Are you the publisher? Claim this channel


Embed this content in your HTML

Search



Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | newer


    Setelah syarikat perkapalan negara MISC ditubuhkan pada tahun 1968,
    dengan nama asalnya "Malaysian International Shipping Corporation
    Berhad (MISC)," kapal pertamanya diberi nama M.V. Bunga Raya,
    mengambil sempena nama Bunga Kebangsaaan Malaysia. ("M. V." bermaksud
    "Motor Vessel" atau "Kapal Berinjin").

    Khabarnya nama kapal-kapal MISC diberi nama awalan "Bunga" selepas itu hasil dari idea Perdana Menteri kita yang pertama, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
    Di antara kapal-kapal terawal kepunyaan MISC, dua buah daripadanya,
    iaitu MV Bunga Orkid dan MV Bunga Tanjung mempunyai keistimewaan yang
    tersendiri.

    Ini ialah kerana dua buah kapal inilah yang diberikan oleh
    kerajaan Jepun kepada kerajaan Malaysia, sebagai 'membayar hutang
    darah' (blood debt), ekoran daripada perang yang dipaksakan ke atas
    negara ini oleh tentera Jepun dalam Perang Dunia Kedua.

    Walau pun tidak mungkin setimpal harga dua buah kapal itu dengan nilai
    entah berapa puluh, malah ratus ribu nyawa rakyat negara ini yang
    terdiri dari berbilang kaum, Melayu, China dan India, yang terkorban
    akibat dari peperangan itu; namun itulah sahaja yang Jepun berikan.
    Berbaloi atau tidak, tertebus atau tidak kesesengsaraan warga negara
    ini memang boleh dibahaskan.


    Namun dua kapal sebagai 'bayaran darah' turut kekal dalam lipatan
    sejarah maritim negara ini, sebagaimana juga Perang Dunia Kedua kekal
    dalam lipatan sejarah dunia.

  • 05/04/12--10:54: Cewek-cewek pelaut (chan 1996753)
  • pelaut malaysia
    cover depan movie cewek-cewek pelaut

    Ini adalah sebuah filem indonesia yang agak keterlauan dan boleh menjatuhkan mertabat pelaut. Walaupum cerita ini hanya rekaan, tetapi  boleh katakan akibat movie ini, pandangan orang darat terhadap pelaut akan bertambah negatif.


    Filem ini di terbit kan pada tahun era 80'an oleh Imam Putra Pillang G. Tak taulah siapa dia? Adakah dia seorang pelaut atau pun hanya orang biasa, saya pun xtahu, boleh cuba google tengok biodata dia=) tetapi yang pasti beliau mengaibkan dan menggambarkan pelaut sebuat pekerjaan yang negatif dan buruk.

    p/s:- Filem ini berunsurkan 18sx dan tak elok di tonton oleh kanak-kanak.

  • 05/05/12--08:21: Captain is always right (chan 1996753)

  • Rule # 1 The Captain is always right
    Rule # 2 If the Captain is wrong, see Rule #1

    The certificate of competency (COC) is a form of licence every mariner is granted to work on ships. The certificate ensures that the concerned person has the sufficient knowledge and skills to sail on ocean going vessels.

    However, COC is not something that once awarded cannot be taken back, cancelled, or suspended. Its validity is directly proportional to the conduct and performance of a seafarer.

    If the concerned authority is not satisfied or receives complain about any kind of wrongdoing by a seafarer, his or her COC can be cancelled or suspended for an indefinite period.

    It is therefore important that every seafarer should know all the important points related to cancellation or suspension of the certificate of competency (COC).



    5 Reasons for cancellation or suspension of certificate of competency (COC)

    1. Incompetency: A seafarer’s COC can be suspended if any action resulting from incompetency has lead to a shipping accident involving injury, death of a person, or damage to ship’s property.

    2. Misconduct: If a seafarer is found guilty of acts of misconduct which has lead to any kind of damage to the ship (collision, stranding, or abandonment), the concerned person’s COC can be temporarily or permanently suspended until proper investigation is not carried out.

    3. Providing Misleading Information: COC of a seafarer can also be suspended if the person is found of intentionally providing misleading information which has lead to a shipping casualty, injury, or death of a person.

    4. Drunkenness: If a seafarer under the effect of alcohol has lead to a major shipping accident involving loss of life and property, his or her COC can be cancelled.

    5. Tyranny/Misbehaviour: In case a seafarer is found guilty of actions involving violence, misbehavior with fellow seafarers, or physical harassment which has lead to serious injury, death of a person or damage to the ship, his or her COC may be suspended or permanently cancelled.



    Important Points to Note.

    However, it is to note that cancellation or suspension of a seafarer’s COC will be done only after proper investigation and inquiry has been made by the concerned authority.

    An order for cancellation of COC will be passed only after the guilty person has been given a reasonable opportunity to provide an explanation for his or her wrongdoing. This can be done through an appropriate show cause notice.

    A seafarer, whose COC has been cancelled or suspended can appeal to the concerned authority against such an order. This has to be done only within a certain number of days after the order of suspension of COC has been given.

    A mariner should always keep a check on his actions while on ship and ensure that no action of his is resulting harmful to the ship or its crew members.

    Solat diatas kapal juga adalah wajib

    Solat adalah rukun Islam dan ibadat badan yang wajib dilakukan di mana saja, sama ada di daratan atau lautan. Bahkan Nabi Muhammad menunaikan solat ketika atas kenderaannya juga.

    Seorang kelasi yang ada lama di lautan atau seorang pekerja pelantar minyak juga tidak terlepas daripada kewajipan ini. Tempoh yang lama bermusafir atau ada di lautan bukan alasan untuk tidak menunaikan solat. Bagi penentuan arah kiblat, kompas digunakan bagi melihat arah Kaabah.

    Mereka yang menaiki kapal terbang biasanya dapat maklumat daripada juruterbang dan rasanya tidak susah juga untuk pelayar mendapat arah Makkah dan kaabah. Cara menentukan arah kiblat ketika di laut ialah dengan berpandukan kompas atau melihat arah mana matahari terbenam, maka itulah kiblatnya.

    Jika terlalu sukar, anda boleh menghadap ke mana-mana arah seperti mana fatwa Muzakarah Ulama ke-76 pada 21— 23 November 2006 mengenai pelaksanaan ibadat di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS). Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor ketika di ISS menunaikan solat sebagai tanggungjawab seorang muslim.

    Sembahyang Jumaat adalah satu kewajipan kepada lelaki, kecuali dalam keadaan musafir. Oleh itu, terpulang kepada saudara untuk menunaikan solat Jumaat ketika bekerja di pelantar minyak kerana berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Ke-14 pada Oktober 1985 menyatakan, adalah harus bagi kakitangan kerajaan seperti polis dan tentera meninggalkan solat Jumaat kerana menjalankan tugas rasmi yang dikira sebagai uzur syar’ie dengan syarat tidak meninggalkan solat Jumaat tiga kali berturut-turut.

    Bagaimanapun, jika saudara tidak solat Jumaat, hendaklah digantikan dengan solat Zuhur. Syarat sah solat Jumaat ialah jemaah tidak kurang 40 orang yang bermukim, jika tiada syarat ini, tidak sah melakukan solat jumaat dan hanya dilakukan solat Zuhur.



    Cara sembahyang ketika berlayar.
    Tarikh: Thursday, April 16 @ 23:09:59 MYT.
    Tajuk: Harian Metro.

    Civic Type R

    Nasihat : Sesiapa yang baru memulakan kerjaya adalah bijak dengan membeli kereta second hand. Antara saranan ambil julat usia kereta 5 tahun. 5 tahun tu masih lagi belum outdated. Condition still tip top, murah, insurance dan road tax murah, dapat jimat banyak. Lagi best mampu beli cash. Takde la banyak hutang. Bila dah kawin dan stabil lepas 3-4 tahun nak tukar keta lain baru la tuka. takde pening kepala.

    Tapi kalau masih nak beli kereta baru, berikut adalah perkara yang anda perlu tahu.

    1. Memiliki kereta sendiri!


    Keinginan untuk memliki kereta sendiri bagi setiap manusia boleh menjadi keinginan yang sukar dikawal. Memiliki kereta sendiri lebih2 lagi buat pertama kali mungkin akan membuatkan anda rasa bebas untuk bergerak ke mana saja. Tapi apakah anda benar2 tahu apa syarat untuk memiliki kereta anda?

    Lebih dari satu syarat, terdapat pelbagai syarat yang membuatkan anda pembeli yang bijak! Walaupun ini mungkin bukan pertama kali anda memiliki kereta anda, anda mungkin tersilap beli kali ini, atau tersilap membuat keputusan untuk kali kedua! Jika anda bercadang untuk membayar ansuran selama 9 tahun, bayangkan.. selama 9 tahun anda perlu berpuas hati dengan kesilapan sendiri. Jadi bagaimana anda boleh membuat pilihan yang betul?

    Pilihan yang betul tidak wujud sebenarnya. Apa lagi kalau pada waktu seperti ini, terdapat pelbagai model kenderaan, dan setiap jenis model mempunyai kriteria tertentu. Tak ada satu pun 'manufacturer' kereta yang akan membuat kesilapan secara sengaja. Setiap jenis model dan setiap kelebihan dan kekurangan telah pun dikaji bertahun2. Terpulang pada pembeli menentukan kegunaan kenderaan tersebut.

     

    2. Memilih model kenderaan


    Memilih model kereta yang sesuai sangat penting. Ini akan membantu anda bergerak ke sana sini dengan lebih mudah. Model yang anda pilih juga melambangkan identiti anda sendiri, seorang yg gemar berkeluarga, gemarkan aktiviti lasak, yg bergaya ataupun mementingkan prestasi lebih dari segalanya.

    Tetapi identiti anda harus seiring dengan keperluan anda, ini untuk memudahkan aktiviti seharian anda melainkan anda mampu memiliki lebih dari sebuah kereta.

    Biasanya ramai antara kita memilih kereta jenis sedan 4 pintu. Sedan 4 pintu terbahagi kepada 3 jenis. D-segmen C-segment dan B-segment

    D-segmen

    Mazda 6

    Mewakili kereta jenis Luxury Sedan. kereta ini biasa bersaiz besar dengan beberapa gadget mewah. Contoh kereta jenis D-segmen adalah Honda Accord, Toyota Camry, Hyundai Sonata, Kia Optima, Mazda 6, dan BMW 5 Series. Jika kereta Nasional, Proton Inspira boleh juga dimasukkan dalam kategori ini.

    C-segmen


    Proton Persona

    Merupakan Kereta jenis sedan yang sederhana besar, sesuai untuk yang berkeluarga. Contoh kereta seperti ini adalah Proton Persona, Proton Waja, Hyundai Avante, Kia Forte, Honda Civic, Mazda 3, Toyota Altis, dan Chevloret Cruze, yang tebaru seperti Proton Preve, Hyundai Elentra (2012).

    B-segmen

    Toyota Vios

    Kereta sedan bersaiz kecil. Biasanya boleh memuatkan 4 orang dewasa. Kereta jenis ini adalah seperti Proton Saga, Hyundai Ascent, Toyota Vios, Honda City dan Mazda 2. Proton Preve juga dikatakan tergolong dalam segmen ini.

    Compact Car
    Produa Kancil

    Kereta Seperti Perodua Kancil, Perodua Kelisa, Perodua Viva, Perodua Myvi, Chevrolet Aveo, Kia Picanto dan Hyundai i1o pula adalah dalam kategori Compact car. Bersaiz kecil, mempunyai 2 hingga 4 pintu dan bonet yang kecil. Kereta jenis ini lebih ringan dan enjin lebih kecil. Sesuai untuk mereka yang tinggal di bandar kerana mudah untuk bergerak dan lebih jimat.


    MPV
    Kini model MPV juga digemari oleh orang muda kerana ia sangat sesuai untuk mereka yang merancang untuk berkeluarga. Dengan 6 hingga 11 tempat duduk, MPV lebih selesa dari van dan lebih praktikal.

    Perodua Alza

    Perodua Alza dan Honda Freed, merupakan rupa baru MPV di Malaysia dengan 7 tempat duduk dan bersaiz sebuah kereta sedan. Tetapi oleh kerana ruangnya yang begitu terhad, ia tidak sesuai untuk orang dewasa pada tempat duduk belakangnya.

    Mini MPV pula seperti Mazda 5, Toyota Innova, Toyota Avanza, Honda Stream, Naza Citra, Kia Rondo dan Nissan Grand Livina lebih popular dengan saiz yang lebih kecil dari MPV tetapi mempunyai ruang yang lebih selesa.

