RM 280.00 RM 0.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding
  1800cc
  2001cc hingga 2500cc
  ----> RM 380.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding
  2000cc
  2501cc hingga3000cc
   ----> RM 880.00 RM 2.50 untuk setiap perbezaan
  cc berbanding 2500cc
  Melebihi 3000cc
            ----> RM 2,130.00 RM 4.50 untuk
  setiap perbezaan cc berbanding 3000cc

  1.1.3
  Motokar Saloon Persendirian Milik Syarikat
  Kod
  Kegunaan : AC (Syarikat) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau
  i)
  Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah dikenakan kadar tetap (flat)
  seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar
  1000cc
  dan ke bawah  ---->RM 20.00
  1001cc
  hingga 1200cc  ---->RM 110.00
  1201cc
  hingga 1400cc  ---->RM 140.00
  1401cc
  hingga 1600cc  ---->RM 180.00

  ii)
  Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
  tambahan kadar progresif seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
  1601
  hingga 1800cc  ---->RM 400.00 RM 0.80 untuk
  setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
  1801cc hingga 2000cc  ---->RM
  560.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
  2001cc hingga 2500cc  ---->RM
  760.00 RM 3.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
  2501cc hingga 3000cc  ---->RM
  2,260.00 RM7.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2500cc
  Melebihi 3000cc R ---->M
  6,010.00 RM13.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc

  1.1.4
  Kenderaan Persendirian Selain Motokar Saloon Milik Individu Dan Syarikat
  Kod
  Kegunaan : AD (Individu) AE (Syarikat) Bahan Bakar :
  Petrol/diesel/diesel hijau

  i) Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke
  bawah dikenakan kadar tetap(flat) seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar
  1000cc
  dan ke bawah ----> RM 20.00
  1001cc
  hingga 1200cc ----> RM 85.00
  1201cc
  hingga 1400cc  ---->RM 100.00
  1401cc
  hingga 1600cc  ---->RM 120.00

  ii)
  Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
  tambahan kadar progresif seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
  1601
  hingga 1800cc  ---->RM 300.00 RM 0.30 untuk
  setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
  1801cc hingga 2000cc ---->RM
  360.00 RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
  2001cc hingga 2500cc  ---->RM
  440.00 RM 0.80 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
  2501cc hingga 3000cc  ---->RM840.00
  RM1.60 untuk setiapperbezaan cc berbanding 2500cc
  Melebihi 3000cc ---->RM
  1,640.00 RM1.60 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc


  (b) UNTUK PULAU PANGKOR dan PULAU LANGKAWI SABAH DAN SARAWAK

  Download di :

  http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=13&Itemid=3

  (c) Contoh Pengiraan Cukai Jalan ;

  Lihat CC pada Sijil Perakuan Pendaftran Pengankutan anda ;

  Hyundai Elentra(2012) = 1797cc

  (d) Cara kira Manual : Lihat Jadual di atas ;

  ” ii) Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan tambahan kadar progresif seperti berikut:

  Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif 1601 hingga 1800cc = RM 200.00, RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1600cc  “

  1797cc – 1600cc = 197cc

  107cc x RM0.40 = RM78.80

  Jumlah Sebenar = RM200.00 + RM78.70 = RM 278.80

  Cara kira Automatik :


  - Masukkan nilai cc kenderaan anda dan tekan Calculate.
  - Nilai cc (taip) jika 1.5cc = 1500, 1.8 = 1800

  Sila klik link dibawah ;

  http://www.autoworld.com.my/v2/tools/roadtax.asp  8. Kadar bayaran bagi perlesenan kenderaan (Registration Fee)  Jadual kadar bayaran yang ditetapkan bagi urusan yang melibatkan perlesenan dan pendaftaran kenderaan.
  Bil

  Permohonan Pendaftaran dan Pelesenan Kenderaan

  Tiada Tuntutan Hakmilik

  (Kadar Bayaran)

  Ada Tuntutan HakMilik

  (Kadar Bayaran)

  Pendaftaran Baru (e Daftar)  1

  Kenderaan Tempatan
  Motokar
  < 1500 cc
  150.00
  200.00

  Motokar
  > 1500 cc
  300
  350

  Motokar
  Syarikat
  500.00
  550.00

  Motosikal
  5.00
  20.00

  Lori/Jentera
  60.00
  110.00

  Kenderaan
  Badan Berkanun
  500.00
  550.00
  2

  Kenderaan Import
  Motokar
  < 1500 cc
  150.00
  200.00

  Motokar
  > 1500 cc
  300.00
  350.00

  Motokar
  Syarikat
  500.00
  550.00

  Motosikal
  300.00
  320.00

  Lori/Jentera
  50.00
  110.00

  Kenderaan
  Badan Berkanun
  500.00
  550.00
  3
  Pertukaran
  Nombor Pendaftaran (interchange)
  200.00


  (tanpa
  gantian LKM)


  4.
  Pertukaran
  Nombor Pendaftaran (interchange)
  210.00


  (dengan
  gantian LKM)


  5.
  Salinan
  Perakuan Pendaftaran Kenderaan  Motokar/Jentera
  50.00


  Motosikal
  20.00

  6.
  Permohonan
  Maklumat Kenderaan  Maklumat Terhad  -
  Pemilik
  10.00


  -
  Insurans
  10.00

  7.
  Tukar
  Hakmilik Kenderaan  Motosikal
  3.00
  150.00

  Motokar
  100.00
  23.00

  Kenderaan
  Perdagangan
  40.00
  90.00

  Kenderaan
  Off Road
  100.00
  150.00
  8.
  Pembatalan
  Tuntutan Hak Milik
  Percuma

  9.
  Pindaan
  Data  tukar
  enjin, tukar bahan bakar
  Percuma

  10
  Pembetulan
  Data
  Percuma

  11
  Permohonan
  Pengesahan Rekod
  Percuma

  12
  Pembatalan
  Pendaftaran Kenderaan
  Percuma

  13
  Semakan
  Senarai Hitam
  Percuma

  14
  Permohonan
  Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate) 1 tahun  -
  1 tahun
  700.00


  -
  6 bulan
  350

  16
  Permohonan
  Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate - Motorsikal ) 1 tahun  -
  1 tahun
  240.00


  -
  6 bulan
  120.00

  17
  Salinan
  Lesen Kenderaan Motor  -
  Motokar / Lori / Jentera
  50.00


  -
  Motosikal
  20.00  0 0

  1. Kepentingan kewangan syarikat
  2. Pemohon di kalangan pelaut baharu, tiada sea time
  3. Pemohon tidak bersedia ketika syarikat memerlukan anak kapal untuk melapor dengan segera
  4. Tidak perlu membayar caruman KWSP untuk pelaut asing
  5. ‘Duit tambahan’
  6. Pelaut Malaysia tidak mahir bekerja
  7. Pelaut asing lebih mahir
  8. Pelaut asing lebih mahir dalam penyediaan laporan bertulis dan laporan lisan
  9. Pelaut masing amat mahir = bayaran tinggi
  10. Pelaut Malaysia tidak menyertai kesatuan sekerja. Majikan pijak kepala
  Masa depan pelaut Malaysia tidak menentu dengan kebanjiran pelaut asing bekerja disyarikat perkapalan Malaysia

  10 sebab di atas adalah rangkuman bagi tinjauan pendapat singkat di facebook. Adakah semua sebab di atas benar dan berasas?

  • Kapal Malaysia
  • Bendera Malaysia
  • Pelaut Malaysia

  Biarkan kapal bendera Malaysia dianggotai oleh pelaut Malaysia. Utamakan Pelaut Malaysia!