     

    3. Survey kereta?


    Dah tentukan jenis kereta yang anda inginkan? MPV saiz penuh? mini MPV? atau compact MPV? atau sedan? 2 door coupe? compact car? 4 pintu? 2 pintu? cc 1300 kebawah? 1600? atau 2.0 liter? atau lebih?

    Prestasi, penjimatan, kos servis perlu diambil kira. Kadang2 kita inginkan kereta yang cantik, tapi sebelum beli survey dulu harga alat ganti. Mudah didapati atau tidak? mahal atau berpatutan?

    Jangan percaya kata pakcik/makcik/adik/ mak atau sape2 je yang ade dalam dunia ni untuk kereta idaman anda. Cara paling baik adalah:

    1. Dapatkan 3-4 jenis model kereta yang anda inginkan .Catit atas kertas.
    2. di bawah setiap model pilihan anda, listkan Lampu belakang, lampu hadapan, tayar, dan servis
    3. pergi ke pusat servis dan dapatkan salinan servis sehingga 10,000km. pastikan salinan ini mempunyai harga servis sekali. Dengan ini anda dapat mencari perbezaan yang mana lebih berbaloi.
    4. pergi ke kedai alat ganti dan tanyakan harga lampu, bumper atau apa saja yang mungkin rosak bila dilanggar. bezakan harga yang paling baik. ini termasuklah brek pad, oil filter, air filter, fuel filter dan apa saja yang terlintas di fikiran anda.

    Dengan cara ini anda dapat melihat bajet kereta anda apabila beberapa perkara rosak atau perlu diganti. Adakah anda sanggup membayar untuk harga itu? Setengah kereta yang reputasi agak baik, seperti jarang rosak atau tahan lama, mungkin mempunyai harga alat ganti yang lebih mahal kerana alat gantinya jarang dibeli.

    Lancer

    4. Pinjaman/ Loan kenderaan


    Dah survey? dah berminat? dah tau harga utk service dan maintainance? kite cite pulak bab duit... part yg orang semua tak suke sangat bercakap bile hal2 berkaitan kereta ni... kat sini la punca beberapa orang hilang minat nak beli kereta baru..

    Layak ke anda pakai kereta berkenaan?
    Loan biasa dibuat dengan bank, tapi sesetengah syarikat menyediakan loan mereka sendiri seperti Toyota dan Nissan yang mungkin menawarkan interest yang lebih rendah. Berbeza dengan kereta terpakai, kereta yang dah lebih 10 tahun bank tak benarkan buat loan, melainkan ade sesetengah syarikat kereta terpakai yg bg berhutang... yang ini.. pandai2 la korang!

    Harga kereta bulanan didarab dengan 3. Itulah yg menentukan anda layak atau tidak memiliki kenderaan berkenaan. Contohnya, harga bulanan kereta berkenaan yang perlu dibayar setiap bulan adalah RM 700, didarab dengan 3 menjadikan RM 2100. Jika gaji anda lebih dari RM 2100, anda layak memiliki kenderaan berkenaan.

    Tapi tak habis di situ lagi, bank statement anda, kukuh atau tidak? kalau tiap2 bulan balance tinggai RM10... susah jgk tu.. pastikan tiap2 bulan anda ada menyimpan sebelum menghantar dokumen anda untuk membeli kereta anda.

    CCRIS!! ni yang paling susah ni... anda pernah beli kereta? personal loan? guna kredit card? atau beli rumah? ada terlambat bayar? kalau ade, kene la tunggu 6 bulan untuk nama anda clear... jadi elakkan la terlambat bayar. Kalau anda ada rekod yang baik, lagi mudah la urusan peminjaman.

    dan jika anda berusia bawah 25 tahun dan pertama kali membeli kenderaan, sediakanla seseorang yg sanggup jadi gerento. ini akan memudahkan urusan anda.


    Elakkan o downpayment atau downpayment rendah. Kalau dah plan nak beli kereta, pastikan anda boleh bayar 10% downpayment. Lebih baik kalau ade lebih dari 20%. Dan kalau boleh berhutang bawah 7 tahun lebih elok. Nanti bila nak jual kereta, kereta masih ade harga dan ade baki untuk bayar downpayment kereta baru. Ramai yang berhutang lama ni bila nak tukar kereta baru je tak kesampaian kerana banyak lagi baki dengan bank, tambah dengan downpayment kereta baru... tak semua mampu. Jadi plan la untuk masa depan anda.

    Jika anda tak yakin, cari wakil penjual yang sanggup membantu anda secara percuma untuk melihat status anda samada layak atau tidak membeli kereta. Kalau dia mintak RM100 pun ok, jangan lebih dari tu. Itu kalau anda tak pasti dengan status anda...

    Banyak yang perlu anda fahami sebelum berhutang, jadi fikir masak2 dan survey habis-habisan. Lainla kalau wang bukan masalah bagi anda.

    5. Kadar Faedah Pinjaman Kenderaan


    Secara umumnya, kadar faedah berbeza mengikut:
    1. Brand kereta
    2. Tempoh pinjaman
    3. Bank

    Untuk menarik pembeli, terdapat brand dan model tertentu yang menawarkan faedah yang lebih rendah atau tiada faedah langsung, contohnya Naza Spectra, BMW, Chevrolet, melalui skim Credit mereka sendiri. Misalnya, BMW Credit menawarkan kadar faedah 1.38% untuk kereta mereka.

    Contoh 1 :

    LAST UPDATED: 30 April, 2012
    LOCAL CARS INTEREST RATES :
    Proton : From 2.80 – 3.00 % (Grad Scheme: 3.1%)
    Perodua : From 2.80- – 3.00% (Grad Scheme: 3.1%)
    IMPORTED CARS INTEREST RATES:
    Honda : From 2.38- 2.60 %
    Toyota : From 2.48 – 2.60 %
    Hyundai : From 2.50 – 2.60 %
    Naza : From 2.50 – 2.60 %

    USED CARS INTEREST RATES:
    The rate should be higher 0.8 – 1.5% than the rates listed above.
    TERM & CONDITION:
    Kindly note that the rates listed above exclude any specific promotion available on certain model. Please be advised that if your financial conditions do not meet the bank’s requirements, the interest rate could be higher than the rates listed above. Click on the financing tab to find out the lists of our bank panels.

    Contoh 2 ;


    This apply to Perodua and Proton Cars only! Update : 23 May 2011



    Loan
    Amount
    1-5
    years
    7
    years
    9
    years
    RM
    20,000
    3.89%
    3.92%
    4.03%
    RM
    22,000
    3.84%
    3.87%
    4.00%
    RM
    24,000
    3.78%
    3.83%
    3.96%
    RM
    26,000
    3.73%
    3.80%
    3.94%
    RM
    28,000
    3.70%
    3.76%
    3.91%
    RM
    30,000
    3.67%
    3.74%
    3.89%
    RM
    32,000
    3.63%
    3.72%
    3.87%
    RM
    34,000
    3.61%
    3.70%
    3.86%
    RM
    36,000
    3.59%
    3.69%
    3.84%
    RM
    38,000
    3.57%
    3.67%
    3.83%
    RM
    40,000
    3.55%
    3.66%
    3.81%

    Please note that these rates will be the same at
    all banks in Malaysia.


    6. Insuran kereta


    EH? Nak beli kereta dah? Nanti dulu!! Betul ke nak beli ni? Cukup ke kemampuan tu? Okla.. ade yang kata cukup nak bayar bulan-bulan kan? Tapi betul ke cukup nak bayar yang tahunannye?

    Kereta anda pun ada Hari Jadi jugak! Happy Birthday!! Tidak! bukan itu yang anda patut ucapkan, tapi ucapkan selamat tinggal kepada duit dalam bank anda! Kenapa tu?

    Setiap tahun bila tiba hari jadi kereta anda, iaitu tarikh ianya didaftarkan, anda perlu memperbaharui Insuran dan cukai jalan kereta anda. Anda fikir murah?

    Setiap kereta mempunyai nilai insurannya, Jika anda membeli kereta anda RM40,000 tahun ini, nilai insurannya mungkin berharga RM37,000, dan pada tahun hadapan, ia mungkin menjadi RM35,000. Jumlah yang anda perlu bayar untuk nilai insuran RM35,000 adalah RM1,121 tanpa sebarang penambahan polisi. Berikut adalah jumlah kasar harga insuran yang anda perlu bayar mengikut harga kenderaan diinsurankan. Jumlah mungkin berbeza mengikut kapasiti enjin kenderaan anda:

    Nilai diinsurankan Harga insuran
    RM40,000 RM1,251
    RM50,000 RM1,500
    RM60,000 RM1,700
    RM70,000 RM2,087


    Nilai insuran akan berubah setiap tahun mengikut harga pasaran kereta anda pada tahun berkenaan.

    NCD atau No Claim Discount
    Mahal tak insuran tu? Mahal kan? Ni insuran tau, bukan road tax atau cukai jalan! jangan korang salahkan kerajaan pulak bab ni! ni memang polisi insurans seluruh dunia.

    Tapi jangan takut, kalau anda pemandu yang cermat dan mampu manjauhkan kemalangan dari kenderaan anda atau anda bernasib baik atau anda tidak mengharapkan pihak insuran menyelesaikan masalah kemalangan anda, anda akan dihadiahkan NCD atau No Claim Discount setiap tahun sehingga tahun ke 5 apabila NCD anda mencecah 55%, ia akan berhenti setakat itu!

    Bagaimana NCD berfungsi? Jika anda tidak pernah menuntut sebarang ganti rugi dengan pihak insuran anda, anda akan dihadiahkan diskaun seperti berikut:

    25% diskaun untuk tahun pertama
    30% diskaun untuk tahun kedua
    38.33% diskaun untuk tahun ketiga
    45% diskaun untuk tahun keempat
    55% diskaun untuk tahun kelima

    dan tiada kenaikan diskaun untuk tahun keenam dan seterusnya.. cukupla dah diskaun separuh harga tu!

    Jadi bagaimana ia berfungsi?

    Misalnya jika anda pernah gunakan kereta anda selama setahun tandap sebarang tuntutan insuran:

    Kes 1
    Nilai insuran kereta anda tahun berkenaan: RM40,000
    Nilai NCD yang anda terima: 25%
    Jumlah yang perlu anda bayar: RM938

    Kes 2
    Nilai insuran kereta anda pada tahun berkenaan: RM40,000
    Nilai NCD yang anda terima: 55%
    Jumlah yang perlu anda bayar: RM368

    Dan jangan lupa, setiap tahun nilai insuran kereta anda akan menurun, dah jumlah yang perlu dibayar jauh lebih rendah dari tahun sebelumnya kerana NCD dan harga pasaran kenderaan anda.

    Penambahan Insuran Cermin hadapan
    Atau Windscreen... anda cuma perlu menambahkan 15% dari jumlah insuran anda setahun!

    Lain-lain penambahan sila rujuk wakil insuran anda!

    NCD boleh dipindahkan kepada kereta baru anda atau insuran baru dengan syarat kereta baru dan lama mestilah keduanya atas nama anda! Jadi jika anda pemandu yang mempunya NCD, tak perlulah risaukan insuran kereta baru anda.


    Setelah melakukan sedikit kajian dan pemerhatian di perbincangan forum-forum internet, di dapati kebanyakan pengguna mengesyorkan menggunakan insurans kenderaan berasaskan ‘Takaful‘ seperti Takaful Ikhlas dan Takaful Malaysia ataupun mana-mana penyedia insurans yang mempunyai nama ‘Takaful‘. Ini kerana insurans yang bersifatkan takaful adalah lebih menepati syariat Islam dan bebas daripada unsur riba. Malahan harga bayaran insurans kenderaan sama sahaja di antara kesemua Penyedia Khidmat Insurans. Jadi adalah lebih baik mengambil insurans yang terbaik di antara yang terbaikkan.

    Contoh under-insured yang senang difahami ;

    1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.
    - bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

    2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.
    - kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

    Untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

    kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

    (cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

    10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

    Tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah.


    (a) Cara ingin tahu nilai premium insurans kereta anda ;
    - Kalkulator premium kenderaan peribadi kami membolehkan anda mengira jumlah premium insurans yang akan dibayar oleh anda bila anda mengambil insurans bagi kenderaan anda. Premium ini berubah bergantung kepda perincian polisi seperti jenis perlindungan, kapasiti enjin, diskaun tiada tuntutan dan manfaat tambahan.
    Sila klik link di bawah ;

    http://www.insuranceinfo.com.my/help_and_advice/useful_tools/car_premium.php?intPrefLangID=2


    (b) Cara untuk tahu nilai Insurans kereta anda apabila memperbaharui insurans (Secondhand) ;
    - Kalkulator Memperbaharui Insurans
    Sila klik link di bawah ;

    http://www.einsuran.com/B001001.aspx

    (c) Untuk tahu harga pasaran kenderaan anda boleh mencuba di ;
    Sila klik link di bawah ;

    http://www.autoclaims.com.my/agv1/home.php

    -Masukkan data maklumat kenderaan yang dikehendaki.

    (d) 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai insurans dan cukai jalan(roadtax)

    Masa- Pasti ramai di antara anda akan memperbaharui cukai jalan pada saat akhir. Mungkin paling awal pada minggu yang terakhir. Mungkin ada juga yang memperbaharui cukai jalan selepas tamat tempoh. Sebenarnya, cukai jalan boleh diperbaharui 60 hari sebelum tarikhnya tamat. Ini akan memudahkan lagi anda untuk merancang masa yang sesuai untuk pergi memperbaharuinya tanpa mengganggu kerja harian. Anda boleh merujuk geran kereta sekiranya anda berasa tidak yakin.

    Urusan- Pada kebiasaannya, anda akan menyerahkan 100% kepada ejen takaful/insurans untuk menyelesaikan segala urusan sehingga memperoleh roadtax. Anda dinasihatkan untuk menyemak maklumat perlindungan takaful/insurans yang anda ambil supaya tidak diperguna. Selaku pengguna, anda berhak untuk mendapatkan segala maklumat berkenaan perkhidmatan yang anda bayar, seperti jenis perlindungan, sum-insured (jumlah perlindungan), NCD (non-claim discount) dan yang paling penting premium perlindungan takaful/insurans kenderaan.

    Jumlah perlindungan- Jumlah perlindungan takaful/insurans adalah hak anda untuk tentukan, bukan ejen. Anda dinasihatkan untuk memilih jumlah yang bersesuaian dengan harga semasa kenderaan. Cara paling selamat untuk mengetahui harga semasa kenderaan adalah dengan menghubungi pihak bank. Ini kerana pihak bank akan mengemas kini harga kereta setiap 3 bulan sekali. Cara seterusnya adalah mendapatkan maklumat daripada kedai kereta terpakai. Mereka mempunyai perkiraan harga kereta tersendiri. Dan cara termudah untuk mengetahui harga semasa ialah dengan mencari harga purata sesebuah kenderaan.

    Below/Over insured- Tidak guna untuk meletakkan jumlah perlindungan yang tinggi kerana sekiranya berlaku claim, anda hanya boleh membuat tuntutan mengikut harga semasa(over insured). Sebaliknya, sekiranya anda meletakkan harga perlindungan kereta anda di bawah harga semasa, apabila berlaku tuntutan, syarikat hanya akan meluluskan sehingga jumlah yang anda insuranskan(below insured). Tetapi sesetengah syarikat masih boleh mengambil kira sekiranya perbezaan jumlah perlindungan dengan harga semasa tidak terlalu jauh sekitar 5%-10%. Amat penting untuk anda mengetahui harga semasa kenderaan anda.

    Faedah- Anda juga perlu mengetahui mengenai faedah yang anda dapat sekiranya mengambil insurans daripada mana-mana syarikat. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada ditipu. Bandingkan faedah-faedah yang diberikan oleh beberapa buah syarikat kemudian buatlah keputusan yang anda rasakan paling sesuai. Antara contoh faedah adalah sepeti diskaun atau bonus apabila tidak berlaku kemalangan pada satu tahun tempoh perlindungan dan


    7. Cukai Jalan / Road Tax


    Kadar Cukai Jalan (Road tax) ditentukan oleh beberapa perkara seperti berikut: -

    • Jenis pemilikan (individu/syarikat)
    • Jenis kenderaan (Engin desel/petrol)
    • Kapasiti Enjin/CC
    • Kawasan (Semenanjung,Sabah,Sarawak)

    (a) KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) MALAYSIA

    GARIS PANDUAN PENGIRAAN KADAR LESEN KENDERAAN MOTOR (LKM) BAGI KENDERAAN DI SEMENANJUNG MALAYSIA, SABAH DAN SARAWAK (PINDAAN SELEPAS BAJET 2009) [as at 29 Mei 2011]


    1. SEMENANJUNG MALAYSIA, PULAU PANGKOR & PULAU
    LANGKAWI

    1.1 SEMENANJUNG MALAYSIA

    1.1.1
    Motosikal
    Kod
    kegunaan : AA (Motosikal)

    i.
    LKM bagi motosikal dengan kapasiti enjin 150ccdan ke bawah dikekalkan pada
    kadar sedia ada.
    ii.
    Kadar LKM bagi motosikal dengan kapasiti melebihi 150cc adalah ditetapkan
    pada kadar tetap seperti berikut:-

    Kapasiti Enjin Kadar
    151cc
    hingga 200cc  ---->RM 30.00
    201cc
    hingga 250cc ----> RM 50.00
    251cc
    hingga 500cc ----> RM 180.00
    501cc
    hingga 800cc ---->RM 250.00
    Melebihi
    800cc  ---->RM 350.00

    1.1.2
    Motokar Saloon Persendirian Milik Individu
    Kod
    Kegunaan : AB (Individu) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau

    i)
    Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah
    dikenakan
    kadar tetap (flat) seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar
    1000cc
    dan ke bawah ----> RM 20.00
    1001cc
    hingga 1200cc  ---->RM 55.00
    1201cc
    hingga 1400cc ---->RM 70.00
    1401cc
    hingga 1600cc  ---->RM 90.00

    ii)
    Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
    tambahan kadar progresif seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
    1601
    hingga 1800cc    ----> RM 200.00 RM 0.40 untuk
    setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
    1801cc hingga 2000cc
    ----> RM 280.00 RM 0.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding
    1800cc
    2001cc hingga 2500cc
    ----> RM 380.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding
    2000cc
    2501cc hingga3000cc
     ----> RM 880.00 RM 2.50 untuk setiap perbezaan
    cc berbanding 2500cc
    Melebihi 3000cc
              ----> RM 2,130.00 RM 4.50 untuk
    setiap perbezaan cc berbanding 3000cc

    1.1.3
    Motokar Saloon Persendirian Milik Syarikat
    Kod
    Kegunaan : AC (Syarikat) Bahan Bakar : Petrol/diesel/diesel hijau
    i)
    Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke bawah dikenakan kadar tetap (flat)
    seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar
    1000cc
    dan ke bawah  ---->RM 20.00
    1001cc
    hingga 1200cc  ---->RM 110.00
    1201cc
    hingga 1400cc  ---->RM 140.00
    1401cc
    hingga 1600cc  ---->RM 180.00

    ii)
    Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
    tambahan kadar progresif seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
    1601
    hingga 1800cc  ---->RM 400.00 RM 0.80 untuk
    setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
    1801cc hingga 2000cc  ---->RM
    560.00 RM 1.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
    2001cc hingga 2500cc  ---->RM
    760.00 RM 3.00 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
    2501cc hingga 3000cc  ---->RM
    2,260.00 RM7.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2500cc
    Melebihi 3000cc R ---->M
    6,010.00 RM13.50 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc

    1.1.4
    Kenderaan Persendirian Selain Motokar Saloon Milik Individu Dan Syarikat
    Kod
    Kegunaan : AD (Individu) AE (Syarikat) Bahan Bakar :
    Petrol/diesel/diesel hijau

    i) Motokar berkapasiti enjin 1600cc dan ke
    bawah dikenakan kadar tetap(flat) seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar
    1000cc
    dan ke bawah ----> RM 20.00
    1001cc
    hingga 1200cc ----> RM 85.00
    1201cc
    hingga 1400cc  ---->RM 100.00
    1401cc
    hingga 1600cc  ---->RM 120.00

    ii)
    Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan
    tambahan kadar progresif seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif
    1601
    hingga 1800cc  ---->RM 300.00 RM 0.30 untuk
    setiap perbezaan cc berbanding 1600cc
    1801cc hingga 2000cc ---->RM
    360.00 RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1800cc
    2001cc hingga 2500cc  ---->RM
    440.00 RM 0.80 untuk setiap perbezaan cc berbanding 2000cc
    2501cc hingga 3000cc  ---->RM840.00
    RM1.60 untuk setiapperbezaan cc berbanding 2500cc
    Melebihi 3000cc ---->RM
    1,640.00 RM1.60 untuk setiap perbezaan cc berbanding 3000cc


    (b) UNTUK PULAU PANGKOR dan PULAU LANGKAWI SABAH DAN SARAWAK

    Download di :

    http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=13&Itemid=3

    (c) Contoh Pengiraan Cukai Jalan ;

    Lihat CC pada Sijil Perakuan Pendaftran Pengankutan anda ;

    Hyundai Elentra(2012) = 1797cc

    (d) Cara kira Manual : Lihat Jadual di atas ;

    ” ii) Motokar berkapasiti enjin melebihi 1600cc dikenakan kadar asas dan tambahan kadar progresif seperti berikut:

    Kapasiti Enjin Kadar Asas Kadar Progresif 1601 hingga 1800cc = RM 200.00, RM 0.40 untuk setiap perbezaan cc berbanding 1600cc  “

    1797cc – 1600cc = 197cc

    107cc x RM0.40 = RM78.80

    Jumlah Sebenar = RM200.00 + RM78.70 = RM 278.80

    Cara kira Automatik :


    - Masukkan nilai cc kenderaan anda dan tekan Calculate.
    - Nilai cc (taip) jika 1.5cc = 1500, 1.8 = 1800

    Sila klik link dibawah ;

    http://www.autoworld.com.my/v2/tools/roadtax.asp







    8. Kadar bayaran bagi perlesenan kenderaan (Registration Fee)



    Jadual kadar bayaran yang ditetapkan bagi urusan yang melibatkan perlesenan dan pendaftaran kenderaan.




    Bil

    Permohonan Pendaftaran dan Pelesenan Kenderaan

    Tiada Tuntutan Hakmilik

    (Kadar Bayaran)

    Ada Tuntutan HakMilik

    (Kadar Bayaran)

    Pendaftaran Baru (e Daftar)



    1

    Kenderaan Tempatan




    Motokar
    < 1500 cc
    150.00
    200.00

    Motokar
    > 1500 cc
    300
    350

    Motokar
    Syarikat
    500.00
    550.00

    Motosikal
    5.00
    20.00

    Lori/Jentera
    60.00
    110.00

    Kenderaan
    Badan Berkanun
    500.00
    550.00




    2

    Kenderaan Import




    Motokar
    < 1500 cc
    150.00
    200.00

    Motokar
    > 1500 cc
    300.00
    350.00

    Motokar
    Syarikat
    500.00
    550.00

    Motosikal
    300.00
    320.00

    Lori/Jentera
    50.00
    110.00

    Kenderaan
    Badan Berkanun
    500.00
    550.00




    3
    Pertukaran
    Nombor Pendaftaran (interchange)
    200.00


    (tanpa
    gantian LKM)






    4.
    Pertukaran
    Nombor Pendaftaran (interchange)
    210.00


    (dengan
    gantian LKM)






    5.
    Salinan
    Perakuan Pendaftaran Kenderaan



    Motokar/Jentera
    50.00


    Motosikal
    20.00





    6.
    Permohonan
    Maklumat Kenderaan



    Maklumat Terhad



    -
    Pemilik
    10.00


    -
    Insurans
    10.00





    7.
    Tukar
    Hakmilik Kenderaan



    Motosikal
    3.00
    150.00

    Motokar
    100.00
    23.00

    Kenderaan
    Perdagangan
    40.00
    90.00

    Kenderaan
    Off Road
    100.00
    150.00




    8.
    Pembatalan
    Tuntutan Hak Milik
    Percuma





    9.
    Pindaan
    Data



    tukar
    enjin, tukar bahan bakar
    Percuma





    10
    Pembetulan
    Data
    Percuma





    11
    Permohonan
    Pengesahan Rekod
    Percuma





    12
    Pembatalan
    Pendaftaran Kenderaan
    Percuma





    13
    Semakan
    Senarai Hitam
    Percuma





    14
    Permohonan
    Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate) 1 tahun



    -
    1 tahun
    700.00


    -
    6 bulan
    350





    16
    Permohonan
    Baru Lesen Kenderaan Perdagangan Motor (Trade Plate - Motorsikal ) 1 tahun



    -
    1 tahun
    240.00


    -
    6 bulan
    120.00





    17
    Salinan
    Lesen Kenderaan Motor



    -
    Motokar / Lori / Jentera
    50.00


    -
    Motosikal
    20.00



    1. Kepentingan kewangan syarikat
    2. Pemohon di kalangan pelaut baharu, tiada sea time
    3. Pemohon tidak bersedia ketika syarikat memerlukan anak kapal untuk melapor dengan segera
    4. Tidak perlu membayar caruman KWSP untuk pelaut asing
    5. ‘Duit tambahan’
    6. Pelaut Malaysia tidak mahir bekerja
    7. Pelaut asing lebih mahir
    8. Pelaut asing lebih mahir dalam penyediaan laporan bertulis dan laporan lisan
    9. Pelaut masing amat mahir = bayaran tinggi
    10. Pelaut Malaysia tidak menyertai kesatuan sekerja. Majikan pijak kepala
    Masa depan pelaut Malaysia tidak menentu dengan kebanjiran pelaut asing bekerja disyarikat perkapalan Malaysia

    10 sebab di atas adalah rangkuman bagi tinjauan pendapat singkat di facebook. Adakah semua sebab di atas benar dan berasas?