  Sasaran Pengambilan Kerja Pelaut Malaysia 2012-2020

  2012 – minimum 2 orang kelasi warga Malaysia

  2013 – minimum 3 orang kelasi warga Malaysia

  2014 – minimum 4 orang kelasi warga Malaysia

  2015 – minimum 5 orang kelasi warga Malaysia

  2016 – minimum 6 orang kelasi warga Malaysia

  2017 – minimum 7 0rang kelasi dan 1 pegawai warga Malaysia

  2018 – minimum 8 orang kelasi dan 2 pegawai warga Malaysia

  2019 – minimum 9 orang kelasi dan 3 pegawai warga Malaysia

  2020 – minimum 10 orang kelasi dan 4 pegawai warga Malaysia


  Apakah Kesannya Kepada Negara?

  Dengan anggaran Malaysia memiliki 5000 kapal berdaftar;

  2012 – 10,000 pelaung pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 20,000 perut warga Malaysia

  2013 – 15,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 30,000 perut warga Malaysia

  2014 – 20,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 40,000 perut warga Malaysia

  2015 – 25,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 50,000 perut warga Malaysia

  2016 – 30,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 60,000 perut warga Malaysia

  2017 – 40,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 80,000 perut warga Malaysia

  2018 – 50,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 100,000 perut warga Malaysia

  2019 – 60,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 120,000 perut warga Malaysia

  2020 – 70,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 140,000 perut warga Malaysia

  Ambil kira juga, berapa banyak wang negara yang dapat diselamatkan daripada mengalir keluar? Yang dibawa pulang ke negara asal oleh pelaut asing.

  Berapa banyak sumbangan melalui pelbagai jenis cukai atas perbelanjaan oleh pelaut?

  Kebanyakkan pelaut ini belayar di had pelayaran Near Coastal yang mewajibkan mereka turut membayar cukai pendapatan. Berapa banyak yang akan berjaya dikutip?

  Ingin menjadikan Malaysia sebagai negara maritim (maritime nation) terulung?

  Inilah antara langkah-langkah yang MESTI dijalankan. Pembangunan modal insan yang tidak boleh dibazirkan.

  Ingatlah, beratus tahun dahulu, kitalah peneroka samudera yang berjaya. Malah, orang pertama yang dikatakan mengelilingi dunia adalah pelaut kita, Panglima Hitam!

  Utamakan Pelaut Malaysia!
  kredit :- perkapalanmalaysia.com

  0 0
 • 05/16/12--17:56: Hari pelaut 2012
 • Hari pelaut merupaka satu penghargaan kepada pelaut Malaysia

  Hasil konvensyen peringkat antarabangsa berkenaan pelaut yang diadakan di Manila, Filipina pada 2010, maka 25 Jun setiap tahun telah diisytiharkan sebagai Hari Pelaut di seluruh pelusuk dunia.

  Di Malaysia, sambutan meraikan pelaut telah lama diadakan khususnya pada setiap hari raya melalui penganjuran Hari Terbuka Pelaut di Wisma Pelaut Pelabuhan Klang. Bermula tahun lepas, Malaysia tidak terkecuali untuk turut sama meraikan sambutan hari pelaut pada 25 Jun 2011 buat pertama kalinya melalui sambutan ringkas di Wisma Pelaut, Pelabuhan Klang.

  Tahun ini, sambutan bermakna tersebut akan diraikan di Pulau Mutiara dengan kerjasama Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang.

  Mengapa pelaut perlu diraikan? Adakah mereka minta diraikan?


  Pelaut tidak kisah tentang keraian ini. Malah masih ramai lagi pelaut yang tidak menyedari wujudnya suatu hari khusus untuk mereka. Selain itu, pelaut banyak menghabiskan masa hidupnya di laut; di atas kapal. Kapal akan sentiasa bergerak membawa kargo dan penumpang, dan mereka tidak peduli untuk meraikannya.

  Namun demikian, idea dan kesedaran ini muncul untuk meraikan para pelaut di seluruh dunia atas jasa dan pengorbanan yang telah mereka curahkan. Merekalah penggerak utama ekonomi dunia. Tanpa pelaut yang merupakan tulang belakang pengangkutan maritim dunia, pasti 90% kargo dunia yang diangkut melalui kapal di lautan tidak akan tiba ke destinasinya.

  Saban waktu, ketika kita menamatkan waktu kerja di petang hari, memandu pulang dalam keletihan, tapi pasti akan gembira apabila tiba di rumah disambut isteri dan anak-anak. Tapi tidak bagi mereka yang bergelar pelaut. Kapal itulah rumah dan tempat kerja mereka. Lautan luas yang terbentang sentiasa ingin menelan mereka. Keindahan panorama terbit dan tenggelamya matahari sahajalah yang sedikit sebanyak dapat mengubat kerinduan pada keluarga di rumah.

  Perlu diketahui juga, dalam era moden ini sekalipun, masih ramai pelaut yang tidak mendapat pembelaan sewajarnya. Mereka terpaksa dan dipaksa bertugas di kapal sub-standard yang tidak selamat, ada yang tidak dibayar gaji, ditinggalkan terkapai-kapai di pelabuhan entah dimana, menghadapi risiko keganasan lanun, dan pelbagai lagi dugaan oleh kapitalis yang menekan para pelaut.

  Namun demikian, dengan usaha berterusan pihak pentadbir dan kesatuan-kesatuan pelaut serta kesedaran dan keprihatinan majikan yang bertanggungjawab, taraf pekerjaan pelaut akan terus dimartabatkan. Kebajikan pelaut akan dibela. Ketahuilah, seluruh rakyat dunia berterima kasih kepada pelaut.

  Pelaut, Wira Dunia. Kami Bangga Sebagai Pelaut Malaysia.
  Kredit:- http://perkapalanmalaysia.com

  0 0  Alam Maritim (M) Sdn Bhd

  No.38F, Level 2, Jalan Radin Anum

  Bandar Baru Sri Petaling,

  57000 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-90582244

  Fax: 603-90596845

  E-mail: manning@alam-maritim.com


  Ajang Shipping Sdn Bhd

  Lot 234, Jalan Krokop

  P O Box 912, 98008 Miri, Sarawak

  Tel: 085-417771

  Fax: 6085-413357

  E-mail: ajang@streamyx.com  AME Marine Services Sdn Bhd

  No. 23, Jalan Industri Batu Caves 1/6,

  Taman Perindustrian Batu Caves,

  68100 Batu Caves Selangor

  Tel: 603-61850844

  Fax: 603-61850699

  E-mail: albertmichael@alliedmarine.com  Amenkay Teknik Sdn Bhd

  2-3-26 Wisma Rampai,

  Jalan 34/26 Taman Sri Rampai ,

  53300 Kuala Lumpur,

  Tel: 60-3-41426496

  Fax: 60-3-41426497

  Web: www.amenkay.com  Ampangship Marine Sdn Bhd

  No.6-8, Jalan 3/3C

  Batu 7, Jalan Ipoh

  68100 Kuala Lumpur

  Tel: 603-62577373

  Fax: 603-62577271

  E-mail: ampang@ampangship.com.my / gmfinance@ampangship.com.my  Anjung Mantap Shipping & Logistic Sdn Bhd

  Lot 667, 1st Floor, Jln Permaisuri

  98000 Miri, Sarawak

  Tel : 6085-427 663

  Fax : 6085-428 663

  E-mail : unggit@anjungmantap.com  Apl-Nol (M) Sdn Bhd

  8th Floor, Wisma Maritim

  No. 4, Persiaran Sukan Seksyen 13,

  40100 Shah Alam,

  Selangor

  Tel: 60-3-55133888

  Fax: 60-3-55133889

  Web: http://www.apl.com  Aurora Tankers Sdn Bhd

  Level 23 Menara IMC

  Letter Box No. 88

  Jalan Sultan Ismail

  50250 Kuala Lumpur

  Tel: 03- 20322922


  Ban Hoe Leong Marine Supplies Sdn. Bhd.