    • Kapal Malaysia
    • Bendera Malaysia
    • Pelaut Malaysia

    Biarkan kapal bendera Malaysia dianggotai oleh pelaut Malaysia. Utamakan Pelaut Malaysia!

    Sasaran Pengambilan Kerja Pelaut Malaysia 2012-2020

    2012 – minimum 2 orang kelasi warga Malaysia

    2013 – minimum 3 orang kelasi warga Malaysia

    2014 – minimum 4 orang kelasi warga Malaysia

    2015 – minimum 5 orang kelasi warga Malaysia

    2016 – minimum 6 orang kelasi warga Malaysia

    2017 – minimum 7 0rang kelasi dan 1 pegawai warga Malaysia

    2018 – minimum 8 orang kelasi dan 2 pegawai warga Malaysia

    2019 – minimum 9 orang kelasi dan 3 pegawai warga Malaysia

    2020 – minimum 10 orang kelasi dan 4 pegawai warga Malaysia


    Apakah Kesannya Kepada Negara?

    Dengan anggaran Malaysia memiliki 5000 kapal berdaftar;

    2012 – 10,000 pelaung pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 20,000 perut warga Malaysia

    2013 – 15,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 30,000 perut warga Malaysia

    2014 – 20,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 40,000 perut warga Malaysia

    2015 – 25,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 50,000 perut warga Malaysia

    2016 – 30,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 60,000 perut warga Malaysia

    2017 – 40,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 80,000 perut warga Malaysia

    2018 – 50,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 100,000 perut warga Malaysia

    2019 – 60,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 120,000 perut warga Malaysia

    2020 – 70,000 peluang pekerjaan yang dapat mengisi sekurang-kurangnya 140,000 perut warga Malaysia

    Ambil kira juga, berapa banyak wang negara yang dapat diselamatkan daripada mengalir keluar? Yang dibawa pulang ke negara asal oleh pelaut asing.

    Berapa banyak sumbangan melalui pelbagai jenis cukai atas perbelanjaan oleh pelaut?

    Kebanyakkan pelaut ini belayar di had pelayaran Near Coastal yang mewajibkan mereka turut membayar cukai pendapatan. Berapa banyak yang akan berjaya dikutip?

    Ingin menjadikan Malaysia sebagai negara maritim (maritime nation) terulung?

    Inilah antara langkah-langkah yang MESTI dijalankan. Pembangunan modal insan yang tidak boleh dibazirkan.

    Ingatlah, beratus tahun dahulu, kitalah peneroka samudera yang berjaya. Malah, orang pertama yang dikatakan mengelilingi dunia adalah pelaut kita, Panglima Hitam!

    Utamakan Pelaut Malaysia!




    kredit :- perkapalanmalaysia.com

  • 05/16/12--17:56: Hari pelaut 2012 (chan 1996753)
  • Hari pelaut merupaka satu penghargaan kepada pelaut Malaysia

    Hasil konvensyen peringkat antarabangsa berkenaan pelaut yang diadakan di Manila, Filipina pada 2010, maka 25 Jun setiap tahun telah diisytiharkan sebagai Hari Pelaut di seluruh pelusuk dunia.

    Di Malaysia, sambutan meraikan pelaut telah lama diadakan khususnya pada setiap hari raya melalui penganjuran Hari Terbuka Pelaut di Wisma Pelaut Pelabuhan Klang. Bermula tahun lepas, Malaysia tidak terkecuali untuk turut sama meraikan sambutan hari pelaut pada 25 Jun 2011 buat pertama kalinya melalui sambutan ringkas di Wisma Pelaut, Pelabuhan Klang.

    Tahun ini, sambutan bermakna tersebut akan diraikan di Pulau Mutiara dengan kerjasama Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang.

    Mengapa pelaut perlu diraikan? Adakah mereka minta diraikan?


    Pelaut tidak kisah tentang keraian ini. Malah masih ramai lagi pelaut yang tidak menyedari wujudnya suatu hari khusus untuk mereka. Selain itu, pelaut banyak menghabiskan masa hidupnya di laut; di atas kapal. Kapal akan sentiasa bergerak membawa kargo dan penumpang, dan mereka tidak peduli untuk meraikannya.

    Namun demikian, idea dan kesedaran ini muncul untuk meraikan para pelaut di seluruh dunia atas jasa dan pengorbanan yang telah mereka curahkan. Merekalah penggerak utama ekonomi dunia. Tanpa pelaut yang merupakan tulang belakang pengangkutan maritim dunia, pasti 90% kargo dunia yang diangkut melalui kapal di lautan tidak akan tiba ke destinasinya.

    Saban waktu, ketika kita menamatkan waktu kerja di petang hari, memandu pulang dalam keletihan, tapi pasti akan gembira apabila tiba di rumah disambut isteri dan anak-anak. Tapi tidak bagi mereka yang bergelar pelaut. Kapal itulah rumah dan tempat kerja mereka. Lautan luas yang terbentang sentiasa ingin menelan mereka. Keindahan panorama terbit dan tenggelamya matahari sahajalah yang sedikit sebanyak dapat mengubat kerinduan pada keluarga di rumah.

    Perlu diketahui juga, dalam era moden ini sekalipun, masih ramai pelaut yang tidak mendapat pembelaan sewajarnya. Mereka terpaksa dan dipaksa bertugas di kapal sub-standard yang tidak selamat, ada yang tidak dibayar gaji, ditinggalkan terkapai-kapai di pelabuhan entah dimana, menghadapi risiko keganasan lanun, dan pelbagai lagi dugaan oleh kapitalis yang menekan para pelaut.

    Namun demikian, dengan usaha berterusan pihak pentadbir dan kesatuan-kesatuan pelaut serta kesedaran dan keprihatinan majikan yang bertanggungjawab, taraf pekerjaan pelaut akan terus dimartabatkan. Kebajikan pelaut akan dibela. Ketahuilah, seluruh rakyat dunia berterima kasih kepada pelaut.

    Pelaut, Wira Dunia. Kami Bangga Sebagai Pelaut Malaysia.




    Kredit:- http://perkapalanmalaysia.com



    Alam Maritim (M) Sdn Bhd

    No.38F, Level 2, Jalan Radin Anum

    Bandar Baru Sri Petaling,

    57000 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-90582244

    Fax: 603-90596845

    E-mail: manning@alam-maritim.com


    Ajang Shipping Sdn Bhd

    Lot 234, Jalan Krokop

    P O Box 912, 98008 Miri, Sarawak

    Tel: 085-417771

    Fax: 6085-413357

    E-mail: ajang@streamyx.com



    AME Marine Services Sdn Bhd

    No. 23, Jalan Industri Batu Caves 1/6,

    Taman Perindustrian Batu Caves,

    68100 Batu Caves Selangor

    Tel: 603-61850844

    Fax: 603-61850699

    E-mail: albertmichael@alliedmarine.com



    Amenkay Teknik Sdn Bhd

    2-3-26 Wisma Rampai,

    Jalan 34/26 Taman Sri Rampai ,

    53300 Kuala Lumpur,

    Tel: 60-3-41426496

    Fax: 60-3-41426497

    Web: www.amenkay.com



    Ampangship Marine Sdn Bhd

    No.6-8, Jalan 3/3C

    Batu 7, Jalan Ipoh

    68100 Kuala Lumpur

    Tel: 603-62577373

    Fax: 603-62577271

    E-mail: ampang@ampangship.com.my / gmfinance@ampangship.com.my



    Anjung Mantap Shipping & Logistic Sdn Bhd

    Lot 667, 1st Floor, Jln Permaisuri

    98000 Miri, Sarawak

    Tel : 6085-427 663

    Fax : 6085-428 663

    E-mail : unggit@anjungmantap.com



    Apl-Nol (M) Sdn Bhd

    8th Floor, Wisma Maritim

    No. 4, Persiaran Sukan Seksyen 13,

    40100 Shah Alam,

    Selangor

    Tel: 60-3-55133888

    Fax: 60-3-55133889

    Web: http://www.apl.com



    Aurora Tankers Sdn Bhd

    Level 23 Menara IMC

    Letter Box No. 88

    Jalan Sultan Ismail

    50250 Kuala Lumpur

    Tel: 03- 20322922


    Ban Hoe Leong Marine Supplies Sdn. Bhd.

    Lot 7270, 1 1/2 Mile, Sungai Bertih, Off Telok Gadong Road

    41100 Klang, Selangor

    Tel: 603-33718658 / 7558

    Fax: 603-3371 7618

    Email: byhean@streamyx.com , bhlmarin@tm.net.my


    Bahtera Marine Sdn Bhd

    K-701, Batu 1, Jalan Air Putih

    24000 Kemaman, Terengganu

    Tel: 609-858 5693

    Fax: 609-858 5694

    E-mail : office@bahtera.com.my


    Bahtera Offshore (M) Sdn Bhd

    No. 39A, Jalan USJ 21/11

    47600 UEP Subang Jaya,Selangor.

    Tel: 603-8023 8178

    Fax: 603-8023 8278

    E-mail : bahtera@bahteraoffshore.com.my



    Bahtera Warisan Logistics Group Sdn Bhd

    Unit 340, 3rd Floor, Block A, Lobby B

    Kelana Centre Point, Jalan SS 7/19

    47301 Petaling Jaya, Selangor

    Tel: 603-7804 1922 / 7804 7922

    Fax: 603-7804 1022

    E-mail : aziz1951@bahterawarisan.com.my


    BAYCORP SHIP MANAGEMENT SDN BHD

    Level 19, Block D, Menara Park(Formerly Menara KUB.com),

    Megan Avenue II, No 12, Jalan Yap Kwan Seng, 50450 Kuala Lumpur.

    Email: baycorp@baycorp.com.my

    Telephone: 60-3-2163 0775

    Fax: 60-3-8064 2166



    BAYULINK SDN BHD


    Headquarters:

    Unit 1-53-5, KK Times Square,

    88100 Kota Kinabalu,

    Sabah, MALAYSIA.

    Tel : +6088 - 486796

    Fax :+6088 - 486896

    Email :info@bayulink.com
     
    BAYULINK Branch:

    Kajang Branch Office:

    C-37-1A, Jalan Prima Saujana 2/E

    Taman Prima Saujana

    43000 Kajang

    Selangor Darul Ehsan.

    Tel : +603-8737 8010 / +603-8734 9269

    Fax : +603-87378020

    Labuan Office/Yard

    Lot 41, Court Light Industrial Park

    Kg Durian Tunjung

    Jalan Pohon Batu

    80936 Labuan FT.

    Tel : +6087 461787

    Fax : +6087 461787


    BORMILL LINE SDN BHD

    No.252, Padungan Road,

    Kuching,

    Malaysia 93714

    Tel : 082416522,082410939

    Fax : 082429760


    BUMI ARMADA BERHAD

    Level 21, Menara Perak,

    24, Jalan Perak,

    50450 Kuala Lumpur.

    Tel: +603 2171 5799

    Fax: +603 2163 5799

    Email: bumiarmada@bumiarmada.com

    MIRI

    Lot 2395, Block 4,

    MCLD, Jalan Bulatan Park,

    98000 Miri, Sarawak.

    Tel: +6085 661 118

    Fax: +6085 652 955
     
    LABUAN

    Block C, No. A11, Lot 1211,

    Manmohan’s Warehouse,

    Jalan Patau-Patau, P.O. Box 80226

    87012 Wilayah Persekutuan Labuan.

    Tel: +6087 412 327

    Fax: +6087 413 801
     
    KEMAMAN.