  Lot 7270, 1 1/2 Mile, Sungai Bertih, Off Telok Gadong Road

  41100 Klang, Selangor

  Tel: 603-33718658 / 7558

  Fax: 603-3371 7618

  Email: byhean@streamyx.com , bhlmarin@tm.net.my


  Bahtera Marine Sdn Bhd

  K-701, Batu 1, Jalan Air Putih

  24000 Kemaman, Terengganu

  Tel: 609-858 5693

  Fax: 609-858 5694

  E-mail : office@bahtera.com.my


  Bahtera Offshore (M) Sdn Bhd

  No. 39A, Jalan USJ 21/11

  47600 UEP Subang Jaya,Selangor.

  Tel: 603-8023 8178

  Fax: 603-8023 8278

  E-mail : bahtera@bahteraoffshore.com.my  Bahtera Warisan Logistics Group Sdn Bhd

  Unit 340, 3rd Floor, Block A, Lobby B

  Kelana Centre Point, Jalan SS 7/19

  47301 Petaling Jaya, Selangor

  Tel: 603-7804 1922 / 7804 7922

  Fax: 603-7804 1022

  E-mail : aziz1951@bahterawarisan.com.my


  BAYCORP SHIP MANAGEMENT SDN BHD

  Level 19, Block D, Menara Park(Formerly Menara KUB.com),

  Megan Avenue II, No 12, Jalan Yap Kwan Seng, 50450 Kuala Lumpur.

  Email: baycorp@baycorp.com.my

  Telephone: 60-3-2163 0775

  Fax: 60-3-8064 2166  BAYULINK SDN BHD


  Headquarters:

  Unit 1-53-5, KK Times Square,

  88100 Kota Kinabalu,

  Sabah, MALAYSIA.

  Tel : +6088 - 486796

  Fax :+6088 - 486896

  Email :info@bayulink.com
   
  BAYULINK Branch:

  Kajang Branch Office:

  C-37-1A, Jalan Prima Saujana 2/E

  Taman Prima Saujana

  43000 Kajang

  Selangor Darul Ehsan.

  Tel : +603-8737 8010 / +603-8734 9269

  Fax : +603-87378020

  Labuan Office/Yard

  Lot 41, Court Light Industrial Park

  Kg Durian Tunjung

  Jalan Pohon Batu

  80936 Labuan FT.

  Tel : +6087 461787

  Fax : +6087 461787


  BORMILL LINE SDN BHD

  No.252, Padungan Road,

  Kuching,

  Malaysia 93714

  Tel : 082416522,082410939

  Fax : 082429760


  BUMI ARMADA BERHAD

  Level 21, Menara Perak,

  24, Jalan Perak,

  50450 Kuala Lumpur.

  Tel: +603 2171 5799

  Fax: +603 2163 5799

  Email: bumiarmada@bumiarmada.com

  MIRI

  Lot 2395, Block 4,

  MCLD, Jalan Bulatan Park,

  98000 Miri, Sarawak.

  Tel: +6085 661 118

  Fax: +6085 652 955
   
  LABUAN

  Block C, No. A11, Lot 1211,

  Manmohan’s Warehouse,

  Jalan Patau-Patau, P.O. Box 80226

  87012 Wilayah Persekutuan Labuan.

  Tel: +6087 412 327

  Fax: +6087 413 801
   
  KEMAMAN.


  Bumi Armada Navigation Sdn Bhd

  Lot 13840, Jalan Penghiburan,

  Chukai, 24000 Kemaman,

  Terengganu, Malaysia.

  Tel : +609 8510 100

  Fax : +609 8510 111  Cakara Maritime Sdn Bhd

  11-2, Block B, Jalan Selaman 1,

  Dataran Palma,

  68000 Ampang, Selangor.

  Tel: 603-4270 7181 / 7015 / 7016

  Fax: 603-4270 7191

  E-mail : capt.baldev@cakaramaritime.com  China Shipping (M) Agency Sdn. Bhd.

  2nd Floor, West Tower, Wisma Consplant 1,

  No. 2, Jalan SS16/4,

  Subang Jaya, 47500 Petaling Jaya,

  Selangor Darul Ehsan

  Tel: 03-5629 7777

  Fax: 03-5635 3512

  Email: info@chinashipping.com.my


  Clamshell Dredging Sdn Bhd

  No. 1-3, Jalan USJ 21/3,

  47630 UEP Subang Jaya, Selangor

  Tel: 603-80259380

  Fax: 603-80259386

  E-mail: hazran@clamshell.com.my  COASTAL CONTRACTS BHD

  Address:Block G, Lot 3B,

  Bandar Leila,W.D.T. 259,

  90009 Sandakan,Sabah, Malaysia.

  Telephone:+60 89 616263(6 Lines)

  Fax:+60 89 616654+60 89 616795

  General Enquiry:mail@coastalcontracts.com  DAYANG ENTERPRISE HOLDINGS BERHAD

  Lot 868, 1st Floor, Jalan Permaisuri,

  P.O. Box 1134, 98000 Miri, Sarawak Malaysia

  Marine office: Sublot 2429, Jalan Cattleya 2,

  Piasau Industrial Estate,

  98000 Miri Sarawak, East Malaysia

  Tel: 085-654 185 (3 Lines)

  Fax: 6085-660 054

  E-mail: info@marine.desb.net


  Dayang Teras Shipyard Sdn Bhd

  No. 5 Krokop Road

  98000 Miri, Sarawak

  Tel: 6085-427881/410881

  Fax: 6085-437885/432110

  E-mail : dygteras@streamyx.com


  Dinastiajati M Sdn Bhd

  Damansara Perdana

  47820 Petaling Jaya

  Selangor DE Malaysia.

  TEL: +603-7722 3842

  FAX: +603-7727 2601


  Delmar Marine Venture Sdn Bhd

  Suite 805-806, 8th Floor

  Plaza Permata, Jln Kampar

  50400 Kuala Lumpur

  Tel: 603-4042 9299

  Fax: 603-4042 6299

  E-mail : kcy@delmar.com.my


  Duta Marine Sdn Bhd

  910 & 911, Block B

  Kelana Square, 17 Jalan SS 7/26

  47301 Petaling Jaya, Selangor

  Tel: 603-7880 0014

  Fax: 603-7880 3639 / 1639

  E-mail : ops@dutamarine.com  E.A. Technique (M) Sdn Bhd

  5-6-5, Prima Peninsula

  No. 2 Jalan Setiawangsa 11

  Taman Setiawangsa

  54200 Kuala Lumpur

  Tel: 603-42525422

  Fax: 603-42512985

  E-mail: eat@eatechnique.com.my  Ecoship Sdn Bhd

  Phileo Damansara 1

  809, Block E, No 9, Jalan 16/11

  46350 Petaling Jaya Selangor.

  Tel: 603-76607778

  Fax: 603-79583523

  E-mail : ecoship@austbulk.com


  Efogen

  Kuala Lumpur Office:

  D 9-8, Megan Avenue One

  189 Jalan Tun Razak

  50400 Kuala Lumpur

  Tel: +60.3.2166.8988

  Fax: +60.3.2166.6988

  Email : inquiry@efogen.com


  Bangkok Office:

  3/6 Thanon Arun Amrin

  Bangkok 10700,

  Thailand

  Tel: +66.0.424.6335

  Fax: +66.0.424.8846

  Email : inquiry@efogen.com

  Jakarta Office:

  Radiant Utama Building,

  Jl. Kapt. Tendean No. 24,

  Mampang Prapatan

  Jakarta 12720,

  Indonesia

  Tel: +62.21.719.1020

  Fax: +62.21.719.1002

  Email : inquiry@efogen.com  Ekspres Bahagia Sdn. Bhd.

  47, Langkawi Mall, Jalan Kelibang,

  Langkawi.

  Tel.: 04-966 5989.  Evergreen Marine Corp (M) Sdn Bhd

  No 7, Jalan Jurutera U1/23,

  Section U1, Hicom Glenmarie Industrial Park ,

  40150 Shah Alam,

  Selangor

  Tel: 60-3-78832600

  Fax: 60-3-78048220

  Web: www.evergreen-marine.com.my  Fast Meridian Sdn Bhd

  No. 14, 1st Floor, China Street

  10200 Penang

  Tel: 604-2645831/5832/2940

  Fax: 604-2642941

  E-mail: fmerin@tm.net.my


  FPSO Ventures Sdn. Bhd.

  Level 9, Menara Perak

  No. 24, Jalan Perak

  50450 Kuala Lumpur

  Tel +603 2264 8000

  Fax No +603 2161 6199  GAGASAN CARRIERS SDN BHD (526473-W)

  Level 19, Block D, Menara Park(Formerly Menara KUB.com),

  Megan Avenue II, No 12, Jalan Yap Kwan Seng,

  50450 Kuala Lumpur.

  Email: gagasan@gagasan.com.my

  Telephone: 60-3-2163 0775

  Fax: 60-3-8064 2166  Glenn Marine Group (Asia) Sdn Bhd

  Level 13A-05, Menara PJ Amcorp Trade Center 18,

  Jln. Persiaran Barat. ,

  46050 Petaling Jaya,

  Selangor

  Tel: 03-79546296

  Fax: 03-79546298

  Web: www.glennmarinegroup.com  Global Offshore Malaysia Sdn Bhd

  Suite 13.02, 13th Floor, Kompleks Antarabangsa

  Jalan Sultan Ismail,50250 Kuala Lumpur

  Tel: 603-2143 3500 Fax: 603-2145 9005

  E-mail : arzizia@globalind.com  Grolite Shipping

  96000 Sibu, Sarawak

  Tel: 084- 343026

  Fax: 084- 312622  Gugusan Maritime Sdn Bhd

  Suite 15-1, Level 15

  Heritage House

  33 Jalan Yap Ah Shak, 50300 Kuala Lumpur

  Tel: 603-2697 5525 Fax: 603-2697 9525

  E-mail : gmsb@gugusan.com.my


  Hanjin Shipping Lines (M) Sdn Bhd

  C602 & C604, Wisma Consplant 1,

  No. 2, Jalan SS 16/4, ,

  47500 Subang Jaya,

  Selangor,

  Tel: 60-3-5633628

  8Fax: 60-3-56312080


  HUB SHIPPING SDN BHD

  Unit 19-1 to 19-4, Block D2,

  Jalan PJU 1/39,

  Dataran Prima,

  Petaling Jaya

  47301 Selangor

  Tel : 0378040959

  Fax : 0378046035


  INAI KIARA SDN BHD

  Bangunan OPA, Saujana Resort

  Section U2,

  40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

  Tel: +603 7847 5710

  Fax: +603 7847 5713

  E-mail: enquiry@inai.com.my  Innatech Sdn. Bhd.

  Lot F3, MPL Saguking Ind. Est.

  Jalan Patau-Patau, P.O Box 80592

  87015 Labuan F.T

  Tel: 6087-424820 / 821298

  Fax: 6087-480306  Integrated Petroleum Services Sdn Bhd

  Lot E, Level 9, MNI Twin Tower 2

  11, Jalan Pinang, 5450 Kuala Lumpur

  Tel : 03-2732 2300

  Fax : 03-2732 2388

  E-mail : ips@ipskl.com.m y / bhi@ipskl.com.my

   Jasa Merin (Malaysia) Sdn Bhd

  7776, Jalan Kubang Kurus

  24007 Chukai, Kemaman, Terengganu.

  Tel: 609-8511100

  Fax: 609-8583237

  E-mail: admin@jmm.com.my


  Jaya Coastal Transport

  Jln Permai , 96000 Sibu, Sarawak

  Tel: 084- 315880

  Fax: 084- 351887


  JHW Reels Sdn Bhd

  Unit A-7, 7th Floor,

  Excella Business Park,

  Jalan Ampang Putra,

  Taman Ampang Hilir,

  55100 Kuala Lumpur.

  Tel: 03-4270 3169 / 03-4270 3170

  Fax: 03-4270 3171

  Email: info@jhwreels.com


  JMV Ferry Services Sdn. Bhd.

  63, Persiaran Bunga Raya,

  Langkawi Mall, Langkawi.

  Tel.: 04-966 1219.


  JRI Resources Sdn Bhd

  No. 32A, Jalan Putra Mahkota 7/8E

  Putra Point Business Centre

  Seksyen 7, Putra Heights47650

  Selangor Darul Ehsan

  Tel: 603-5191 7121

  Fax: 603-5192 7121

  Email : info@jriresources.com  Kantan Jaya Marine Services (PG) Sdn Bhd

  No.2-B, 2nd Floor,

  Lorong Cempening Off Jalan Berangan,

  42000 Port Klang,

  Selangor, Malaysia

  Tel: 60-3-31689027

  Fax: 60-3-31680722


  Kencana Petroleum Ventures Sdn. Bhd.

  Level 6, Menara Kencana Petroleum

  Solaris Dutamas, 1, Jalan Dutamas 1

  50480 Kuala Lumpur

  Tel: 03 6209 8000  KIC Oil & Gas Sdn Bhd

  Level 10 & 11, South Block,

  The Ampwalk,

  218 Jalan Ampang,

  50450 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-21666618

  Fax: 603-21666623

  E-mail: termizi@kic.com.my / info@kic.com.my


  Langkawi Ferry Services Sdn. Bhd.

  37 & 39, Jalan Pandak Mayah 5,

  07000 Langkawi,

  Kedah Darul Aman.

  Tel : 604-966 9439 / 6316 / 6272  Langkawi Saga Travel & Tours Sdn.Bhd.,

  9-11, 2nd Floor,

  Kompleks Cayman, Langkawi.

  Tel.: 04-966 9140.


  Lunar Shipping Sdn Bhd

  116-B, 2nd Floor, Jalan Tengku Badar,

  42000 Port Klang, Selangor.

  Tel: 603-31688537 / 31688504

  Fax: 603-31670255

  E-mail: lunar@lunar.com.my


  M3nergy (M) Sdn Bhd

  25th Floor, Wisma UOA 11

  21 Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-20300800

  Fax: 603-20300900

  E-mail: amirhs@m3nergy.com / samantha@m3nergy.com


  Malaysia International Shipping Corporation Berhad

  Menara Dayabumi,

  Jalan Sultan Hishamuddin,

  50778 Kuala Lumpur, Malaysia.

  Tel: 603-22738088

  Fax: 603-22736602  Malaysia Shipping Corp. Sdn Bhd

  14C, 14th Floor, Plaza Berjaya

  No. 12 Jalan Imbi

  55100 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-21418788

  Fax: 603-21429214

  Malaysia Towage &Transport Sdn. Bhd.

  24-A4 Jalan SS 6/3,

  Kelana Jaya, 47301,

  Petaling Jaya,

  Selangor Darul Ehsan.

  Tel: 603 7880 5176


  Malaysian Merchant Marine Bhd

  Suite 15.04-15.07

  15th Floor, Menara MAA

  No.12, Jln Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur

  Tel: 603-9195 5919 / 5988

  Fax: 603-9195 5959

  E-mail: chartering@mmm.com.my / pani@mmm.com.my / moi@mmm.com.my
  Master Offshore Sdn Bhd

  Block C-5-4, Megan Phileo Prominade 189,

  Jln Tun Razak

  50400 Kuala Lumpur

  Tel: 603-2164 3002

  Fax: 603-2164 3012


  Mayang Navigation Sdn Bhd

  c/o Global Maritime Ventures Bhd,

  Level 15, Menara Bank Pembangunan, Bandar Wawasan,

  1016, Jln Sultan Ismail,

  P.O. Box 12788, 50790 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-26988231

  Fax: 603-26940860

  E-mail: global@gmv.com.my  Menara Tankers Sdn Bhd

  Sri Acappella Commercial Annexe,

  MR2-01-03 Persiaran Sukan Section 13,

  40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia.