    Bumi Armada Navigation Sdn Bhd

    Lot 13840, Jalan Penghiburan,

    Chukai, 24000 Kemaman,

    Terengganu, Malaysia.

    Tel : +609 8510 100

    Fax : +609 8510 111



    Cakara Maritime Sdn Bhd

    11-2, Block B, Jalan Selaman 1,

    Dataran Palma,

    68000 Ampang, Selangor.

    Tel: 603-4270 7181 / 7015 / 7016

    Fax: 603-4270 7191

    E-mail : capt.baldev@cakaramaritime.com



    China Shipping (M) Agency Sdn. Bhd.

    2nd Floor, West Tower, Wisma Consplant 1,

    No. 2, Jalan SS16/4,

    Subang Jaya, 47500 Petaling Jaya,

    Selangor Darul Ehsan

    Tel: 03-5629 7777

    Fax: 03-5635 3512

    Email: info@chinashipping.com.my


    Clamshell Dredging Sdn Bhd

    No. 1-3, Jalan USJ 21/3,

    47630 UEP Subang Jaya, Selangor

    Tel: 603-80259380

    Fax: 603-80259386

    E-mail: hazran@clamshell.com.my



    COASTAL CONTRACTS BHD

    Address:Block G, Lot 3B,

    Bandar Leila,W.D.T. 259,

    90009 Sandakan,Sabah, Malaysia.

    Telephone:+60 89 616263(6 Lines)

    Fax:+60 89 616654+60 89 616795

    General Enquiry:mail@coastalcontracts.com



    DAYANG ENTERPRISE HOLDINGS BERHAD

    Lot 868, 1st Floor, Jalan Permaisuri,

    P.O. Box 1134, 98000 Miri, Sarawak Malaysia

    Marine office: Sublot 2429, Jalan Cattleya 2,

    Piasau Industrial Estate,

    98000 Miri Sarawak, East Malaysia

    Tel: 085-654 185 (3 Lines)

    Fax: 6085-660 054

    E-mail: info@marine.desb.net


    Dayang Teras Shipyard Sdn Bhd

    No. 5 Krokop Road

    98000 Miri, Sarawak

    Tel: 6085-427881/410881

    Fax: 6085-437885/432110

    E-mail : dygteras@streamyx.com


    Dinastiajati M Sdn Bhd

    Damansara Perdana

    47820 Petaling Jaya

    Selangor DE Malaysia.

    TEL: +603-7722 3842

    FAX: +603-7727 2601


    Delmar Marine Venture Sdn Bhd

    Suite 805-806, 8th Floor

    Plaza Permata, Jln Kampar

    50400 Kuala Lumpur

    Tel: 603-4042 9299

    Fax: 603-4042 6299

    E-mail : kcy@delmar.com.my


    Duta Marine Sdn Bhd

    910 & 911, Block B

    Kelana Square, 17 Jalan SS 7/26

    47301 Petaling Jaya, Selangor

    Tel: 603-7880 0014

    Fax: 603-7880 3639 / 1639

    E-mail : ops@dutamarine.com



    E.A. Technique (M) Sdn Bhd

    5-6-5, Prima Peninsula

    No. 2 Jalan Setiawangsa 11

    Taman Setiawangsa

    54200 Kuala Lumpur

    Tel: 603-42525422

    Fax: 603-42512985

    E-mail: eat@eatechnique.com.my



    Ecoship Sdn Bhd

    Phileo Damansara 1

    809, Block E, No 9, Jalan 16/11

    46350 Petaling Jaya Selangor.

    Tel: 603-76607778

    Fax: 603-79583523

    E-mail : ecoship@austbulk.com


    Efogen

    Kuala Lumpur Office:

    D 9-8, Megan Avenue One

    189 Jalan Tun Razak

    50400 Kuala Lumpur

    Tel: +60.3.2166.8988

    Fax: +60.3.2166.6988

    Email : inquiry@efogen.com


    Bangkok Office:

    3/6 Thanon Arun Amrin

    Bangkok 10700,

    Thailand

    Tel: +66.0.424.6335

    Fax: +66.0.424.8846

    Email : inquiry@efogen.com

    Jakarta Office:

    Radiant Utama Building,

    Jl. Kapt. Tendean No. 24,

    Mampang Prapatan

    Jakarta 12720,

    Indonesia

    Tel: +62.21.719.1020

    Fax: +62.21.719.1002

    Email : inquiry@efogen.com



    Ekspres Bahagia Sdn. Bhd.

    47, Langkawi Mall, Jalan Kelibang,

    Langkawi.

    Tel.: 04-966 5989.



    Evergreen Marine Corp (M) Sdn Bhd

    No 7, Jalan Jurutera U1/23,

    Section U1, Hicom Glenmarie Industrial Park ,

    40150 Shah Alam,

    Selangor

    Tel: 60-3-78832600

    Fax: 60-3-78048220

    Web: www.evergreen-marine.com.my



    Fast Meridian Sdn Bhd

    No. 14, 1st Floor, China Street

    10200 Penang

    Tel: 604-2645831/5832/2940

    Fax: 604-2642941

    E-mail: fmerin@tm.net.my


    FPSO Ventures Sdn. Bhd.

    Level 9, Menara Perak

    No. 24, Jalan Perak

    50450 Kuala Lumpur

    Tel +603 2264 8000

    Fax No +603 2161 6199



    GAGASAN CARRIERS SDN BHD (526473-W)

    Level 19, Block D, Menara Park(Formerly Menara KUB.com),

    Megan Avenue II, No 12, Jalan Yap Kwan Seng,

    50450 Kuala Lumpur.

    Email: gagasan@gagasan.com.my

    Telephone: 60-3-2163 0775

    Fax: 60-3-8064 2166



    Glenn Marine Group (Asia) Sdn Bhd

    Level 13A-05, Menara PJ Amcorp Trade Center 18,

    Jln. Persiaran Barat. ,

    46050 Petaling Jaya,

    Selangor

    Tel: 03-79546296

    Fax: 03-79546298

    Web: www.glennmarinegroup.com



    Global Offshore Malaysia Sdn Bhd

    Suite 13.02, 13th Floor, Kompleks Antarabangsa

    Jalan Sultan Ismail,50250 Kuala Lumpur

    Tel: 603-2143 3500 Fax: 603-2145 9005

    E-mail : arzizia@globalind.com



    Grolite Shipping

    96000 Sibu, Sarawak

    Tel: 084- 343026

    Fax: 084- 312622



    Gugusan Maritime Sdn Bhd

    Suite 15-1, Level 15

    Heritage House

    33 Jalan Yap Ah Shak, 50300 Kuala Lumpur

    Tel: 603-2697 5525 Fax: 603-2697 9525

    E-mail : gmsb@gugusan.com.my


    Hanjin Shipping Lines (M) Sdn Bhd

    C602 & C604, Wisma Consplant 1,

    No. 2, Jalan SS 16/4, ,

    47500 Subang Jaya,

    Selangor,

    Tel: 60-3-5633628

    8Fax: 60-3-56312080


    HUB SHIPPING SDN BHD

    Unit 19-1 to 19-4, Block D2,

    Jalan PJU 1/39,

    Dataran Prima,

    Petaling Jaya

    47301 Selangor

    Tel : 0378040959

    Fax : 0378046035


    INAI KIARA SDN BHD

    Bangunan OPA, Saujana Resort

    Section U2,

    40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    Tel: +603 7847 5710

    Fax: +603 7847 5713

    E-mail: enquiry@inai.com.my



    Innatech Sdn. Bhd.

    Lot F3, MPL Saguking Ind. Est.

    Jalan Patau-Patau, P.O Box 80592

    87015 Labuan F.T

    Tel: 6087-424820 / 821298

    Fax: 6087-480306



    Integrated Petroleum Services Sdn Bhd

    Lot E, Level 9, MNI Twin Tower 2

    11, Jalan Pinang, 5450 Kuala Lumpur

    Tel : 03-2732 2300

    Fax : 03-2732 2388

    E-mail : ips@ipskl.com.m y / bhi@ipskl.com.my

     Jasa Merin (Malaysia) Sdn Bhd

    7776, Jalan Kubang Kurus

    24007 Chukai, Kemaman, Terengganu.

    Tel: 609-8511100

    Fax: 609-8583237

    E-mail: admin@jmm.com.my


    Jaya Coastal Transport

    Jln Permai , 96000 Sibu, Sarawak

    Tel: 084- 315880

    Fax: 084- 351887


    JHW Reels Sdn Bhd

    Unit A-7, 7th Floor,

    Excella Business Park,

    Jalan Ampang Putra,

    Taman Ampang Hilir,

    55100 Kuala Lumpur.

    Tel: 03-4270 3169 / 03-4270 3170

    Fax: 03-4270 3171

    Email: info@jhwreels.com


    JMV Ferry Services Sdn. Bhd.

    63, Persiaran Bunga Raya,

    Langkawi Mall, Langkawi.

    Tel.: 04-966 1219.


    JRI Resources Sdn Bhd

    No. 32A, Jalan Putra Mahkota 7/8E

    Putra Point Business Centre

    Seksyen 7, Putra Heights47650

    Selangor Darul Ehsan

    Tel: 603-5191 7121

    Fax: 603-5192 7121

    Email : info@jriresources.com



    Kantan Jaya Marine Services (PG) Sdn Bhd

    No.2-B, 2nd Floor,

    Lorong Cempening Off Jalan Berangan,

    42000 Port Klang,

    Selangor, Malaysia

    Tel: 60-3-31689027

    Fax: 60-3-31680722


    Kencana Petroleum Ventures Sdn. Bhd.

    Level 6, Menara Kencana Petroleum

    Solaris Dutamas, 1, Jalan Dutamas 1

    50480 Kuala Lumpur

    Tel: 03 6209 8000



    KIC Oil & Gas Sdn Bhd

    Level 10 & 11, South Block,

    The Ampwalk,

    218 Jalan Ampang,

    50450 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-21666618

    Fax: 603-21666623

    E-mail: termizi@kic.com.my / info@kic.com.my


    Langkawi Ferry Services Sdn. Bhd.

    37 & 39, Jalan Pandak Mayah 5,

    07000 Langkawi,

    Kedah Darul Aman.

    Tel : 604-966 9439 / 6316 / 6272



    Langkawi Saga Travel & Tours Sdn.Bhd.,

    9-11, 2nd Floor,

    Kompleks Cayman, Langkawi.

    Tel.: 04-966 9140.


    Lunar Shipping Sdn Bhd

    116-B, 2nd Floor, Jalan Tengku Badar,

    42000 Port Klang, Selangor.

    Tel: 603-31688537 / 31688504

    Fax: 603-31670255

    E-mail: lunar@lunar.com.my


    M3nergy (M) Sdn Bhd

    25th Floor, Wisma UOA 11

    21 Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-20300800

    Fax: 603-20300900

    E-mail: amirhs@m3nergy.com / samantha@m3nergy.com


    Malaysia International Shipping Corporation Berhad

    Menara Dayabumi,

    Jalan Sultan Hishamuddin,

    50778 Kuala Lumpur, Malaysia.

    Tel: 603-22738088

    Fax: 603-22736602



    Malaysia Shipping Corp. Sdn Bhd

    14C, 14th Floor, Plaza Berjaya

    No. 12 Jalan Imbi

    55100 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-21418788

    Fax: 603-21429214

    Malaysia Towage &Transport Sdn. Bhd.

    24-A4 Jalan SS 6/3,

    Kelana Jaya, 47301,

    Petaling Jaya,

    Selangor Darul Ehsan.

    Tel: 603 7880 5176


    Malaysian Merchant Marine Bhd

    Suite 15.04-15.07

    15th Floor, Menara MAA

    No.12, Jln Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur

    Tel: 603-9195 5919 / 5988

    Fax: 603-9195 5959

    E-mail: chartering@mmm.com.my / pani@mmm.com.my / moi@mmm.com.my




    Master Offshore Sdn Bhd

    Block C-5-4, Megan Phileo Prominade 189,

    Jln Tun Razak

    50400 Kuala Lumpur

    Tel: 603-2164 3002

    Fax: 603-2164 3012


    Mayang Navigation Sdn Bhd

    c/o Global Maritime Ventures Bhd,

    Level 15, Menara Bank Pembangunan, Bandar Wawasan,

    1016, Jln Sultan Ismail,

    P.O. Box 12788, 50790 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-26988231

    Fax: 603-26940860

    E-mail: global@gmv.com.my



    Menara Tankers Sdn Bhd

    Sri Acappella Commercial Annexe,

    MR2-01-03 Persiaran Sukan Section 13,

    40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia.

    Tel: 603 5510 2355

    Fax: 603 5518 8055

    website: www.menaratankers.com.my

    Email: mohaideen@menaratankers.com.my

    kumar@menaratankers.com.my

    sree@menaratankers.com.my



    Nautical Vessels Pte Ltd

    No. 7, Jalan Tasik

    The Mines Resort City

    4330 Seri Kembangan, Selangor

    Tel: 603-8659 8288 / 8282

    Fax: 603-8659 8200

    E-mail : cjc@sapuraacergy.com


    Neopetro Sdn Bhd

    1st Floor, Lot 1, Grand Industrial Centre

    Phase 2, Jalan Bundusan

    89400 Penampang, Locked Bag 95

    88993 Kota Kinabalu, Sabah

    Tel: 6088-715 892 / 893

    Fax: 6088-715 922

    E-mail : contact@neopetro.com.my


    Nepline Bhd

    Level 6, Kompleks Antarabangsa,

    Jalan Sultan Ismail, 50250, Kuala Lumpur

    Tel: 603-2145 8788

    Fax: 603-2145 9828

    E-mail: azmi_alwi@nepline.com



    Offshoreworks Sdn Bhd

    15th Floor, South Wing,
    Bangunan Getah Malaysia

    Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-2166 5108

    Fax: 603-2166 5109


    OMNI Petromaritime Sdn Bhd

    C-1-2 Level 2, Jalan Selaman 1,

    Dataran Palma, 68000 Ampang,

    Selangor, Malaysia.

    Tel : +603 4270 5020

    Fax :+603 4270 5060



    Orient Overseas Container Line (M) Sdn BhdUnit 10.2 Level 10 Menara Axis,

    No. 2, Jalan 51A/223 ,

    46100 Petaling Jaya,

    Selangor

    Tel: 60-3-79567776

    Fax: 60-3-79546657

    Web: www.oocl.com


    PJZ MARINE SERVICES SDN. BHD

    NO. 10, JALAN SULAIMAN SATU

    TAMAN PUTRA SULAIMAN

    68000 AMPANG

    SELANGOR DARUL EHSAN

    TEL: 603 – 4253 1202 / 603 – 4253 1203 603 – 4253 1442 / 603 – 4257 1449

    FAX: 603 – 4253 1201


    Perkapalan Dai Zhun Sdn Bhd

    No. 1 Jalan Sg Aur

    42000 Port Klang, Selangor

    Tel: 603-31692233

    Fax: 603-31659311

    E-mail: ops@pdzlines.com.my / embtrade@pdzlines.com.my


    PERDANA PETROLEUM BERHAD (372113-A)

    (Formerly known as Petra Perdana Berhad)

    No. 6-8, Jalan 3/3C, Batu 7, Jalan Ipoh

    68100 Kuala Lumpur, Malaysia

    Tel: +60 3 6257 1111

    Fax: + 60 3 6257 7708

    E-mail: ppb.corporate@perdana.my

    Website: www.perdana.my



    Powertium Engineering Sdn Bhd

    A 3-1, Northpoint,

    Mid Valley City

    No. 1, Medan Syed Putra Utara

    59200 Kuala Lumpur.

    Tel:+60 3 2288 1622

    Fax:+60 3 2288 1722

    Email: hr@ powertium.com


    Rowest Sdn. Bhd.

    41 Tingkat Bawah.

    Persiaran Bunga Raya,

    Langkawi Mall, Langkawi.

    Tel.: 04-966 1058.


    SAAG CONSOLIDATED (M) BHD

    Unit 19-5 Block C1,

    Dataran PrimaJalan PJU 1/41,

    47301 Petaling Jaya

    SelangorTel : +603-7884 8200

    Fax: +603-7880 7958



    SARKU ENGINEERING SERVICES SDN BHD

    2ND Floor Lot 806, Block 4, Bangunan Slipway MCLD,

    Piasau Industrial Estate

    P.O Box 1319, 98008 Miri Sarawak, Malaysia.

    Tel: 085-661122

    Fax: 085-661133

    Email: hr-sarku@sarku.com.my


    SEALINK SDN BHD

    CDT No 139,98009 Miri, Sarawak

    Email: fjliew@asiasealink.com

    Tel: 085-651778

    Fax: 085-652480


    See Song &Sons Sdn Bhd

    12-2, Jalan 2/114

    Kuchai Business Centre

    58200 Kuala Lumpur

    Tel: 603-79849288

    Fax: 603-79849788

    E-mail: info@seesong.com.my / azman@seesong.com.my / chengsh@seesong.com.my



    Semaring Logistics (M) Sdn Bhd

    Kemaman Supply Base,

    24007 Kemaman, Terengganu.

    Tel: 09- 2631087

    Fax: 09-8631622



    Samavest Sdn. Bhd

    91, Langkawi Mall, Jalan Kelibang,

    Langkawi.

    Tel.: 04-966 7087.



    Semua Shipping Sdn Bhd

    Lot 1778, Piasau Industrial Estate,

    98000, Miri, Sarawak.

    Tel: 6085-660661

    Fax: 6085-660093

    E-mail: info@semuagroup.com



    Shin Yang Shipping Sdn Bhd

    Lot 515, Jalan Datuk Edward Jeli

    Piasau Industrial Estate

    98000 Miri, Sarawak.

    Tel: 6085-656699 / 605699

    Fax: 6085-625999

    E-mail: shinyang@shinyang.com.m y / captting@shinyang.com.my



    SMIT-LLOYD (M) SDN BHD

    K701 Batu 1, Jalan Air Putih, Kemaman,

    Malaysia 24000

    Tel : 098585693

    Fax : 09858694


    Sribima (M) Shipping Sdn Bhd

    Lot 20, Block 4, Jln Piasau Utara 2A, MCLD,

    SEDC Piasau Industrial Estate,

    P.O. Box 1341,

    98008 Miri, Sarawak.

    Tel: 6085-655923

    Fax: 6085-658853

    E-mail: info@sribima.com


    Syarikat Borcos Shipping Sdn Bhd

    1st & 2nd Floor,

    No. 3, Jalan Krokop,

    P. O. Box 687,

    98007 Miri, Sarawak, Malaysia.

    Tel: 085 - 419 954

    Fax: 085 - 418 854

    Email: admin@borcos.com.my

    Kemaman Branch:

    2nd Floor, Administration Building A,

    Kemaman Supply Base,

    24007 Kemaman, Terengganu.

    Tel: 09 - 8632 026

    Fax: 09 - 8632 026

    Email: kmnoffice@borcos.com.my



    Sim Swee Joo Shipping Sdn Bhd

    42-45, 2nd Floor, Main Bazaar

    97000 Bintulu, Sarawak

    Tel: 6086-331337 / 331228

    Fax: 6086-335888

    E-mail : teresa@ssj.com.my / mhsim@johan.com.my


    T.A.G. Marine Sdn Bhd

    No 34, Jalan Badminton 13/29,

    Section 13, Tadisma Business Park,

    40100 Shah Alam, Selangor

    Tel: 603-5510 0770

    Fax: 603-5510 1771

    E-mail : tagmar@tag-marine.com


    Tanjung Offshore Services Sdn Bhd

    No. 8-3, Jalan Puncak Setiawangsa 4,

    Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur

    Tel: 603-42523888

    Fax: 603-42521805


    Tap Marine & Offshore Services Sdn Bhd

    609, Block A, Kelana Centre Point

    No. 3, Jalan SS 7/19, Kelana Jaya

    47301 Petaling Jaya, Selangor D E

    Tel: 603-7625 5382 / 78053381

    Fax: 603-7805 3530

    E-mail : info@tap.com.my


    Terus Maju Logistik Sdn Bhd

    No. 02-04, 1st Floor

    Admin Bldg A, Kemaman Supply Base

    24000 Kemaman, Terengganu

    Tel: 609-862 7777 / 863 5777

    Fax: 609-862 7778

    E-mail : trusmaju@tm.net.my / trusmaju@streamyx.com


    THS Construction Enterprise

    Lot 0-5, Lorong Hock Chew,

    Lumut Port Industrial Park,

    Kg. Acheh, 32000 Sitiawan, Perak

    Tel: 605-6912094 / 2068 / 3933

    Fax: 605-6912568

    E-mail: haksoon@streamyx.com / haksoon@tm.net.my

    Tideway Alliances

    Tel: 03- 87371700

    Fax: 03- 87372700



    TL Offshore Sdn Bhd

    Faber Tower 1

    KL – 58100 Kuala Lumpur

    Tel: 603-85698800

    Fax:603-

    Email: teoz9@crest.com.my


    TL Geosciences Sdn Bhd

    Ground Floor, Sapura@Mines,

    No. 7, Jalan Tasik, The Mines Resort City

    43300 Seri Kembangan Selangor

    Tel: 603-8659 8800

    Fax: 603-8656 7977 / 7533

    E-mail : rohaizad@crest.com.my / nornaimi@crest.com.my


    TS Maritime Sdn Bhd

    J4, Bangunan Khas, Lorong 8/1E

    46050 Petaling Jaya, Selangor

    Tel: 603-7957 8737

    Fax: 603-7954 7377

    E-mail : tsmbb@streamyx.com


    Tuah Tankers Sdn Bhd

    Tingkat 5, Plaza Masalam, No. 2

    Jln Tengku Ampuan Zabedah E9/E

    40100 Shah Alam, Selangor

    Tel: 603-55194990 / 55103775

    Fax: 603-55193689 / 55106369

    E-mail: operation@tuahtankers.com


    Victory Supply Sdn Bhd

    No 11, Lintang Sultan Mohd 1B

    Pusat Perdagangan Bandar Sultan Sulaiman

    42000 Pelabuhan Klang, Selangor

    Tel: 603-3176 3341

    Fax: 603-3176 3354

    E-mail : bunkers@victorysupply.com / aksum@victorysupply.com



    Vastalux Sdn Bhd

    7th Floor, Tower Block, Plaza Dwi Tasik,

    No 21, Jln 5/106, Bandar Sri Permaisuri,

    56000 Kuala Lumpur

    Tel: 603-9172 6666

    Fax: 603-9172 4588

    E-mail : enquiry@vastalux.com.my / saifaiz@vastalux.com.my



    Viva Omega Sdn Bhd

    Lot 12454 Jalan Pelabuhan Utara

    Kawasan Industri Bandar Sultan Suleiman

    42000 Port Klang, Selangor.

    Tel: 603-31676522 / 6523 / 6524

    Fax: 603-31671811 / 31676541

    E-mail: lizaali@pd.jaring.my / vivaomeg@tm.net.my



    Wan Hai Lines (M) Sdn Bhd

    No. 35, Jalan Tiara 3, Bandar Baru Klang, ,

    41150 Klang,

    Selangor,

    Tel: 60-3-33468888

    Fax: 60-3-33438800


    Warisan Tankers (M) Sdn Bhd

    15.09, 15th Floor, Wisma Cosway

    88 Jalan Raja Chulan

    50200 Kuala Lumpur

    Tel: 603-2143 9181

    Fax: 603-2143 9182

    E-mail : waris@warisan.com.my



    Wilhelmsen Maritime Services Sdn Bhd

    17th & 18th Floor, 1 Sentral,

    Jalan Travers, Kuala Lumpur Sentral

    50470 Kuala Kumpur

    Tel: 603-2084 5600

    Fax: 603-2084 5602

    E-mail: danielle.lai@wilhelmsen.com


    Wira Swire Sdn Bhd

    2nd Floor, Bangunan TH,

    No. 5, Jalan Bersatu 13/4,

    46200 Petaling Jaya, Selangor.

    Tel: 603-79564722

    Fax: 603-79560511

    E-mail: w_swire@tm.net.my

    kim.hq@harperwira.com.my

    Wise Innovations Sdn. Bhd.
    11c Jalan Mamanda 7/1, Off Jln Ampang,Ampang Point
    68000 Ampang,Selangor Darul Ehsan
    Phone : 603-4251 4112 / 603-4251 4129 / 603-4251 4130 / 603-4251 4136
    FAx: 603 42515141

  • 05/18/12--23:34: MISC henti khidmat kontena Jun (chan 1996753)
  • Pakej pampasan munasabah akan diberi kepada pekerja tamat khidmat


    MISC Bhd akan menghentikan satu daripada perniagaan terasnya iaitu perkhidmatan perkapalan kontenanya pada akhir Jun depan berikutan perubahan radikal dalam industri perkapalan serta kerugian besar yang sedang ditanggungnya dalam segmen berkenaan.