  Tel: 603 5510 2355

  Fax: 603 5518 8055

  website: www.menaratankers.com.my

  Email: mohaideen@menaratankers.com.my

  kumar@menaratankers.com.my

  sree@menaratankers.com.my  Nautical Vessels Pte Ltd

  No. 7, Jalan Tasik

  The Mines Resort City

  4330 Seri Kembangan, Selangor

  Tel: 603-8659 8288 / 8282

  Fax: 603-8659 8200

  E-mail : cjc@sapuraacergy.com


  Neopetro Sdn Bhd

  1st Floor, Lot 1, Grand Industrial Centre

  Phase 2, Jalan Bundusan

  89400 Penampang, Locked Bag 95

  88993 Kota Kinabalu, Sabah

  Tel: 6088-715 892 / 893

  Fax: 6088-715 922

  E-mail : contact@neopetro.com.my


  Nepline Bhd

  Level 6, Kompleks Antarabangsa,

  Jalan Sultan Ismail, 50250, Kuala Lumpur

  Tel: 603-2145 8788

  Fax: 603-2145 9828

  E-mail: azmi_alwi@nepline.com  Offshoreworks Sdn Bhd

  15th Floor, South Wing,
  Bangunan Getah Malaysia

  Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

  Tel: 603-2166 5108

  Fax: 603-2166 5109


  OMNI Petromaritime Sdn Bhd

  C-1-2 Level 2, Jalan Selaman 1,

  Dataran Palma, 68000 Ampang,

  Selangor, Malaysia.

  Tel : +603 4270 5020

  Fax :+603 4270 5060  Orient Overseas Container Line (M) Sdn BhdUnit 10.2 Level 10 Menara Axis,

  No. 2, Jalan 51A/223 ,

  46100 Petaling Jaya,

  Selangor

  Tel: 60-3-79567776

  Fax: 60-3-79546657

  Web: www.oocl.com


  PJZ MARINE SERVICES SDN. BHD

  NO. 10, JALAN SULAIMAN SATU

  TAMAN PUTRA SULAIMAN

  68000 AMPANG

  SELANGOR DARUL EHSAN

  TEL: 603 – 4253 1202 / 603 – 4253 1203 603 – 4253 1442 / 603 – 4257 1449

  FAX: 603 – 4253 1201


  Perkapalan Dai Zhun Sdn Bhd

  No. 1 Jalan Sg Aur

  42000 Port Klang, Selangor

  Tel: 603-31692233

  Fax: 603-31659311

  E-mail: ops@pdzlines.com.my / embtrade@pdzlines.com.my


  PERDANA PETROLEUM BERHAD (372113-A)

  (Formerly known as Petra Perdana Berhad)

  No. 6-8, Jalan 3/3C, Batu 7, Jalan Ipoh

  68100 Kuala Lumpur, Malaysia

  Tel: +60 3 6257 1111

  Fax: + 60 3 6257 7708

  E-mail: ppb.corporate@perdana.my

  Website: www.perdana.my  Powertium Engineering Sdn Bhd

  A 3-1, Northpoint,

  Mid Valley City

  No. 1, Medan Syed Putra Utara

  59200 Kuala Lumpur.

  Tel:+60 3 2288 1622

  Fax:+60 3 2288 1722

  Email: hr@ powertium.com


  Rowest Sdn. Bhd.

  41 Tingkat Bawah.

  Persiaran Bunga Raya,

  Langkawi Mall, Langkawi.

  Tel.: 04-966 1058.


  SAAG CONSOLIDATED (M) BHD

  Unit 19-5 Block C1,

  Dataran PrimaJalan PJU 1/41,

  47301 Petaling Jaya

  SelangorTel : +603-7884 8200

  Fax: +603-7880 7958  SARKU ENGINEERING SERVICES SDN BHD

  2ND Floor Lot 806, Block 4, Bangunan Slipway MCLD,

  Piasau Industrial Estate

  P.O Box 1319, 98008 Miri Sarawak, Malaysia.

  Tel: 085-661122

  Fax: 085-661133

  Email: hr-sarku@sarku.com.my


  SEALINK SDN BHD

  CDT No 139,98009 Miri, Sarawak

  Email: fjliew@asiasealink.com

  Tel: 085-651778

  Fax: 085-652480


  See Song &Sons Sdn Bhd

  12-2, Jalan 2/114

  Kuchai Business Centre

  58200 Kuala Lumpur

  Tel: 603-79849288

  Fax: 603-79849788

  E-mail: info@seesong.com.my / azman@seesong.com.my / chengsh@seesong.com.my  Semaring Logistics (M) Sdn Bhd

  Kemaman Supply Base,

  24007 Kemaman, Terengganu.

  Tel: 09- 2631087

  Fax: 09-8631622  Samavest Sdn. Bhd

  91, Langkawi Mall, Jalan Kelibang,

  Langkawi.

  Tel.: 04-966 7087.  Semua Shipping Sdn Bhd

  Lot 1778, Piasau Industrial Estate,

  98000, Miri, Sarawak.

  Tel: 6085-660661

  Fax: 6085-660093

  E-mail: info@semuagroup.com  Shin Yang Shipping Sdn Bhd

  Lot 515, Jalan Datuk Edward Jeli

  Piasau Industrial Estate

  98000 Miri, Sarawak.

  Tel: 6085-656699 / 605699

  Fax: 6085-625999

  E-mail: shinyang@shinyang.com.m y / captting@shinyang.com.my  SMIT-LLOYD (M) SDN BHD

  K701 Batu 1, Jalan Air Putih, Kemaman,

  Malaysia 24000

  Tel : 098585693

  Fax : 09858694


  Sribima (M) Shipping Sdn Bhd

  Lot 20, Block 4, Jln Piasau Utara 2A, MCLD,

  SEDC Piasau Industrial Estate,

  P.O. Box 1341,

  98008 Miri, Sarawak.

  Tel: 6085-655923

  Fax: 6085-658853

  E-mail: info@sribima.com


  Syarikat Borcos Shipping Sdn Bhd

  1st & 2nd Floor,

  No. 3, Jalan Krokop,

  P. O. Box 687,

  98007 Miri, Sarawak, Malaysia.

  Tel: 085 - 419 954

  Fax: 085 - 418 854

  Email: admin@borcos.com.my

  Kemaman Branch:

  2nd Floor, Administration Building A,

  Kemaman Supply Base,

  24007 Kemaman, Terengganu.

  Tel: 09 - 8632 026

  Fax: 09 - 8632 026

  Email: kmnoffice@borcos.com.my  Sim Swee Joo Shipping Sdn Bhd

  42-45, 2nd Floor, Main Bazaar

  97000 Bintulu, Sarawak

  Tel: 6086-331337 / 331228

  Fax: 6086-335888

  E-mail : teresa@ssj.com.my / mhsim@johan.com.my


  T.A.G. Marine Sdn Bhd

  No 34, Jalan Badminton 13/29,

  Section 13, Tadisma Business Park,

  40100 Shah Alam, Selangor

  Tel: 603-5510 0770

  Fax: 603-5510 1771

  E-mail : tagmar@tag-marine.com


  Tanjung Offshore Services Sdn Bhd

  No. 8-3, Jalan Puncak Setiawangsa 4,

  Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur

  Tel: 603-42523888

  Fax: 603-42521805


  Tap Marine & Offshore Services Sdn Bhd

  609, Block A, Kelana Centre Point

  No. 3, Jalan SS 7/19, Kelana Jaya

  47301 Petaling Jaya, Selangor D E

  Tel: 603-7625 5382 / 78053381

  Fax: 603-7805 3530

  E-mail : info@tap.com.my


  Terus Maju Logistik Sdn Bhd

  No. 02-04, 1st Floor

  Admin Bldg A, Kemaman Supply Base

  24000 Kemaman, Terengganu

  Tel: 609-862 7777 / 863 5777

  Fax: 609-862 7778

  E-mail : trusmaju@tm.net.my / trusmaju@streamyx.com


  THS Construction Enterprise

  Lot 0-5, Lorong Hock Chew,

  Lumut Port Industrial Park,

  Kg. Acheh, 32000 Sitiawan, Perak

  Tel: 605-6912094 / 2068 / 3933

  Fax: 605-6912568

  E-mail: haksoon@streamyx.com / haksoon@tm.net.my

  Tideway Alliances

  Tel: 03- 87371700

  Fax: 03- 87372700  TL Offshore Sdn Bhd

  Faber Tower 1

  KL – 58100 Kuala Lumpur

  Tel: 603-85698800

  Fax:603-

  Email: teoz9@crest.com.my


  TL Geosciences Sdn Bhd

  Ground Floor, Sapura@Mines,

  No. 7, Jalan Tasik, The Mines Resort City

  43300 Seri Kembangan Selangor

  Tel: 603-8659 8800

  Fax: 603-8656 7977 / 7533

  E-mail : rohaizad@crest.com.my / nornaimi@crest.com.my


  TS Maritime Sdn Bhd

  J4, Bangunan Khas, Lorong 8/1E

  46050 Petaling Jaya, Selangor

  Tel: 603-7957 8737

  Fax: 603-7954 7377

  E-mail : tsmbb@streamyx.com


  Tuah Tankers Sdn Bhd

  Tingkat 5, Plaza Masalam, No. 2

  Jln Tengku Ampuan Zabedah E9/E

  40100 Shah Alam, Selangor

  Tel: 603-55194990 / 55103775

  Fax: 603-55193689 / 55106369

  E-mail: operation@tuahtankers.com


  Victory Supply Sdn Bhd

  No 11, Lintang Sultan Mohd 1B

  Pusat Perdagangan Bandar Sultan Sulaiman

  42000 Pelabuhan Klang, Selangor

  Tel: 603-3176 3341

  Fax: 603-3176 3354

  E-mail : bunkers@victorysupply.com / aksum@victorysupply.com  Vastalux Sdn Bhd

  7th Floor, Tower Block, Plaza Dwi Tasik,

  No 21, Jln 5/106, Bandar Sri Permaisuri,

  56000 Kuala Lumpur

  Tel: 603-9172 6666

  Fax: 603-9172 4588

  E-mail : enquiry@vastalux.com.my / saifaiz@vastalux.com.my  Viva Omega Sdn Bhd

  Lot 12454 Jalan Pelabuhan Utara

  Kawasan Industri Bandar Sultan Suleiman

  42000 Port Klang, Selangor.

  Tel: 603-31676522 / 6523 / 6524

  Fax: 603-31671811 / 31676541

  E-mail: lizaali@pd.jaring.my / vivaomeg@tm.net.my  Wan Hai Lines (M) Sdn Bhd

  No. 35, Jalan Tiara 3, Bandar Baru Klang, ,

  41150 Klang,

  Selangor,

  Tel: 60-3-33468888

  Fax: 60-3-33438800


  Warisan Tankers (M) Sdn Bhd

  15.09, 15th Floor, Wisma Cosway

  88 Jalan Raja Chulan

  50200 Kuala Lumpur

  Tel: 603-2143 9181

  Fax: 603-2143 9182

  E-mail : waris@warisan.com.my  Wilhelmsen Maritime Services Sdn Bhd

  17th & 18th Floor, 1 Sentral,

  Jalan Travers, Kuala Lumpur Sentral

  50470 Kuala Kumpur

  Tel: 603-2084 5600

  Fax: 603-2084 5602

  E-mail: danielle.lai@wilhelmsen.com


  Wira Swire Sdn Bhd

  2nd Floor, Bangunan TH,

  No. 5, Jalan Bersatu 13/4,

  46200 Petaling Jaya, Selangor.

  Tel: 603-79564722

  Fax: 603-79560511

  E-mail: w_swire@tm.net.my

  kim.hq@harperwira.com.my

  Wise Innovations Sdn. Bhd.
  11c Jalan Mamanda 7/1, Off Jln Ampang,Ampang Point
  68000 Ampang,Selangor Darul Ehsan
  Phone : 603-4251 4112 / 603-4251 4129 / 603-4251 4130 / 603-4251 4136
  FAx: 603 42515141

  0 0

  Pakej pampasan munasabah akan diberi kepada pekerja tamat khidmat


  MISC Bhd akan menghentikan satu daripada perniagaan terasnya iaitu perkhidmatan perkapalan kontenanya pada akhir Jun depan berikutan perubahan radikal dalam industri perkapalan serta kerugian besar yang sedang ditanggungnya dalam segmen berkenaan.

  Perubahan corak dan keperluan perdagangan global telah menjejaskan model operasi masa kini pengendali kapal antarabangsa, justeru menyebabkan mereka berdepan kos operasi yang tinggi.

  MISC dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia semalam berkata, keputusan itu juga diperkukuhkan lagi dengan persekitaran sukar operasi yang menyaksikan perniagaan perkapalan kontena menanggung kerugian AS$789 juta (RM2.5 bilion) sepanjang tiga tahun lalu, sekali gus memberi kesan kepada prestasi kewangan keseluruhan MISC.
  Katanya, punca perubahan itu disebabkan kini wujud tumpuan berlebihan terhadap saiz kapal bagi memaksimumkan skala ekonomi serta menjana kecekapan kos lebih tinggi.


  MISC berkata, keperluan melabur bagi menyediakan kapal lebih besar itu muncul ketika kebanyakan pengendali kapal bergelut untuk menjana keuntungan.

  Jelasnya, ia berikutan persekitaran kadar tambang yang rendah dijangka tidak akan pulih dalam tempoh terdekat ini kerana perkhidmatan dalam jumlah besar disediakan oleh kapal kontena baru.

  “Tumpuan kami dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah menyediakan penyelesaian maritim dan pengangkutan untuk sektor tenaga, justeru menjadi sesuatu yang normal majoriti sumber kumpulan diperuntukkan untuk mengembangkan segmen perniagaan berasaskan tenaga.
  “Berikutan jangkaan pelaburan yang besar diperlukan dalam industri perkapalan kontena, kos untuk kami kekal relevan dalam perniagaan ini tidak dapat ditanggung,” kata Presiden dan Ketua Eksekutifnya, Datuk Nasarudin Md Idris dalam kenyataan berkenaan.

  Selain perkapalan kontena yang menjadi antara perniagaan terasnya, MISC Bhd turut terbabit dalam perniagaan lain termasuk perkhidmatan baik pulih dan penyelenggaraan marin serta kerja kejuruteraan berkaitan minyak dan gas serta bidang pembinaan.

  Syarikat itu juga adalah pemilik dan pengendali tunggal kapal tangki gas asli cecair (LNG) terbesar di dunia.

  Pada Januari tahun lalu, MISC melaksanakan penstrukturan semula perniagaan perkapalan kontenanya apabila ia menghentikan perkhidmatan perdagangan Asia Timur-Eropah untuk memberi tumpuan semula kepada model Intra-Asia.