    Perubahan corak dan keperluan perdagangan global telah menjejaskan model operasi masa kini pengendali kapal antarabangsa, justeru menyebabkan mereka berdepan kos operasi yang tinggi.

    MISC dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia semalam berkata, keputusan itu juga diperkukuhkan lagi dengan persekitaran sukar operasi yang menyaksikan perniagaan perkapalan kontena menanggung kerugian AS$789 juta (RM2.5 bilion) sepanjang tiga tahun lalu, sekali gus memberi kesan kepada prestasi kewangan keseluruhan MISC.
    Katanya, punca perubahan itu disebabkan kini wujud tumpuan berlebihan terhadap saiz kapal bagi memaksimumkan skala ekonomi serta menjana kecekapan kos lebih tinggi.


    MISC berkata, keperluan melabur bagi menyediakan kapal lebih besar itu muncul ketika kebanyakan pengendali kapal bergelut untuk menjana keuntungan.

    Jelasnya, ia berikutan persekitaran kadar tambang yang rendah dijangka tidak akan pulih dalam tempoh terdekat ini kerana perkhidmatan dalam jumlah besar disediakan oleh kapal kontena baru.

    “Tumpuan kami dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah menyediakan penyelesaian maritim dan pengangkutan untuk sektor tenaga, justeru menjadi sesuatu yang normal majoriti sumber kumpulan diperuntukkan untuk mengembangkan segmen perniagaan berasaskan tenaga.
    “Berikutan jangkaan pelaburan yang besar diperlukan dalam industri perkapalan kontena, kos untuk kami kekal relevan dalam perniagaan ini tidak dapat ditanggung,” kata Presiden dan Ketua Eksekutifnya, Datuk Nasarudin Md Idris dalam kenyataan berkenaan.

    Selain perkapalan kontena yang menjadi antara perniagaan terasnya, MISC Bhd turut terbabit dalam perniagaan lain termasuk perkhidmatan baik pulih dan penyelenggaraan marin serta kerja kejuruteraan berkaitan minyak dan gas serta bidang pembinaan.

    Syarikat itu juga adalah pemilik dan pengendali tunggal kapal tangki gas asli cecair (LNG) terbesar di dunia.

    Pada Januari tahun lalu, MISC melaksanakan penstrukturan semula perniagaan perkapalan kontenanya apabila ia menghentikan perkhidmatan perdagangan Asia Timur-Eropah untuk memberi tumpuan semula kepada model Intra-Asia.

    Keputusan itu diambil berikutan prospek pertumbuhan ekonomi lebih pantas dan besar di rantau Asia serta membolehkannya membina skala dalam perniagaan perkapalan kontena dan menyemak semula portfolio aset bagi menyokong model perniagaan baru itu.

    Namun, perubahan pantas dalam industri, khususnya dari segi pelaburan apabila sektor itu dibelenggu lebihan kapasiti dan kadar tambang kontena yang lebih rendah berbanding kos operasi mengancam rancangan penstrukturan semula perniagaan perkapalan kontena kumpulan.

    Faktor itu menyebabkan MISC memutuskan untuk menghentikan terus perniagaan terbabit.

    MISC berkata, langkah menghentikan perniagaan perkapalan kontena itu akan menyebabkan ada pekerja akan diberhentikan.

    “Kami akan menyediakan pakej pampasan munasabah kepada kakitangan terbabit yang akan dibuat berdasarkan keperluan tertentu di bawah pelbagai bidang kuasa.
    “Syarikat akan menyediakan sokongan tambahan bagi membantu kakitangan yang terbabit menguruskan perubahan itu,” katanya.

    Sementara itu, penganalisis industri berkata, langkah diambil oleh MISC itu perlu dilaksanakan kerana tinjauan industri perkapalan global secara umumnya adalah negatif disebabkan kedudukan tidak menentu dalam Indeks Baltic Dry, kemungkinan berlakunya kemelesetan global dan lebihan bekalan kapal.

    “Kemungkinan berlakunya masalah besar dalam zon Eropah juga memberi tekanan tambahan kepada industri perkapalan,” katanya.


    CHENNAI: MISC Bhd, the world’s leading shipping company, has anchored itself in this south Indian city to tap skilled maritime staff from India, presently the world’s largest seafarers supplying nation.

    India supplies nearly 8% of seafarers for the world’s maritime industry with about 100,000 Indian nationals working on international merchant vessels.

    “Currently, we have more than 8,000 sea-going professionals of whom about 25% are Indian nationals while the others consist of Malaysians, Filipinos and other nationalities,” said Capt Rajalingam Subramaniam, vice-president of Fleet Management Services of MISC in a statement.

    On July 11, the shipping conglomerate opened its new office in India. Its other offices are in Mumbai and New Delhi.

    “There is definitely a lot of scope for both new and experienced seafarers to grow and develop their profession in MISC,” added Rajalingam.

    The Chennai office is operated by a three-way partnership between MISC, MISC Agencies India Pte Ltd and AET Shipmanagement (India) Pte Ltd.

    The third office in Chennai was expected to bolster MISC’s liner business in India and also serve as a maritime staff recruitment centre, the statement said. — Bernama

  • 05/22/12--23:32: Kapal tanker untuk dijual (chan 1996753)



  • Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli kapal tanker kami boleh email kepada saya : daizwan@gmail.com

    Specification :

    Date Delivered : 30.09.2006
    Place of Building : Xiabaishi Town Fuan City, Fujian Province, China
    Flag : Malaysia
    Port Of Registry : Port Kelang
    Vessel type: Oil Tanker
    Length OA: 134.85 M
    Length Between Perpendicular: 126.83 M
    Breadth moulded: 22.00 m
    Depth moulded : 10.60 m
    Designed draft: 7.551 m
    DWT: 12,000 MT
    Class Society: American Bureau of Shipping

    Engine
    Type of Engine : Man B&W 6S35MC
    Place of Build : China
    Built By : Yichang Marine Diesel Engine Plant
    Year Built : 2005
    Power : 4440 KW

    Aux Engine
    Type of Aux Engine : NTA 855-G2NV NTA 855-G2M
    Place of Build : China
    Built By : Chongqing Cummins Engine Company Ltd
    Year Built : 2005
    Power : 284KW

    Kapal masih aktif untuk spot charter(sekarang di Yangoon utk discharging). Sekiranya berminat, boleh berhubung melalui email atau terus ke pejabat kami di Jalan Ipoh, KL. Tujuan untuk dijual : Syarikat kami ingin memberi tumpuan sepenuhnya untuk kapal TC.



    TRANSKRIP TEMUBUAL BERSAMA KAPTEN MOHD NOOR BIN KASIM 
    MENGENAI PERJALANAN KARIER BELIAU DALAM BIDANG PELAYARAN DAN PERKAPALAN

    DISEDIAKAN OLEH :
    JULIA BINTI HARUN 2007279136
    NORSHUHILA BT MOHD SHUKRI 2007285482

    PROJEK DIMAJUKAN KEPADA
    FAKULTI PENGURUSAN MAKLUMAT
    UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, SHAH ALAM

    BAGI MEMENUHI KEPERLUAN
    KURSUS IMR 603 – DOCUMENTING ORAL TRADITION
    SEMESTER 5 (JULAI – DISEMBER 2009)



    TRANSKRIP TEMUBUAL BERSAMA KAPTEN MOHD NOOR BIN KASIM MENGENAI PERJALANAN KARIER BELIAU DALAM BIDANG PELAYARAN DAN PERKAPALAN

    Abstrak: Transkrip ini mengandungi temubual bersama Kapten Mohd Noor bin Kasim mengenai perjalanan karier beliau dalam bidang pelayaran dan perkapalan. Rakaman ini diadakan di syarikat tempat beliau berkhidmat iaitu di Neural Chemical Sdn. Bhd., di Plaza Permata, Jalan Kampar, Kuala Lumpur pada 11 Ogos 2009, hari Isnin bermula jam 11 pagi.

    Kapten Mohd Noor bin Kasim merupakan bekas ahli pelayaran dan telah berkhidmat di Malaysian International Shipping Corporation (MISC) selama hampir 40 tahun. Beliau yang dilahirkan di Lubuk China, Melaka pada 13 Mac 1952 memulakan kariernya seawal tahun 1972 dengan menyandang jawatan kadet setelah menamatkan pengajian di Politeknik Singapura.

    Bapa kepada 5 orang anak lelaki ini berjaya meneruskan pengajian ke peringkat Master in Mariners di Sydney Technical College of Australia. Beliau telah bersara dari perkhidmatan di MISC pada tahun 2005 dan sekarang memegang jawatan sebagai Timbalan Pengarah di Neural Chemical Sdn. Bhd.

    Kata Kunci: Kapten Mohd Noor bin Kasim, ahli pelayaran, MISC, Politeknik Singapura, Sydney Technical College, Neural Chemical Sdn. Bhd.

    SENARAI SINGKATAN

    • MISC Malaysian International Shipping Corporation Berhad
    • MCE Malaysia Certificate Education
    • LCE Lower Certificate Education
    • IPTA Institut Pengajian Tinggi Awam
    • ALAM Akademi Laut Malaysia
    • UKM Universiti Kebangsaan Malaysia
    • UM Universiti Malaya
    • UK United Kingdom
    • IPTS Institut Pengajian Tinggi Swasta
    • JPA Jabatan Perkhidmatan Awam
    • COC Certificate of Competency
    • PETRONAS Petroliam Nasional Berhad
    • MARA Majlis Amanah Rakyat
    • FELDA Federal Land Development Authority
    • EPF Employee Provident Fund
    • UTM Universiti Teknologi Malaysia
    • US United State
    • PD Port Dickson
    • MD Managing Director
    • UMNO United Malays Nation Association
    • UiTM Universiti Teknologi Mara
    • CUEPAC Congress of Union of Employees in the Public and Civil Services
    • LRT Local Railways Transportation
    • KUSTEM Kolej Sains Teknologi Malaysia
    • TLDM Tentera Laut Di Raja Malaysia
    • PTPTN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional





    Kredit kepada transkrip asal :- http://210.48.147.84/doc/mohd_noor.pdf

    BIODATA TOKOH


    • Nama : Mohd Noor bin Kasim
    • Tarikh Lahir : 13 Mac 1952
    • Umur : 58 Tahun
    • Tempat Lahir : Lubuk China, Melaka
    • Alamat : No 21, Jalan Indah, Taman Cheras Indah, 56100 Kuala Lumpur.
    • Akademik : Master Mariner Class 1, Australia
    • Kerjaya : Ahli Pelayaran Kapal MISC (1971-2007), Timbalan Pengarah Neural Chemical Sdn. Bhd.(Bahagian Perkapalan), Pemeriksa Kertas di Jabatan Laut Malaysia.
    • Anugerah : Kesatria Angkatan Tentera (KAT), Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.
    • Hobi : Bermain Golf
    • Isteri : Rohaida binti Abd. Rahman
    • Anak : 5 Orang Lelaki


    PENGENALAN TOKOH

    Kapten Mohd Noor bin Kasim merupakan seorang tokoh pelayaran dan perkapalan yang telah pun bersara pada tahun 2007. Jawatan yang disandang beliau sebelum menamatkan perkhidmatan ialah sebagai Pengarah Bahagian Kapal Tangki. Beliau telah memulakan karier sebagai anak kapal Malaysian International Shipping Corporation (MISC) berjawatan kadet pada tahun 1971 setelah menamatkan pengajian di Politeknik Singapura.

    Bermula sebagai seorang kadet, beliau mula dikenali oleh sebilangan besar krew-krew dan pegawai dengan sikap rajin bekerja dan seorang yang tidak banyak merungut. Beliau sanggup melakukan sebarang tugas yang diamanahkan kerana berprinsip bahawa setiap tugasan merupakan panduan kepadanya untuk menempuh hari-hari yang mendatang.

    Memulakan karier dengan jawatan rendah dan bergaji kecil, namun beliau percaya rezeki ada di mana-mana. Apa yang paling penting ialah bekerja dengan ikhlas. Setelah menyambung pengajian ke peringkat seterusnya dalam bidang perkapalan, beliau berjaya untuk naik setapak demi setapak sehingga mampu menyandang pelbagai posisi kerja di MISC. Perkembangan kerjayanya seiring dengan perkembangan MISC itu sendiri.