  Keputusan itu diambil berikutan prospek pertumbuhan ekonomi lebih pantas dan besar di rantau Asia serta membolehkannya membina skala dalam perniagaan perkapalan kontena dan menyemak semula portfolio aset bagi menyokong model perniagaan baru itu.

  Namun, perubahan pantas dalam industri, khususnya dari segi pelaburan apabila sektor itu dibelenggu lebihan kapasiti dan kadar tambang kontena yang lebih rendah berbanding kos operasi mengancam rancangan penstrukturan semula perniagaan perkapalan kontena kumpulan.

  Faktor itu menyebabkan MISC memutuskan untuk menghentikan terus perniagaan terbabit.

  MISC berkata, langkah menghentikan perniagaan perkapalan kontena itu akan menyebabkan ada pekerja akan diberhentikan.

  “Kami akan menyediakan pakej pampasan munasabah kepada kakitangan terbabit yang akan dibuat berdasarkan keperluan tertentu di bawah pelbagai bidang kuasa.
  “Syarikat akan menyediakan sokongan tambahan bagi membantu kakitangan yang terbabit menguruskan perubahan itu,” katanya.

  Sementara itu, penganalisis industri berkata, langkah diambil oleh MISC itu perlu dilaksanakan kerana tinjauan industri perkapalan global secara umumnya adalah negatif disebabkan kedudukan tidak menentu dalam Indeks Baltic Dry, kemungkinan berlakunya kemelesetan global dan lebihan bekalan kapal.

  “Kemungkinan berlakunya masalah besar dalam zon Eropah juga memberi tekanan tambahan kepada industri perkapalan,” katanya.

  0 0


  CHENNAI: MISC Bhd, the world’s leading shipping company, has anchored itself in this south Indian city to tap skilled maritime staff from India, presently the world’s largest seafarers supplying nation.

  India supplies nearly 8% of seafarers for the world’s maritime industry with about 100,000 Indian nationals working on international merchant vessels.

  “Currently, we have more than 8,000 sea-going professionals of whom about 25% are Indian nationals while the others consist of Malaysians, Filipinos and other nationalities,” said Capt Rajalingam Subramaniam, vice-president of Fleet Management Services of MISC in a statement.

  On July 11, the shipping conglomerate opened its new office in India. Its other offices are in Mumbai and New Delhi.

  “There is definitely a lot of scope for both new and experienced seafarers to grow and develop their profession in MISC,” added Rajalingam.

  The Chennai office is operated by a three-way partnership between MISC, MISC Agencies India Pte Ltd and AET Shipmanagement (India) Pte Ltd.

  The third office in Chennai was expected to bolster MISC’s liner business in India and also serve as a maritime staff recruitment centre, the statement said. — Bernama

  0 0
 • 05/22/12--23:32: Kapal tanker untuk dijual • Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli kapal tanker kami boleh email kepada saya : daizwan@gmail.com

  Specification :

  Date Delivered : 30.09.2006
  Place of Building : Xiabaishi Town Fuan City, Fujian Province, China
  Flag : Malaysia
  Port Of Registry : Port Kelang
  Vessel type: Oil Tanker
  Length OA: 134.85 M
  Length Between Perpendicular: 126.83 M
  Breadth moulded: 22.00 m
  Depth moulded : 10.60 m
  Designed draft: 7.551 m
  DWT: 12,000 MT
  Class Society: American Bureau of Shipping

  Engine
  Type of Engine : Man B&W 6S35MC
  Place of Build : China
  Built By : Yichang Marine Diesel Engine Plant
  Year Built : 2005
  Power : 4440 KW

  Aux Engine
  Type of Aux Engine : NTA 855-G2NV NTA 855-G2M
  Place of Build : China
  Built By : Chongqing Cummins Engine Company Ltd
  Year Built : 2005
  Power : 284KW

  Kapal masih aktif untuk spot charter(sekarang di Yangoon utk discharging). Sekiranya berminat, boleh berhubung melalui email atau terus ke pejabat kami di Jalan Ipoh, KL. Tujuan untuk dijual : Syarikat kami ingin memberi tumpuan sepenuhnya untuk kapal TC.

  0 0  TRANSKRIP TEMUBUAL BERSAMA KAPTEN MOHD NOOR BIN KASIM 
  MENGENAI PERJALANAN KARIER BELIAU DALAM BIDANG PELAYARAN DAN PERKAPALAN

  DISEDIAKAN OLEH :
  JULIA BINTI HARUN 2007279136
  NORSHUHILA BT MOHD SHUKRI 2007285482

  PROJEK DIMAJUKAN KEPADA
  FAKULTI PENGURUSAN MAKLUMAT
  UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, SHAH ALAM

  BAGI MEMENUHI KEPERLUAN
  KURSUS IMR 603 – DOCUMENTING ORAL TRADITION
  SEMESTER 5 (JULAI – DISEMBER 2009)  TRANSKRIP TEMUBUAL BERSAMA KAPTEN MOHD NOOR BIN KASIM MENGENAI PERJALANAN KARIER BELIAU DALAM BIDANG PELAYARAN DAN PERKAPALAN

  Abstrak: Transkrip ini mengandungi temubual bersama Kapten Mohd Noor bin Kasim mengenai perjalanan karier beliau dalam bidang pelayaran dan perkapalan. Rakaman ini diadakan di syarikat tempat beliau berkhidmat iaitu di Neural Chemical Sdn. Bhd., di Plaza Permata, Jalan Kampar, Kuala Lumpur pada 11 Ogos 2009, hari Isnin bermula jam 11 pagi.

  Kapten Mohd Noor bin Kasim merupakan bekas ahli pelayaran dan telah berkhidmat di Malaysian International Shipping Corporation (MISC) selama hampir 40 tahun. Beliau yang dilahirkan di Lubuk China, Melaka pada 13 Mac 1952 memulakan kariernya seawal tahun 1972 dengan menyandang jawatan kadet setelah menamatkan pengajian di Politeknik Singapura.

  Bapa kepada 5 orang anak lelaki ini berjaya meneruskan pengajian ke peringkat Master in Mariners di Sydney Technical College of Australia. Beliau telah bersara dari perkhidmatan di MISC pada tahun 2005 dan sekarang memegang jawatan sebagai Timbalan Pengarah di Neural Chemical Sdn. Bhd.

  Kata Kunci: Kapten Mohd Noor bin Kasim, ahli pelayaran, MISC, Politeknik Singapura, Sydney Technical College, Neural Chemical Sdn. Bhd.

  SENARAI SINGKATAN

  • MISC Malaysian International Shipping Corporation Berhad
  • MCE Malaysia Certificate Education
  • LCE Lower Certificate Education
  • IPTA Institut Pengajian Tinggi Awam
  • ALAM Akademi Laut Malaysia
  • UKM Universiti Kebangsaan Malaysia
  • UM Universiti Malaya
  • UK United Kingdom
  • IPTS Institut Pengajian Tinggi Swasta
  • JPA Jabatan Perkhidmatan Awam
  • COC Certificate of Competency
  • PETRONAS Petroliam Nasional Berhad
  • MARA Majlis Amanah Rakyat
  • FELDA Federal Land Development Authority
  • EPF Employee Provident Fund
  • UTM Universiti Teknologi Malaysia
  • US United State
  • PD Port Dickson
  • MD Managing Director
  • UMNO United Malays Nation Association
  • UiTM Universiti Teknologi Mara
  • CUEPAC Congress of Union of Employees in the Public and Civil Services
  • LRT Local Railways Transportation
  • KUSTEM Kolej Sains Teknologi Malaysia
  • TLDM Tentera Laut Di Raja Malaysia
  • PTPTN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional

  Kredit kepada transkrip asal :- http://210.48.147.84/doc/mohd_noor.pdf

  0 0

  BIODATA TOKOH


  • Nama : Mohd Noor bin Kasim
  • Tarikh Lahir : 13 Mac 1952
  • Umur : 58 Tahun
  • Tempat Lahir : Lubuk China, Melaka
  • Alamat : No 21, Jalan Indah, Taman Cheras Indah, 56100 Kuala Lumpur.
  • Akademik : Master Mariner Class 1, Australia
  • Kerjaya : Ahli Pelayaran Kapal MISC (1971-2007), Timbalan Pengarah Neural Chemical Sdn. Bhd.(Bahagian Perkapalan), Pemeriksa Kertas di Jabatan Laut Malaysia.
  • Anugerah : Kesatria Angkatan Tentera (KAT), Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.
  • Hobi : Bermain Golf
  • Isteri : Rohaida binti Abd. Rahman
  • Anak : 5 Orang Lelaki


  PENGENALAN TOKOH

  Kapten Mohd Noor bin Kasim merupakan seorang tokoh pelayaran dan perkapalan yang telah pun bersara pada tahun 2007. Jawatan yang disandang beliau sebelum menamatkan perkhidmatan ialah sebagai Pengarah Bahagian Kapal Tangki. Beliau telah memulakan karier sebagai anak kapal Malaysian International Shipping Corporation (MISC) berjawatan kadet pada tahun 1971 setelah menamatkan pengajian di Politeknik Singapura.

  Bermula sebagai seorang kadet, beliau mula dikenali oleh sebilangan besar krew-krew dan pegawai dengan sikap rajin bekerja dan seorang yang tidak banyak merungut. Beliau sanggup melakukan sebarang tugas yang diamanahkan kerana berprinsip bahawa setiap tugasan merupakan panduan kepadanya untuk menempuh hari-hari yang mendatang.

  Memulakan karier dengan jawatan rendah dan bergaji kecil, namun beliau percaya rezeki ada di mana-mana. Apa yang paling penting ialah bekerja dengan ikhlas. Setelah menyambung pengajian ke peringkat seterusnya dalam bidang perkapalan, beliau berjaya untuk naik setapak demi setapak sehingga mampu menyandang pelbagai posisi kerja di MISC. Perkembangan kerjayanya seiring dengan perkembangan MISC itu sendiri.

  Menurutnya, bidang perkapalan tidak pernah terlintas di hati untuk diterokai namun itulah bidang yang menjadi periuk nasinya sehingga beliau bersara pada tahun 2007. Beliau kini beusia 58 tahun dan memegang jawatan sebagai timbalan pengarah di syarikat Neural Chemical Sdn. Bhd.


  BIDANG PERKAPALAN DAN PELAYARAN


  Bidang perkapalan merupakan salah satu bidang yang terpenting dalam pembangunan ekonomi negara. Penyertaan kapal-kapal tempatan telah meningkat sebagaimana ditunjukkan oleh pertambahan bilangan kapal-kapal Malaysia dan jumlah tan kargo yang diangkut.

  Bilangan kapal-kapal Malaysia bertambah daripada 714 pada tahun 1985 kepada 898 buah pada tahun 1990, iaitu pada kadar 4.7 peratus setahun. Di syarikat perkapalan utama, Syarikat Perkapalan Antarabangsa Malaysia (MISC) dan Perbadanan Perkapalan Kebangsaan (PNSL), telah meningkat keupayaan masing-masing.

  Bilangan Kapal MISC bertambah daripada 44 pada tahun 1985 kepada 51 buah pada tahun 1990 manakala bilangan kapal PNSL pula bertambah daripada sembilan kepada 10 buah dengan peningkatan keupayaan muatan yang sedikit. Sumbangan perdagangan negara melalui laut yang dikendalikan oleh MISC masih kekal pada kadar 19.7 peratus manakala yang dikendalikan oleh PNSL meningkat daripada 7.1 peratus pada tahun 1985 kepada 10.5 peratus pada tahun 1990.

  62 peratus pegangan dalam MISC dimiliki oleh Cartaban Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Petroliam Nasional Berhad (Strategic INV), 8.92 peratus Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), empat peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Skim Amanah Saham Bumiputera, 2.29 peratus Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), 1.65 peratus State Financial Secretary Sarawak, 1.18 peratus Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, 1.06 peratus Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), 1.03
  peratus Valuecap Sdn Bhd, 0.97 peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd dan 0.96 peratus Lembaga Tabung Haji.

  Penyertaan syarikat tempatan dalam aktiviti perkapalan termasuk pengendalian kargo dan penumpang telah meningkat seperti digambarkan melalui pertambahan bilangan kapal yang didaftar di Malaysia daripada 2,132 kapal pada tahun 1995 kepada 3,200 pada tahun 2000, iaitu peningkatan sebanyak 8.5 peratus setahun. Kebanyakan kapal tersebut adalah kecil kecuali yang didaftarkan atas milik Perbadanan Perkapalan Antarabangsa Malaysia Bhd. (MISC) dan Global Maritime Ventures Bhd. (GMVB). Bilangan kapal kepunyaan MISC telah meningkat daripada 62 kapal pada tahun 1995 kepada 125 pada tahun 2000

  Menyedari bahawa negara ini sangat bergantung kepada kapal-kapal asing yang mengakibatkan pengaliran keluar wang negara dengan banyaknya, satu pendekatan yang bersepadu bagi memperkukuhkan industri perkapalan akan dilaksanakan. Kemungkinan melonggarkan peraturan perundangan yang menyekat modal saham asing dalam industri ini akan diusahakan dan pembentukan usahasama dengan syarikat-syarikat perkapalan asing akan digalakkan. Penambahan kapal-kapal dagang, penyediaan perkhidmatan-perkhidmatan sokongan yang cekap dan sesuai, pertumbuhan dan pembangunan yang lebih cekap bagi industri pembaikan dan pembinaan kapal serta latihan dan kemajuan kerjaya rakyat tempatan dalam bidang profesional, perdagangan dan pengurusan industri perkapalan akan juga diberi penekanan.

  Aktiviti-aktiviti MISC dan PNSL dalam aspek perkapalan dalam negeri dan antarabangsa akan diperluas dan dipelbagaikan. Dalam tempoh RM6, tiga buah kapal baru akan diperolehi oleh MISC bagi menambah bilangan kapalnya yang kini berjumlah 51 buah dan ini akan dapat menambahkan keupayaannya kepada 1.48 juta tan pada akhir tahun 1995.

  Bersambung ke part-3


  Kredit kepada transkrip asal :- http://210.48.147.84/doc/mohd_noor.pdf

  0 0
 • 07/26/12--13:42: Kapal Bunga Alpinia terbakar

 • Sebuah kapal tangki bahan kimia dan minyak sawit milik MISC Berhad, Bunga Alpinia meletup dan terbakar awal pagi tadi di Labuan.

  Kapal Bunga Alpinia, terbakar dan meletup di jeti terminal Petronas Chemicals Methanol Sdn Bhd berdekatan Pulau Enoe, Zon Industri Rancha-Rancha. kapal 38,000 DWT IMO II itu mempunyai 29 anak kapal yang terdiri daripada 23 rakyat Malaysia dan enam rakyat Filipina. sebelum kejadian kapal berkenaan dikatakan sedang mengisi minyak sebelum meletup dan menggegarkan beberapa kawasan berhampiran.

  Kejadian pada pukul 2.30 pagi itu dilaporkan telah mengorbankan nyawa seorang anak kapal manakala 5 yang lainnya cedera. mangsa yang terkorban ialah Syahril Azmi Baharudin warga tempatan yang dipercayai melecur. manakala operasi bagi mengesan seorang lagi mangsa yang dipercayai hilang masih diteruskan oleh pasukan Bomba dan Penyelamat.

  Kejadian ini turut dikaitkan dengan kejadian ribut petir awal pagi semalam.


  p/s : Gambar anda boleh dilihat di Facebook Malaysian Seafarer