    Menurutnya, bidang perkapalan tidak pernah terlintas di hati untuk diterokai namun itulah bidang yang menjadi periuk nasinya sehingga beliau bersara pada tahun 2007. Beliau kini beusia 58 tahun dan memegang jawatan sebagai timbalan pengarah di syarikat Neural Chemical Sdn. Bhd.


    BIDANG PERKAPALAN DAN PELAYARAN


    Bidang perkapalan merupakan salah satu bidang yang terpenting dalam pembangunan ekonomi negara. Penyertaan kapal-kapal tempatan telah meningkat sebagaimana ditunjukkan oleh pertambahan bilangan kapal-kapal Malaysia dan jumlah tan kargo yang diangkut.

    Bilangan kapal-kapal Malaysia bertambah daripada 714 pada tahun 1985 kepada 898 buah pada tahun 1990, iaitu pada kadar 4.7 peratus setahun. Di syarikat perkapalan utama, Syarikat Perkapalan Antarabangsa Malaysia (MISC) dan Perbadanan Perkapalan Kebangsaan (PNSL), telah meningkat keupayaan masing-masing.

    Bilangan Kapal MISC bertambah daripada 44 pada tahun 1985 kepada 51 buah pada tahun 1990 manakala bilangan kapal PNSL pula bertambah daripada sembilan kepada 10 buah dengan peningkatan keupayaan muatan yang sedikit. Sumbangan perdagangan negara melalui laut yang dikendalikan oleh MISC masih kekal pada kadar 19.7 peratus manakala yang dikendalikan oleh PNSL meningkat daripada 7.1 peratus pada tahun 1985 kepada 10.5 peratus pada tahun 1990.

    62 peratus pegangan dalam MISC dimiliki oleh Cartaban Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Petroliam Nasional Berhad (Strategic INV), 8.92 peratus Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), empat peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd - Skim Amanah Saham Bumiputera, 2.29 peratus Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), 1.65 peratus State Financial Secretary Sarawak, 1.18 peratus Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, 1.06 peratus Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), 1.03
    peratus Valuecap Sdn Bhd, 0.97 peratus Amanah Raya Nominees (Tempatan) Sdn Bhd dan 0.96 peratus Lembaga Tabung Haji.

    Penyertaan syarikat tempatan dalam aktiviti perkapalan termasuk pengendalian kargo dan penumpang telah meningkat seperti digambarkan melalui pertambahan bilangan kapal yang didaftar di Malaysia daripada 2,132 kapal pada tahun 1995 kepada 3,200 pada tahun 2000, iaitu peningkatan sebanyak 8.5 peratus setahun. Kebanyakan kapal tersebut adalah kecil kecuali yang didaftarkan atas milik Perbadanan Perkapalan Antarabangsa Malaysia Bhd. (MISC) dan Global Maritime Ventures Bhd. (GMVB). Bilangan kapal kepunyaan MISC telah meningkat daripada 62 kapal pada tahun 1995 kepada 125 pada tahun 2000

    Menyedari bahawa negara ini sangat bergantung kepada kapal-kapal asing yang mengakibatkan pengaliran keluar wang negara dengan banyaknya, satu pendekatan yang bersepadu bagi memperkukuhkan industri perkapalan akan dilaksanakan. Kemungkinan melonggarkan peraturan perundangan yang menyekat modal saham asing dalam industri ini akan diusahakan dan pembentukan usahasama dengan syarikat-syarikat perkapalan asing akan digalakkan. Penambahan kapal-kapal dagang, penyediaan perkhidmatan-perkhidmatan sokongan yang cekap dan sesuai, pertumbuhan dan pembangunan yang lebih cekap bagi industri pembaikan dan pembinaan kapal serta latihan dan kemajuan kerjaya rakyat tempatan dalam bidang profesional, perdagangan dan pengurusan industri perkapalan akan juga diberi penekanan.

    Aktiviti-aktiviti MISC dan PNSL dalam aspek perkapalan dalam negeri dan antarabangsa akan diperluas dan dipelbagaikan. Dalam tempoh RM6, tiga buah kapal baru akan diperolehi oleh MISC bagi menambah bilangan kapalnya yang kini berjumlah 51 buah dan ini akan dapat menambahkan keupayaannya kepada 1.48 juta tan pada akhir tahun 1995.

    Bersambung ke part-3


    Kredit kepada transkrip asal :- http://210.48.147.84/doc/mohd_noor.pdf

  • 05/30/15--02:04: Topic list (chan 1996753)
  • 05/30/15--04:58: Review (chan 1996753)
  • 05/31/15--01:52: Topic list (chan 1996753)
  • 06/09/15--05:09: Contents (chan 1996753)
  • 07/26/15--03:22: Dunia Internet (chan 1996753)
  • Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang memberi support dalam penubuhan blog Akademi Laut Malaysia (ALAM) ini. Tujuan penubuhan blog ini untuk memberi info semasa kepada Student ALAM , Ex-ALAM , Officers dan Engineers tentang Aktiviti dan isu semasa berkaitan maritim dan kerjaya. Selain itu, saya berbesar hati untuk menolong adik-adik yang berminat dengan bidang perkapalan. Insyallah saya akan cuba sebaik mungkin untuk menolong saundara/saudari dengn memerikan tips dan info bagaimana untuk memasuki Akademi ini. Saya telah banyak menerima terlalu banyak e-mail dan saya akan menjawab persoalan anda di ruang ini.....Antara e-mail yang diterima saya :-


    Syameyma Eyma
    Saya Normah Aziz dan sudah berumur 21 tahun dan akan tamat pengajian pada bulan mei ini dalam diploma perakaunan...Saya amat tertarik dan ingin menjadi sebahagian daripada ALAM ini..Adakah saya layak untuk melanjutkan pengajian di ALAM pada tahun hadapan dan seterusnya menyambung ijazah atau pun saya kena ambil kursus kadet atau sebagainya semula untuk diploma??Adakah di sana terdapat kursus-kursus yang sesuai dengan level saya atau sebaliknya??

    JAWAPAN:-
    ALAM hanya menawarkan diploma dalam bidang Diploma in Nautica Study(DNS) ataupun Diploma in Marine Engineering (DME). Jika anda ingin belajar di ALAM, anda perlu mengikuti semula kursus kadet tersebut dalam bidang Diploma bermaksud Diploma anda dalam bidang perakaunan sebelum ini tidak membawa apa2 makana (xlaku untuk memohon ALAM) anda perlu apply semula menggunakan sijil SPM. Kursus kadet di ALAM dalam jangka masa 3 tahun.


    Ismail bin hanafi ismail
    Saya ada memohon utk program marine engineering bridging 2010..
    soalan saya berapa ramai pengambilan untuk untuk ambilan 2010.
    selepas tamat latihan adakah syarikat kapal pasti akan ambil dan terus terus bekerja??
    berapakah gaji minima semasa permulaan kerja dan pangkat??

    JAWAPAN:-
    Berapa ramai itu bergantung kepada permintaan dari agensi-agensi syarikat tempatan yang memerlukan engineer commonly pelajar bridging marine engineering akan menjadi electrician engineer di atas kapal. Anda akan terus bekerja dalam syarikat berkenaan dan gaji minimum bagi electrician engineer rm4500 (bergantung kepada syarikat anda)


    Syahmi shukrie

    Saya telah menerima panggilan untuk belajar di Alam..di bawah tajaan MISC
    soalan saya.
    1)bolehkah saya mencari penaja lain selain MISC.
    2)bagaimana saya boleh mencari penaja dari syarikat perkapalan yang lain??


    JAWPAN:-
    Tahniah kerana berjaya melayakan diri belajar di ALAM.Untuk pertanyaan soalan anda adik tidak boleh menukar sponsor yang telah anda terima. Anda sama sekali tidak boleh mencari penaja dari syarikat lain disebabkan anda telah menerima tajaan dari MISC.



    Ridhwan kamal

    saya nak tanya sikit....berapa lama perlu ditunggu untuk mengetahui sama ada saya dapat masuk alam x??saya dh pergi interview semua..

    JAWAPAN:-

    Anda akan menerima surat tawaran dari ALAM jika anda layak mengikuti program yang anda pohon. Anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 2 atau 3 minggu sebelum menerima tawaran tersebut.


    Muhammad Syafiq

    Saya Muhammad Syafiq ingin mengetahui cara-cara memasuki Akademi Laut Malaysia. Dimana boleh memperoleh borang kemasukan ke Akademi Laut Malaysia dan bilakah tarikh kemasukan dan tarikh tutup permohonan tersebut. Terima kasih.

    JAWAPAN:-

    Borang kemasukan adalah secara online. Apabila iklan disiarkan anda boleh mendapatkan borang berkenaan di website rasmi ALAM. Selalunya iklan akan dikeluarkan selepas dapatnya keputusan SPM. anda perlu alert kerana iklan hanya disiarkan hanya sekali sahaja.


    Jai Dudas

    Saya ingin bertanya la.saya ni lepasan spm tahun 2005.tahun 2006 saya ada dapat surat pegi interview untuk ALAM.tp saya tak pergi sbb dah masuk kolej swasta buat diploma mechanical engineering,tp diploma kolej tuh tak berapa nak laku..so,saya ingin kembali ke pangkal jalan,nak masuk alam,sebab memang daripada dulu minat nk masuk ALAM.. Bagaimana saya nak mohon masuk alam?Sila bagi tunjuk ajar..

    JAWAPAN:-
    Kemasukan ALAM adalah dari umur 17-23 tahun.Jika anda masih berminat saudara boleh berbuat demikian dengan terus memohon sekiranya iklan keluar melawati website ALAM atau akhbar.




    Asmawi
    saya ingin tahu mcm mane syarat2 nak masuk kursus alam nie dan bila tarikh pengambilan ...saya nak kerja sebagai kelasi kapal...umur saya sekarang dah masuk 27 tahun adakah saya layak lagi nak minta kerja sebagai kelasi kapal nie...

    JAWAPAN:-
    Bagi kelasi course mereka selama 3 bulan di ALAM. Mereka disebut sebagaiRating.Selalunya mereka akan dipilih melalui di IKBM, IKM dan sebagainya. Terdapat 3 course yang ditawarkan iaitu deck, engine dan catering. Jika berminat anda boleh terus menghubungi pihak terus ALAM dan bertanyakan tarikh pengambilan rating kerana course ini tidak sama dengan couse tajaan Kadet.



    Rafidah Fidah
    Salam. Saya ingin tahu maklumat lanjut mengenai prospek kerjaya, peratus pengambilan yang berjaya ditemuduga dan pembelajaran diploma kejuruteraan maritim. Harap dapat memberi maklumat berkenaan perkara tersebut. Terima kasih.

    JAWAPAN:-
    Prospek kerjaya sememangnya di atas kapal. Ada akan disponsor oleh mana-mana syrikat perkapalan dalam adau luar negara.Peratusan pengambilan ALAM bergantung juga sebagai contoh Batch DNS 010 memiliki paling ramai kadet dalam sejarah pengambilan ALAM iaitu hampir 200 kadet (bagi jurusan Diploma in Nautica sahaja tidak termasuk Marine Engineering) dan untuk DNS 012 hanya 100 Kadet sahaja. Ini bergatung kepada syarikat-syarikat perkapalan yang mahu menaja kadet. Diploma kejuruteraan Marine akan ditempatkan di Batu Rakit, Terengganu bukan di main campus Sg.Baru Melaka. Program ini selama 3 tahun (diploma) iaitu sehatun di ALAM tahun kedua belayar dana tahun ketiga di Akademi semula.



    Redzuan Mohamed

    salam sejahtera.saya redzuan berusia 17 tahun dan berminat untuk menyertai akademi laut.Saya ada beberapa soalan iaitu :
    1.Bagaimana caranya hendak menyertai ALAM?
    2.Adakah ia susah hendak menyertainya?
    3.Saya tidak pandai berenang,adakah saya layak?
    4.Saya tidaklah berbadan Sasa,adakah layak?


    JAWAPAN:-
    1) Selepas mendapat keputusan percubaan SPM anda perlu alert kerana iklan kemasukan ALAM hanya akan di siarkan sekali sahaja di dalam Akhbar.
    2) Susah atau tidak bergantung kepada keputusan SPM anda danLuck anda ketika interview nanti.
    3) Layak.Selepas memasuki ALAM kursus renand akan diadakan.
    4)Layak.Tetapi perlu berada dalam range BMI yang dikehendaki oleh ALAM.















older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | newer